Opinion: Gamescom, waar ik al tien jaar voor de games kom

Geplaatst:
Aangepast: 2 februari 2024 17:47

Met nog een paar dagen te gaan begint alweer de tiende editie van de gamescom. En dat is altijd een gelegenheid om erop vooruit te blikken, maar dat gaan we deze keer eens niet doen. Geen nood, dat wordt zeker wel gedaan op Gameliner door mijn collega’s, maar niet in mijn artikel. In mijn artikel ga ik namelijk gezellig met jullie terugkijken. Het is namelijk het tiende jaar dat ik naar de gamescom ga en het leek mij daarom een heel leuk idee om mijn hoogtepunten eens op een rij te zetten.

Het begin

Nog voordat de gamescom geboren was, vond in Leipzig tussen 2002 en 2008 de Games Convention plaats. Ik ben er twee edities geweest en om heel eerlijk te zijn, zijn daar nog maar weinig herinneringen van overgebleven. Het eerste jaar hadden we geeneens afspraken, maar kwamen we wel als pers binnen. We waren er gewoon, dat was al heel wat. Leipzig is ook niet echt voor de deur, maar tien uur rijden was nog altijd goedkoper en dichterbij dan de E3. De eerste keer dat ik naar Leipzig ging, was dat een soort jongensdroom die eindelijk werkelijkheid werd.

De reden dat Leipzig werd ingeruild voor Keulen, kwam door de locatie. De Games Convention was uit zijn voegen gebarsten. Het werd er ieder jaar drukker, maar er was geen ruimte voor uitbreiding. In de Koelnmesse, het evenemententerrein waar de gamescom vandaag de dag gehouden wordt, is er meer dan genoeg ruimte. Hierdoor kunnen er ieder jaar steeds meer gamers toegelaten worden. Daarbij zijn er genoeg uitbreidingsmogelijkheden buiten het bestaande gebouw. Dit is de reden waarom de organisatie ervoor heeft gekozen om de Games Convention, onder de naam gamescom, naar Keulen te brengen. Een bijkomstig voordeel is dat het nog geen twee uur rijden is voor ons.

onbekend
Gameliner.nl

Welkom op de gamescom

De allereerste keer dat ik naar de gamescom ging, was dan ook direct de eerste editie en dat is alweer tien jaar geleden. De eerste gedachten die mij zijn bijgebleven: braadworsten, stinkende Duitsers en klotsende oksels. De persruimte was een verkoelde vluchthaven om aan de enorme drukte te ontsnappen, voorzien van rijen computers en een bar. Het was zo tussen de afspraken door prima vertoeven, alleen het eten is door de jaren heen steeds duurder geworden. De organisatie heeft namelijk in de gaten gekregen hoe ze hongerige journalisten geld kunnen aftroggelen, ach ja, het zijn toch maar gamers.

De eerste game waarmee ik aan de slag ben gegaan was BLUR, geen onaardige game al zeg ik het zelf. Mijn collega en ex-hoofdredacteur Klaas mocht met Forza Motorsport 3 aan de slag. De eerste editie hadden we geen afspraken gemaakt, althans, niet dat ik mij kan herinneren. In plaats daarvan was het de kunst om je bij zoveel mogelijk games (lees: uitgevers) naar binnen te lullen. Heel eerlijk, dit gaf je aan het einde van de dag best wel een voldaan gevoel. De dag sloten we af door bij een willekeurige McDonalds om daar een enorme Big Mac naar binnen te werken.

onbekend
Gameliner.nl

De nieuwe Skylanders wist zelfs te imponeren

De jaren gingen voorbij en als je groeit dan val je op. We kregen steeds meer afspraken en in 2012 begonnen we met onze eerste video-items. Hoewel andere sites een stuk verder dan wij waren, gaven we niet op. We hadden een Zoom H2 omgetoverd tot microfoon en we stonden in de business area (want we moesten jullie wel laten zien dat we ook echt op afspraken waren) onze video-items op te nemen. De inhoud was nog best oké, maar we waren overal enthousiast over. De nieuwe Skylanders wist Wouter zelfs te imponeren. We waren ook zeker geen kritische journalisten, maar hobbyisten die voor ons plezier naar de gamescom gingen om daar voor de bezoekers (maar stiekem nog meer voor onszelf) video’s te maken en de nieuwste games te spelen.

Ik kan me herinneren dat we in 2014, wat slechts vier jaar geleden is, voor het eerst ‘echt’ serieus nadachten over wat we gingen doen. De dagen werden vastgelegd in een dagelijks video-item en er werden losse previews opgenomen van bijna iedere game waar we een afspraak mee hadden. Een grote stap vooruit en ook zeker geen stap waar ik spijt van heb. We zijn onze kinder- en puberale fase voorbij zonder dat kinderlijke enthousiasme te verliezen. Dat is iets waar ik, en ook zeker de rest van de redactie, uiterst trots op is.

onbekend
Gameliner.nl

Passie en plezier!

De jaren van gamescom zijn als een trein aan mij voorbij gegaan. Niet alleen de gamescom is in positieve zin veranderd, want ook wij hebben onze plek steeds beter weten te vinden op de beurs. We hebben niet het geld en het budget van de grote spelers in de markt, maar we staan er toch weer ieder jaar met zijn allen. Dit allemaal vanuit onze passie. Het is een fijne bijkomstigheid dat de organisatie ook niet echt stil heeft gezeten de afgelopen tijd. Door de jaren heen zie ik dat de drukte echt wordt gemanaged, iets wat ik absoluut kan waarderen. De wandelgangen zijn tenminste weer een beetje begaanbaar en het is niet langer het geval dat ik om de zoveel centimeter weer met mijn neus tegen een bezwete Duitser aanloop.

In tegenstelling tot een groot deel van onze concullega's, zijn wij ieder jaar op de beursvloer te vinden en doen wij een poging om de meest hilarische/ informatieve video-items te schieten. Tijdens ons bezoek beleven wij een hoop lol en plezier achter de schermen als redactie met elkaar en dat is iets dat we graag laten zien op beeld. We zitten niet vijf dagen per week met elkaar op kantoor, dus het is voor ons ook weer een moment dat we elkaar weer zien en elkaar nog beter leren kennen. Er worden nieuwe ideeën opgedaan en zo komt het dat wij na al die jaren nog steeds bestaan en ik nog steeds met heel veel plezier mijn koffer inpak om naar de gamescom af te reizen. Ook dit jaar ben ik van de partij om mijn tiende gamescom-bezoek te vieren. Mocht je me zien, dan heb ik een tip. Ik ben gek op slagroomtaart!

onbekend
Gameliner.nl

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord