Check hier alle The Game Awards 2023 content

Over Gameliner

Gameliner zag op 23 februari 2005 het levenslicht en is opgericht door Alex Zweers. Inmiddels bestaat Gameliner dus al meer dan zestien jaar en is het dé Nederlandse gamesite voor het meest verse game nieuws, de laatste game reviews en allerlei game gerelateerde content.

onbekendPeter Scheffer (links) en Alex (midden) op gamescom 2010

De naam Gameliner

De naam Gameliner is bedacht door Atari in 1980. De Atari 2600 had een soort inbelservice via de telefoonlijn, genaamd GameLine. Via deze inbelverbinding kon je destijds games downloaden. Je kunt dus stellen dat het een hele vroege voorloper op Steam was. Bij deze service werd een professioneel game magazine uitgebracht onder de naam Gameliner. Meer informatie over het ontstaan van Gameliner en de geschiedenis van de website lees je in het eerste deel van de vierdelige artikelserie The Way of Gameliner.

Gameliner, jouw online Gamestore

Een hele grote groep van onze bezoekers kent Gameliner nog wel van onze gamestore. Gameliner heeft van eind 2007 tot augustus 2012 een online gamestore gehad. Je kon dus naast het lezen van het game nieuws en reviews ook de nieuwste games kopen. Het was een unieke combinatie, waar Gameliner om bekend stond. Hoe het is afgelopen met de webshop van Gameliner kun je teruglezen in het tweede deel van The Way of Gameliner.

GameBusiness

In augustus 2009 werd Gameliner onderdeel van het bedrijf GameBusiness. Tot en met oktober 2014 was Gameliner onderdeel van het bedrijf. GameBusiness was het bedrijf van Derk-Jan Visser, of zoals we hem binnen ons team noemen; DJ. DJ is op Alex na het langst betrokken bij de site. Hij is voornamelijk verantwoordelijk voor de back-end development van zowel de vorige als de huidige website van Gameliner. Zeg maar de stille kracht achter de website.

Nieuwe eigenaar

Na het sluiten van de webshop in 2012 is Gameliner een andere koers gaan varen. We zijn ons veel meer gaan richten op het maken van gaming content. In 2014 werd Alex na een tussenpoze van vijf jaar opnieuw de eigenaar van Gameliner. GameBusiness kreeg een naamswijziging naar Gameliner Network, waar Gameliner tot op de dag van vandaag nog steeds onderdeel van is.

Nieuwe website

In 2014 is het startschot gegeven voor de ontwikkeling van een nieuwe website. De website moest de bezoeker een overzichtelijke ervaring geven, zodat je goed kunt navigeren naar het nieuws, de reviews of de artikelen die je graag wilt lezen. Uiteindelijk is de nieuwe website op 28 juli 2018 live gegaan. Nog altijd wordt er gewerkt aan verbeteringen van de website, dat is een blijvend proces om de gebruikerservaring te optimaliseren.

onbekendGameliner eind 2018

Video content

Naast he schrijven van nieuws, reviews en artikelen maakt Gameliner ook video’s over games. Het YouTube-kanaal van Gameliner is aangemaakt op 25 februari 2007.

De eerste video die op dit kanaal werd geüpload was de aankondigingsvideo van Kinect, dat toen nog schuilging onder de naam Project Natal. De video ging destijds viral toen grote internationale gamesites als Kotaku de video op hun website hadden gezet. Dit heeft ervoor gezorgd dat de video meer dan 50k weergaven heeft. Dat klinkt vandaag de dag misschien als niet zoveel, maar in die tijd was dat een ontzettend hoog aantal. Een andere video van Gameliner die het goed deed op YouTube kwam destijds zelfs op de derde plek van de Nederlandse YouTube trending-pagina terecht. Helaas moest de video na vier jaar verwijderd worden door een copyrightclaim.

Een aantal van de redacteurs die voor Gameliner werken streamen ook op het Twitch-kanaal van Gameliner. We zijn op 7 november 2020 begonnen met streamen op vier verschillende dagen in de week. Inmiddels is dit uitgegroeid tot zes vaste dagen in de week, waarbij de vrije donderdagavond zelfs vaak nog wordt ingevuld met een redactiestream waarbij soms de hele redactie games als Among Us speelt.

Game Over podcast

Op 1 september begon Gameliner me het uitzenden van onze eigen podcast genaamd Game Over. In deze wekelijkse podcast wordt er teruggeblikt op het belangrijkste gamenieuws van die week en reageren we uiteraard ook op sappige geruchten die rondgaan in de wandelgangen van het wereldwijde web. Om het vijftienjarig bestaan van Gameliner te vieren hebben we in februari 2020 drie jubileumafleveringen gemaakt die volledig in het teken stonden van die periode. Bij iedere jubileumaflevering schoven een aantal oud-redacteurs aan in de uitzending, waaronder: Erwin Haring, Nick van Tergouw, Wouter van der Putten, Klaas Kuipers, Peter Scheffer, Sander Mebus, Yordi Verkroost en Justin Meijer. In deze shows werd samen met Alex en Patrick teruggeblikt op vijftien jaar gaming, maar er werden vooral oude herinneringen opgehaald en daar konden de gamescom-momenten natuurlijk niet bij ontbreken.
Op 30 augustus 2020 bestond de Game Over podcast alweer een jaar en dat moest natuurlijk geheel op onze eigen wijze gevierd worden.

gamescom

Gameliner komt alweer elf jaar op de gamescom. De laatste editie was alweer in 2019, omdat door het wereldwijde coronavirus de fysieke gamescom 2020 werd geannuleerd. De gamescom is een meerdaagse gamebeurs in de Duitse stad Keulen, zo'n twee uur rijden vanaf de Nederlandse grens. De gamescom begon allemaal in 2009, nadat de eerdere gamebeurs Games Convention (die in Leipzig plaatsvond) uit zijn voegen was gegroeid.

Gameliner verslaat de gamescom middels dagelijkse video rapportages en video previews vanaf de beursvloer in Keulen. De organisatie besloot om gamescom digitaal in 2020 en 20201 uit te zenden door niemand minder dan Geoff Keighley. Gameliner hoopt de komende jaren natuurlijk weer gewoon vanaf locatie toffe video's te maken.

Gameliner Awards

Sinds 2010 organiseert Gameliner in de decembermaand de Gameliner Awards. Onze community kan dan stemmen op de beste game van het jaar. We maken er ieder jaar weer een groot feest van. Naast het stemmen geven we tal van prijzenpakketten weg. In het nieuwe jaar gaan we vervolgens langs met de camera bij het PR-bureau of uitgever van de winnende game om daar de felbegeerde trofee van de Gameliner Awards te overhandigen.

Alle winnaars op een rijtje:
2011 - The Elder Scrolls V: Skyrim
2012 - Far Cry 3
2013 - Grand Theft Auto V
2014 - Mario Kart 8
2015 - The Witcher 3: Wild Hunt
2016 - Uncharted 4: A Thief's End
2017 - The Legend Of Zelda: Breath of the Wild
2018 - God of War
2019 - Borderlands 3
2020 - The Last of Us 2

Maak kennis met Gameliner

Het team van Gameliner bestaat uit een groepje enthousiastelingen met een enorme passie voor games en alles daaromheen. Ervaring in de game-industrie of een relevante opleiding is natuurlijk mooi meegenomen, maar ook beginners zijn van harte welkom in ons team. Je moet tenslotte ergens starten. Door de jaren heen zijn er een aantal teamleden uitgevlogen bij Gameliner en nu verdienen ze hun brood elders in de game-industrie. Heb je interesse? Kijk gerust eens rond op onze vacaturepagina om te zien of er iets voor jou tussen zit of maak kennis met een deel van de redactie op ons Twitch-kanaal of Discord. Bijna iedere avond streamt er iemand anders uit het team.

Ben je als adverteerder op de website terecht gekomen en heb je interesse in advertenties op onze site? Stuur dan een mailtje naar: sales@gameliner.nl.

onbekend

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?