De voor- en nadelen van gamen met een VPN

-

Zoals dat gaat met alle onderwerpen is niet iedereen het volledig eens over het gebruik van een VPN tijdens het gamen. Maakt het je verbinding nu juist langzamer of sneller? Heb je de beveiliging echt nodig? En is het zinvol om te doen alsof je in een ander land bent?

Er is geen kort antwoord op deze vragen. Dit hangt namelijk allemaal af van je verbinding, je computer, het spel dat je speelt, de VPN die je gebruikt en meer. Daarbij zijn er zoveel variabelen dat het moeilijk is om van tevoren in te schatten of het jou juist helpt of hindert.

Waar we het wel over eens kunnen zijn, is dat we allemaal graag een soepele game-ervaring behouden, latentie en ping willen verminderen en dit allemaal het liefst zonder veiligheid en privacy in gevaar te brengen. Soms is het onmogelijk om aan alle voorwaarden te voldoen. Het is dan een kwestie van uitproberen, en ontdekken welke voor- en nadelen voor jou het zwaarst wegen.

1. De voordelen van een VPN tijdens het gamen

  • VPN's bieden je extra beveiliging tijdens het gebruik van internet door je gegevens te versleutelen voordat ze je apparaat verlaten.
  • 2. Een VPN verbergt je IP-adres en kan dus DDoS-aanvallen op jouw IP-adres voorkomen.
  • 3. Doordat een VPN je IP verbergt, kun je het ook gebruiken om een IP-ban te omzeilen wanneer deze zonder duidelijke reden plaatsvindt. Heb je echter een strafbaar feit begaan, is dit verbod waarschijnlijk gerechtvaardigd.
  • 4. Je kunt toegang krijgen tot geografisch beperkte games, doordat je een nieuwe virtuele locatie kunt kiezen. Dus als je bijvoorbeeld geen toegang hebt tot bepaalde titels voor PC-gaming, kan een VPN daarbij helpen. Gamers op consoles kunnen dit ook zonder VPN door een extra account aan te maken en een willekeurig adres voor het gekozen land in te voeren.
  • 5. In het verlengde van het vorige voordeel kun je ook toegang tot games krijgen die in jouw regio nog niet uitgekomen zijn. Nieuwe games worden vaak niet in één keer wereldwijd uitgebracht. Hardcore gamers en vooral gamers die streamen willen er als eerste bij zijn om een voorsprong op te bouwen of als eerste een stream van de nieuwe game te publiceren.
  • 6. Wachttijden in de lobby in online games kan je mogelijk verkorten door je locatie aan te passen naar een gebied met veel spelers. Op tijdstippen dat er bijvoorbeeld weinig mensen in je regio de game spelen, kun je in een andere tijdzone waarschijnlijk meteen inspringen in plaats van wachten tot er genoeg deelnemers zijn.
  • 7. Je kunt deals en goedkopere prijzen vinden voor dezelfde games in een andere regio. Soms kan de prijs tot wel 80% verschillen als je een spel in Indonesië of Pakistan koopt. Let wel dat je mogelijk in de problemen kunt komen als je het spel vervolgens in je eigen locatie wilt spelen.
  • 8. In tegenstelling tot de populaire mening kan een VPN in sommige situaties wel degelijk je ping en latentie tijdens het gamen verbeteren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je gebruik wilt maken van een gameserver die ver weg staat.

Nadelen van gamen met een VPN

  • 1. Het grootste nadeel van een VPN tijdens het gamen is meteen ook de zwaarst wegende. Zelfs de beste VPN's kunnen de snelheid negatief beïnvloeden (hoewel dit tegenwoordig steeds minder gebeurt). Encryptie zorgt ervoor dat er aanzienlijk meer informatie wordt verzonden en ontvangen, wat betekent dat elk videoframe meer tijd nodig heeft en het tempo wordt vertraagd. De vertraging is sterk afhankelijk van de VPN dienst en de afstanden tussen jou, de VPN server en de game server.
  • 2. Sommige game servers hebben een VPN ban en geven een foutmelding als ze merken dat je een VPN gebruikt. Deze ban is alleen te omzeilen met de beste gaming VPN’s.
  • 3. Een goede gaming VPN kost geld. Het is onmogelijk om een positieve ervaring te hebben bij het gamen met een gratis VPN. Je kunt dit uiteraard terugverdienen door met behulp van de VPN goedkopere versies van games te vinden.