Review: Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok - niet vernieuwend, toch vermakelijk PlayStation 5

Geplaatst:

Afgelopen jaar werd door Ubisoft aangekondigd dat Assassin’s Creed Valhalla een extra jaar wordt ondersteund met meer DLC’s. Dus naast de al uitgebrachte DLC’s, War of the Druids en Siege of Paris, wordt game verder uitgebreid met meer content die volgens de ontwikkelaar goed is voor veertig uur aan avonturen. Ik heb mij aardig vermaakt met het origineel en één van de uitbreidingen. Dit kun je teruglezen in de review van Assassin’s Creed Valhalla en de review van Wrath of the Druids. Ik hoop dus dat Assassin’s Creed: Dawn of Ragnarok deze trend zal voortzetten.

Ook goden hebben het zwaar

In Dawn of Ragnarok speel je met Eivor die weer in de huid van Odin kruipt. Als je AC Valhalla al gespeeld hebt, ben je vast bekend met het principe. Eivor heeft weer last van visioenen over het leven van Odin. Hij ziet hierdoor de meest wonderbaarlijke werelden en wezens, maar krijgt hij ook inzicht in de avonturen die Odin heeft meemaakt. Om hier meer over te weten te komen, vraagt hij om hulp aan de druïde van Ravensthorpe. Zij voert een ritueel uit waardoor Eivor begint te dromen. Hij verandert weer in Havi/Odin en wordt naar de wereld van Odin getransporteerd zoals we ook al zagen in AC Valhalla. Als Havi kom je tot de ontdekking dat je zoon, Baldr, is ontvoerd door Surtr, de aartsvijand van de machtige alvader en hij moet hem zien te vinden. Hierdoor moet hij Swartalfheim, het rijk der dwergen, verkennen om iets te vinden om te ruilen voor zijn zoon of iets te vinden waarmee hij Surtr kan verslaan.

Het rijk der dwergen bestaat uit de regio’s: Gullnamar, Vangrinn, Svaladal en Eitri. Deze regio’s worden bevolkt door de dwergen die lijden onder het schrikbewind van Surtr en zijn zoon, Glod. De dwergen zijn door Surtrs soldaten uit hun huis gedreven en worden vervolgd of vermoord. Hierdoor zijn ze naar de verborgen Shelters vertrokken om te overleven. Havi heeft eigenlijk andere prioriteiten, want zijn zoon wordt vastgehouden door zijn aartsvijand en misschien nog wel belangrijker; hij weet niet waarom. Toch ziet hij in dat het helpen van de dwergen hem misschien kan helpen in zijn strijd tegen Surtr. Zo is het verstandig voor Havi om de Shelters te zoeken, omdat je hier blacksmiths, trading posts, stables, shops en trackers kunt vinden die je helpen met je queeste. Om dit voor elkaar te krijgen moet je in de omgeving van het Shelter-icoontje gaan zoeken naar aanwijzingen, zodat je door de sporen te volgen de geheime locatie ontdekt. Dit is met je Odins Sight niet heel moeilijk, maar is wel leuk om te doen. Omdat Havi besluit om de dwergen te helpen, krijgt hij van hen een voorwerp dat hem een nieuwe kracht geeft die zijn avontuur een stukje makkelijker maakt.

Hugr Rip

In Dawn of Ragnarok krijgt Havi de Hugr Rip waarmee hij vaardigheden van bepaalde vijanden kan overnemen met L3. Deze kracht moet wel opgeladen worden door vijanden te verslaan of Hugr Blooms te plukken. Elke Hugr Rip biedt zijn eigen voordelen. Zo is Havi met de Power of Muspelheim immuun voor lava, vuur en explosies. Het is dus mogelijk om over de lava heen te lopen en kistjes te pakken. Al moet ik wel zeggen dat ik door mijn hoge level redelijk ver kon gaan, tenzij het echt te lang duurde. Ook kun je je onder de vijanden begeven als je deze kracht gebruikt, want je neemt hun uiterlijk aan. Alleen moet je geen acties ondernemen waardoor ze door je vermomming heen kunnen kijken. Zo kun je hen effectief uitschakelen, mits je niet gezien wordt. Natuurlijk zijn er mogelijkheden zat als je AC: Valhalla al gespeeld hebt. Je zou dan genoeg skills en vaardigheden moeten hebben om ze zonder je nieuwe skills te kunnen uitschakelen, al is het altijd fijn om meerdere opties te hebben.

De Power of the Raven geeft je de mogelijkheid om in een vogel te veranderen en op plaatsen te komen die je anders niet zou kunnen bereiken. De Hugr Rip heeft maar een beperkte duur dus je moet je doel wel al in het vizier hebben. Het blijft beperkt tot dertig seconden en dat is niet heel lang, maar helpt wel met het vinden van Wealth iconen op hoge plaatsen. Verder zijn er nog drie andere Hugr Rips te vinden, maar die zal je zelf moeten ontdekken. Tevens kun je de Hugr Rips upgraden waardoor je langer van de kracht gebruik kunt maken (bijvoorbeeld van dertig naar vijftig seconden) of een nieuwe vaardigheid hiervoor kunt vrijspelen. Je kunt de Hugr Rip alleen bij een blacksmith upgraden en hiervoor heb je silica nodig die je verkrijgt door raids uit te voeren met je crew of door sommige vijanden te verslaan.

Iets ouds en iets nieuws

Naast het uitvoeren van de raids is het vinden van Shelters dus ook belangrijk om sterker te worden, want de blacksmith is daar te vinden. Zoals gewoonlijk kun je hier je uitrusting upgraden. In Dawn of Ragnarok kun je deze naar een nieuw niveau brengen. Voorheen was de gouden uitrusting (mythical) het hoogst haalbare, maar in Dawn of Ragnarok kun je nog een level hoger met de turquoise uitrusting (divine) waardoor je drie extra vakjes krijgt om je wapen sterker te maken. De wapens en beschermende kleding zijn van hoge kwaliteit, hebben allemaal hun eigen perks en hebben slots voor verschillende runes met perks die je naar eigen inzicht kunt verwisselen. Ook hebben divine items een slot voor een Odin Rune die je nog sterker maken. Je skilltree krijgt ook weer een uitbreiding wat erg leuk is. Ik was alleen door de main game en de DLC’s al aardig sterk en dat maakte de gevechten tamelijk eenvoudig. Zo waren de geadviseerde levels voor de regio’s 340 tot 355, maar ik was al doorgeschoten naar 430 (nu 462). Al gaf dit misschien wel het gevoel om als een onsterfelijke god te spelen.

Niet alleen de raids zijn terug, maar je komt ook op de redelijk grote map weer de herkenbare icoontjes tegen die je kent uit de eerdere delen en andere DLC’s. Zo kun je weer de iconische High Points synchroniseren om de map verder te vrij te spelen. Ook heb je de blauwe, witte en gele wolkjes die Mysteries, Artefacts en Wealth vertegenwoordigen. In de Shelters vind je Reda’s Quests voor extra missies die we kennen uit AC Valhalla. Toch is er genoeg te ontdekken, omdat sommige Mysteries speciaal toegespitst zijn op Odins daden en je artefacts of goud kunt verdienen door de dwergen te helpen bij verschillende evenementen. Zo kom je vreemde figuren tegen die de wereld wat laten leven. De puzzels waar je met lichtstralen deuren moet openen kunnen pittig zijn, maar zijn na enkele pogingen te doen. In deze DLC zitten geen nieuwe samenzweerders, maar kom je toch sterkere vijanden, de premiejagers, tegen die door Glod zijn ingehuurd om jou uit te schakelen. Als je jezelf wilt uitdagen, kun je in Kara’s Domain het opnemen tegen verschillende vijanden. In deze arena worden Odin’s grootste avonturen herteld en kun je het opnemen tegen de vijanden die in de verhalen voorkomen. Alle andere verhalen, evenementen en hoe het afloopt met de ontvoerde Baldr, zijn ontvoerder Surtr en zijn plannen, moet je zelf maar ontdekken in Dawn of Ragnarok.

 1 1 1 1 1 1

Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis

Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok is een vermakelijke uitbreiding die redelijk veel content biedt, maar het is allemaal niet heel vernieuwend. Je komt veel dingen tegen die je al kent uit de eerdere delen en DLC’s. Niet dat het niet leuk is om te doen, maar je moet geen grote veranderingen verwachten, omdat een god de hoofdrol heeft. Je vindt weer veel kistjes met materialen en uitrusting. Je verkent weer een nieuwe wereld met de Mysteries, Artefacts en Weatlh icoontjes die soms interessante verhalen bieden. Je kunt zelfs opnieuw je uitrusting naar een hoger niveau tillen, al reist wel de vraag of je hierdoor misschien wel te sterk wordt als je AC Valhalla en de DLC’s al hebt gespeeld. Havi krijgt een paar nieuwe krachten tot zijn beschikking met de Hugr Rip, maar de gameplay verandert daar niet echt door, want met stealth kom je een eind. Het is wel leuk om hier een beetje mee te experimenteren. De World Events in Swartalfheim zijn vermakelijk, maar niet heel diepgaand, al kunnen ze wel goede items opleveren. Als je geen fan bent van Assassin’s Creed Valhalla dan zal deze DLC je niet over de streep trekken. Mocht je wel een fan van AC Valhalla zijn dan is Dawn of Ragnarok zeker een leuke toevoeging, al vind ik het prijskaartje wel ietsjes aan de hoge kant voor meer van hetzelfde.

    Goed
  • Hugr Rip is leuke toevoeging
  • Verhaal is interessant
  • Nieuwe wereld om te verkennen
  • Weer genoeg te ontdekken
  • Sommige dwergen zorgen voor komische noot
  • Misschien iets te makkelijk
  • Niet vernieuwend
Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök

Uitgever

Ubisoft

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Google Stadia, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

10 maart 2022

Ontwikkelaar

-

Gameliner Awards

-

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord