The Way of: Nintendo - Deel 5

In 2011 hebben wij een vierdelige serie gemaakt over de weg die Nintendo gedurende diens bestaan heeft mogen afleggen. Dit ging onder andere over het ontstaan van de Japanse consolegigant als speelgoedmaker tot vlak voor de lancering van de achtste generatie spelcomputer: De Nintendo Wii U. Wat is er ongelofelijk veel gebeurd in de tussentijd, daarom lees je nu het vijfde deel van The Way of Nintendo. Lees hier deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 terug van The Way of Nintendo.

Hiroshi Yamauch overleden

Hiroshi Yamauch is op 19 september 2013 op 85-jarige leeftijd overleden. Yamauch stond meer dan vijftig jaar aan het roer bij de Japanse consolegigant en was de derde grote baas van het bedrijf. Hij heeft Nintendo gevormd tot wat het nu nog steeds is. De oud-directeur van Nintendo is overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij was sinds 1949 directeur van Nintendo tot en met 2002, waarna Satoru Iwata het stokje van hem overnam.

Yamauch was indirect verantwoordelijk voor het succes van Nintendo. Verder trok hij gamedesigner Shigeru Miyamoto aan voor het bedrijf, die later met de Mario en Zelda-games op de proppen kwam. De Italiaanse loodgieter (Mario, mocht je dat nog niet weten) is wellicht wel het meest bekende game-personage aller tijden, maar dat zal je als gamer zijnde vast niet ontgaan zijn.

onbekend

Nintendo Wii U

De Nintendo Wii U is absoluut een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nintendo. Na de presentatie op de E3 in 2011 van de console verschenen er eigenlijk meer vragen dan antwoorden. Zo vroegen veel mensen zich af of het scherm nou eigenlijk een uitbreiding was voor de Nintendo Wii. Achteraf gezien blijkt het de controller, maar wel de main feature van een nieuwe console te zijn. Nintendo introduceerde met de Wii U a-symmetrisch gamen, dat wil zeggen dat je op het scherm iets anders ziet dan wat er op het televisiescherm gebeurde. Andere consolemakers als Microsoft (met SmartGlass) en Sony (PlayStation Vita) namen het idee over, echter kwam het niet van de grond.

Bij Nintendo kwam het zelf ook niet van de grond. Hoewel het heel tof was dat je op je Wii U tablet door het menu of inventaris kon navigeren, was de first party line-up van Nintendo eigenlijk de enige die er gebruik van maakte in zijn games. Met de games zelf was er absoluut niks mis. Zo kwam er een nieuwe Mario Kart, Super Mario Bros., Donkey Kong Country en The Legend of Zelda, maar geen enkele game kon de neerwaartse spiraal van het apparaat terugdraaien. De verkoopcijfers kelderde al helemaal toen het gerucht de ronde ging, dat overigens door Nintendo zelf is aangewakkerd, dat ze bezig waren met een nieuwe console. De productie van de Wii U werd uiteindelijk in november van 2016 stilgelegd.

onbekend

The Quality of Life

Satoru Iwata had in 2014 in een interview aangegeven dat het roer van Nintendo drastisch om moest. "Nintendo is niet alleen een gamebedrijf", aldus Iwata. De geruchten gingen sinds die tijd rond dat Nintendo de consolemarkt misschien ging verlaten. In een presentatie in oktober tijdens een aandeelhoudersvergadering werden de plannen van QOL (Quality of Life) uit de doeken gedaan. Nintendo wilde de gezondheidsmarkt betreden met een systeem dat slaapproblemen moest oplossen.

Het is onduidelijk of Nintendo nog steeds bezig is met het ontwikkelen van QOL. In de jaren daarna is het idee namelijk weer van de radar verdwenen. Waarschijnlijk zagen de aandeelhouders niets in het plan.

onbekend

amiibo

Nintendo ging steeds meer de waarde van zijn personages begrijpen en komt met een mini-figurine serie, genaamd: amiibo. De eerste amiibo-serie verschijnt in november van 2014 op de markt. De eerste serie is die van Super Smash Bros. voor op de Wii U en 3DS. De amiibo is naast een mooi verzamelobject ook nog te gebruiken in de games middels de zogenoemde NFC-chip. Niet alleen leuk voor in de kast, maar ook een toegevoegde waarde van extra in-game content dus. Denk daarbij aan outfits of attributen die je verder kunnen helpen in de game. Ook kun je gameprogressie in de amiibo opslaan (bij bijvoorbeeld Smash Bros.) en meenemen naar vrienden om daar vervolgens in de game verder te gaan met dezelfde progressie.

In december 2015 zijn er meer dan 31 miljoen amiibo verkocht wereldwijd. Er zijn momenteel 169 amiibo op de markt verschenen waarvan drie amiibo-kaarten en twintig varianten op eerdere verschenen amiibo.

onbekend

Nintendo 2DS

De Nintendo 3DS had het in het begin zwaar. Veel ouders verwarden de gewone DS namelijk met de 3DS (dezelfde fout die Nintendo nogmaals maakte met de Wii en Wii U). De handheld had daarom absoluut geen eenvoudige start, integendeel zelfs. De Nintendo 3DS had als extra een 3D-slider. Daardoor kon je games spelen met diepte. Leuk, maar het bleek al snel een gimmick, want bij mij werd deze slider eigenlijk altijd uitgezet. Ik ben niet de enige, want bij heel veel gamers ging hij uit. Toch heeft de Nintendo 3DS het uiteindelijk nog uitstekend gedaan in de verkopen, zeker met alle inspanning van Nintendo zelf.

Als alternatief op de Nintendo 3DS kwam Nintendo met de Nintendo 2DS. De handheld had dezelfde hardware als de Nintendo 3DS, alleen dan zonder 3D-functie. De 2DS kwam voor het eerst in 2013 op de markt. In de zomer van 2017 kwam er verbeterde versie van de 2DS op de markt, de New 2DS XL, welke betere prestaties heeft en weer opklapbaar is zoals de 3DS.

Nintendo naar de mobiel

Nintendo kondigt in 2015 een samenwerking aan met de Japanse ontwikkelaar DeNA. Het is voor het eerst dat Nintendo games uitbrengt op een ander platform dan haar eigen consoles. De consolegigant laat weten dat ze voordelen zien van deze markt, aangezien consumenten op deze manier in aanraking komen met bekende series van Nintendo, zoals de Mario-reeks, zonder dat ze daar een specifieke Nintendo console voor moeten aanschaffen.

Pokémon GO
Een mobiele game van Nintendo op de is natuurlijk de hit sensatie Pokémon GO. De game verscheen in de zomer van 2016 en sloeg in als een bom. De game werd alleen niet door DeNA gemaakt. Pokémon GO is namelijk door Niantic ontwikkeld. Pokémon GO is bedacht door Satoru Iwata en Tsunekazu Ishihara van The Pokémon Company in 2014 als 1 april grap in samenwerking met Google (Tatsuo Nomura van Google Maps). Destijds kreeg het concept de naam Pokémon Challenge. Een klein spelletje gebaseerd op het augmented realityspel, Ingress. Tatsuo Nomura heeft dit project echter voortgezet bij Niantic onder de naam Pokémon GO.

Super Mario Run
In 2016 kwam ook Super Mario Run uit en wederom werden alle downloadrecords verbroken. De game werd in nog geen week tijd meer dan 2.85 miljoen keer gedownload uit de App Store. De game deed het zelfs beter op de eerste dag dan Pokémon GO. In tegenstelling tot Pokémon GO is deze game wel gemaakt door DeNA. De mobiele games die ook door DeNA zijn gemaakt of die op het moment van schrijven nog gemaakt moeten worden zijn:

  2016
 • Miitomo
 • Super Mario Run
 • 2017
 • Fire Emblem Heroes
 • Animal Crossing: Pocket Camp
 • BINNENKORT
 • Mario Kart Tour

onbekend

Satoru Iwata overleden

We zaten in het jaar 2002 dat aangekondigd werd dat Satoru Iwata de vierde grote baas van Nintendo werd. Hij is de opvolger van Hiroshi Yamauchi, de man die Nintendo de consolemarkt opduwde. Helemaal uit het niets werd de game-industrie wakker op 13 juli 2015 met het schokkende bericht dat Iwata op 55-jarige leeftijd is overleden aan galblaaskanker. Wij hebben daar ruim bij stilgestaan en als ode aan deze fantastische man een speciale The Way of Satoru Iwata geschreven.

Iwata kreeg jong en oud aan het gamen met de Nintendo Wii. De console ging als warme broodjes over de toonbank en bijna in elk huishouden stond de console, naast een PlayStation of Xbox, bij de televisie. De Nintendo Wii was geen grafisch hoogstandje, maar de fun die je ermee had was uniek. Nintendo kreeg letterlijk het bejaardenhuis in beweging met games zoals Wii Sports. Hoewel Nintendo er genoeg games voor uitbracht, werd de console overslagen door veel third party ontwikkelaars. Het was moeilijk om voor de console te ontwikkelen en Nintendo deed er weinig aan om ze te helpen in de ontwikkeling ervan.

Na het overlijden van Iwata kregen Shigeru Miyamoto en Genyo Takeda tijdelijk de leiding over Nintendo.

onbekend

De vijfde baas van Nintendo: Tatsumi Kimishima

Na het overlijden van Satoru Iwata moest er een nieuwe baas gezocht worden. De vijfde grote baas van Nintendo werd Tatsumi Kimishima. Hij zou tijdelijk de boel waarnemen totdat er een nieuwe opvolger zich zou aandienen. De beste man werd in 2000 benoemd tot Chief Financial Officer van The Pokémon Company en een jaar later als de grote baas van diezelfde club. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het succes van Pokémon in het Westen. In de periode periode van 2002 tot 2006 werd Kimishima de grote baas van Nintendo Amerika. Hij volgde Minoru Arakawa op in 2002 en Kimishima werd zelf weer opgevolgd door Reggie Fils-Aimé. Hij werkte voordat hij bij Nintendo begon 27 jaar lang bij de intussen gefuseerde Sanwa Bank. In de periode van 2002 tot 2013 is Kimishima voorzitter van de Raad van Bestuur bij Nintendo geweest. In 2013 werd hij Managing Director van Nintendo en Iwata werd vanaf dat moment de chief executive officer van Nintendo Amerika. Kimishima heeft zijn stokje overgedragen aan de 46-jarige Shuntaro Furukawa.

onbekend

Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System

Nintendo lijkt steeds meer de waarde van hun games te begrijpen, of toch niet… In juni van 2016 kondigt Nintendo een minivariant van de Nintendo Entertainment System (NES) aan. De console ziet er hetzelfde uit als de versie van 1983, alleen dan tien keer zo klein. Op de mini-NES staan dertig vastgestelde klassieke games geïnstalleerd. De console/ emulator verscheen op 11 november 2016 en was al uitverkocht voordat het überhaupt in de winkels kwam. Nintendo kon de enorme vraag niet aan, mogelijk hadden ze zich toch verkeken op het enorme succes.

Nintendo laat uiteindelijk aan het einde van 2016 weten dat ze de productie van de Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System stilleggen. Dit zorgt ervoor dat de mini-console voor extreem hoge bedragen onder de hamer gaat op veiling website eBay. In september 2017 laat de Japanse consolegigant echter weten dat de productie van de Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System weer wordt opgestart en dat deze uiteindelijk in de zomer van 2018 weer verkrijgbaar gaan zijn. De volgende games staan op de console:

 • Balloon Fight
 • BUBBLE BOBBLE
 • Castlevania
 • Castlevania II: Simon's Quest
 • Donkey Kong
 • Donkey Kong Jr
 • DOUBLE DRAGON II: THE REVENGE
 • Dr. Mario
 • Excitebike
 • FINAL FANTASY
 • Galaga
 • GHOSTS'N GOBLINS
 • GRADIUS
 • Ice Climber
 • Kid Icarus
 • Kirby's Adventure
 • Mario Bros.
 • MEGA MAN 2
 • Metroid
 • NINJA GAIDEN
 • PAC-MAN
 • Punch-Out!! Featuring Mr. Dream
 • StarTropics
 • SUPER C
 • Super Mario Bros.
 • Super Mario Bros. 2
 • Super Mario Bros. 3
 • Tecmo Bowl
 • The Legend of Zelda
 • Zelda II: The Adventure of Link

onbekend

Nintendo Switch

De Nintendo Switch komt wederom uit de koker van Iwata en al snel blijkt de nieuwe console een groot succes. Het apparaat is een hybride console. Het is gemaakt als console om games te spelen op je televisie, maar je kunt de Switch ook meenemen op reis als handheld. Als je thuis komt kun je verdergaan met de game door de console in de docking station te plaatsen. De console ging lang onder de werknaam NX door het leven, maar zag het levenslicht op 20 oktober 2016 middels een aankondigingstrailer. Op 13 januari 2017 werd de releasedatum van 3 maart bekendgemaakt tijdens een livestream.

De Nintendo Switch heeft de zure smaak van de Wii U en de slechte start van de Nintendo 3DS die Nintendo heeft opgebouwd bij gamers voor een groot deel weggepoetst. De games die ze uitbrengen voor het apparaat zijn hoogwaardig en ze krijgen nu ook volledige support van third party ontwikkelaars. Zo hebben zowel Bethesda als Blizzard voor het eerst de console van Nintendo omarmt. De console is meer dan 22,86 miljoen keer over de toonbank gegaan sinds de release van het apparaat. Nintendo had zelf gegokt op 20 miljoen voor april 2019. Dit is in aantallen meer dan de GameCube (21,74 miljoen stuks) en de Wii U (13,56 miljoen stuks).

onbekend

Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System

Na het succes van de Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System komt Nintendo met een opvolger. De Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System (SNES) is in elk geval beter verkrijgbaar dan zijn voorganger en wordt geleverd met twintig klassieke Nintendo-games. De nooit verschenen Star Fox 2 staat er als bonus game op, een extra reden om dit stukje nostalgie in huis te halen. De Mini-SNES is eind oktober 2017 maar liefst 2 miljoen keer verkocht wereldwijd.

De volgende games staan op de console:

 • Super Mario World
 • Super Mario Kart
 • The Legend of Zelda: A Link to the past
 • F-Zero
 • Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting
 • Super Punch-Out!!
 • Super Castlevania IV
 • Donkey Kong Country
 • Mega Man X
 • Kirby Super Star
 • Final Fantasy III
 • Kirby's Dream Course
 • Star Fox
 • Super Mario World 2: Yoshi's Island
 • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
 • Contra III The Alien Wars
 • Secret of Mana
 • EarthBound
 • Super Ghouls 'n Ghosts
 • Star Fox 2 (Nooit officieel uitgebracht)

onbekend

Maak kennis met de zesde baas van Nintendo: Shuntaro Furukawa

Shuntaro Furukawa is de zesde grote baas van Nintendo sinds de oprichting van het bedrijf in 1889. Furukawa is opgegroeid met de Famicom. Hij heeft ook laten doorschemeren dat hij niet bang is om anders te denken, zelfs als dit betekent dat Nintendo moet breken met de traditie. Hij is ook mede verantwoordelijk voor het succes van de Nintendo Switch. Hij heeft veel respect voor Shigeru Miyamoto, maar hij zal uiteindelijk altijd een beslissing moeten maken in belang van Nintendo.

Met het succes van de Nintendo Switch heeft hij in elk geval een mooie fundering om op door te ontwikkelen.

onbekend

Nintendo Switch Online

Nintendo en online zijn twee werelden die vooralsnog niet echt bepaald samen gaan. Nintendo staat erom bekend dat ze nogal moeite hebben met het inrichten van een digitale wereld. Het was dus ook een verrassing doen de Japanse consolegigant Nintendo Switch Online aankondigde in verschillende abonnementsvormen.

 • per maand, 4 euro
 • per kwartaal, 8 euro
 • per jaar, 20 euro
 • een familieabonnement (8 Nintendo Switch-accounts), 34 euro

Als je een abonnement hebt afgesloten, krijg je er ook een aantal gratis oude Nintendo games tot je beschikking:

 • Soccer
 • Tennis
 • Donkey Kong
 • Mario Bros.
 • Super Mario Bros.
 • Balloon Fight
 • Ice Climber
 • Dr. Mario
 • The Legend of Zelda

onbekend

Reggie Fils-Aime gaat met pensioen

Reggie Fils-Aime, de grote baas van Nintendo Amerika, kondigt op 22 februari 2019 zijn pensioen aan. Hij wordt opgevolgd door Doug Bowser (hoe toepasselijk), die vanaf april 2019 het roer van Nintendo Amerika overneemt. In onderstaande video kondigt Reggie zijn aftreden hoogst persoonlijk aan. Reggie heeft meer dan dertien jaar aan het roer gestaan van Nintendo Amerika. Reggie zei op de E3-persconferentie in mei 2004: "My name is Reggie. I'm about kickin' ass. I'm about taking names, and we're about making games." Met deze woorden is hij legendarisch geworden. De game-industrie gaat je missen, Reggie.

Laat in het reactieveld weten wat jou van Nintendo het meest is bijgebleven? Is het de SNES, de Nintendo 64 of toch de Nintendo Switch? Ik ben erg benieuwd. En wil je dit vaker lezen van bijvoorbeeld een andere uitgever/ontwikkelaar? Laat ons in het reactieveld hieronder weten waarvan je een The Way of wilt lezen.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?