Geschiedenis van PlayStation
Laten we even teruggaan in de tijd. Het is het jaar 1991 en Nintendo staat aan de top van zijn dominantie. Met de SNES in de schappen zijn helden zoals Mario, Link en Donkey Kong dagelijkse kost. Nintendo wil echter meer. Ze willen een Cd-rom extensie voor de Super Nintendo en hoewel Nintendo dit ontkent, krijgt een Japanse grootmacht genaamd Sony de eer om dit te ontwikkelen. De deal loopt echter op de klippen want Nintendo gaat in zee met Philips en Sony blijft zitten met een halffabricaat. Dat stopt Sony echter niet en ze besluiten om verder te gaan met het project. De uitkomst? Een grootmacht die de markt vandaag de dag nog altijd domineert.
PlayStation
Drie jaar na bovenstaand verhaal was daar dan de PlayStation. Een console die niet geen Cartridges accepteerde, maar Cd-roms vrat. Nintendo en SEGA kregen er een nieuwe concurrent bij die het wiel opnieuw uitvond. Geen pixels, maar dikke polygonen. 3D was upcoming en Sony zette dit groots op de kaart. Met iconische franchises zoals Crash Bandicoot, Tomb Raider, Metal Gear en Tekken richtte de grootmacht zich op de volwassen gamer die niets had met de mascottes van Nintendo. Een gouden zet want de consoles vlogen als warme broodjes over de toonbank.
Sony kreeg met het jaar meer publiek naar zijn console. De meer volwassen gamer was verknocht aan games zoals Final Fantasy VII (die in 2020 een remake krijgt in de vorm van Final Fantasy VII Remake), Tekken 3, Grand Theft Auto en Resident Evil. Daar stopte de opmars van de PlayStation echter niet. De console kreeg in 2000 namelijk een kleinere versie in de vorm van de PSOne. Deze compacte variant lanceerde gelijktijdig met diens opvolger, de PlayStation 2. Dat wil echter niet zeggen dat de PSOne het slecht deed. In tegendeel zelfs. De console werd meer verkocht dan welke console dan ook!
PlayStation 2
Eén ding was duidelijk, PlayStation is een blijvertje. In 2000 kreeg de eerste versie een opvolger in de vorm van de PlayStation 2. Deze iconische zwarte kast deed het weliswaar nog beter dan diens voorganger. Dit komt mede door de uitgedachte marketingstrategie. Sony bleef zich vooralsnog richten op de volwassen gamer en lanceerde bovendien een jaar eerder dan zowel de Xbox als de Nintendo GameCube. En als ik zeg dat deze console het goed deed, dan bedoel ik ook echt goed. De console wist het namelijk voor elkaar te krijgen om meer dan 100 miljoen consoles te verkopen binnen zes jaar tijd. In 2012 verbrak de PlayStation 2 alle verkooprecords met 155 miljoen verkochte units.
Dat de console het zo goed deed, werd voornamelijk veroorzaakt door een flink aantal knallers van games. Zo gingen we in 2001 het nieuwe GTA-tijdperk in met Grand Theft Auto III. Daarnaast verscheen ook nog eens Grand Theft Auto: San Andreas en Grand Theft Auto: Vice City op de console. Niet alleen Rockstar Games was aan het vlammen, de console draaide namelijk ook toppers zoals Need for Speed: Underground, God of War, Final Fantasy X, Shadow of the Colossus, Ratchet & Clank en Jak and Daxter.
PlayStation 3
Hoewel de PlayStation 2 in productie bleef tot 2013, verscheen in 2006 al de PlayStation 3. De concurrent van de Xbox 360 en Nintendo Wii kwam gepaard met een ingebouwde harde schijf en wist HD-resolutie games op het scherm te toveren. Daarnaast is de PlayStation 3 gericht op grotere games en meer media. Zo was het mogelijk om allerlei applicaties, zoals YouTube, een internetbrowser en een Blu-Ray-speler te gebruiken. Ja, Sony stapte over van DVD’s naar Blu-Ray-schijfjes. Hierdoor was het mogelijk om meer data op een schijf weg te schrijven. De nieuwere versie kwam echter niet alleen op de proppen met betere graphics en snellere laadtijden, de SixAxis controller bracht namelijk ook motion controls ter tafel. Een trend die we vandaag de dag nog altijd terugzien in de DualShock 4-controller.
Hoewel de PlayStation 3 het een stuk minder deed dan diens voorgangers, wist de console alsnog ruim meer dan 80 miljoen units te verkopen. De lagere verkoopcijfers zijn voornamelijk verwant aan de straffe competitie. Zo presteerde de Xbox 360 goed en verpletterde Nintendo alles en iedereen met de familievriendelijke Nintendo Wii. Aan de games heeft het in ieder geval niet gelegen. Ook dit keer kwam Rockstar Games weer sterk voor de dag met games zoals Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto V en Red Dead Redemption. Dit was echter ook de console waarop Naughty Dog losging. Zo zijn Uncharted: Drake’s Fortune, Uncharted 2: Among Thieves, Uncharted 3: Drake’s Deception en The Last of Us verschenen. Tevens verscheen hier ook de allereerste Souls game op in de vorm van Demon’s Souls.
PlayStation 4
Na de productiestop van de PlayStation 2 was het plots tijd voor de PlayStation 4. Eind 2013 verscheen de zwarte rakker in menig huishouden. Er kwam niet alleen een nieuwe console in huis, maar ook nieuwe controllers. De PlayStation 4 is namelijk te besturen middels de DualShock 4, een controller voorzien van een touchpad, speaker en LED-verlichting. De PlayStation 4 heeft er in de loop der jaren wat grote- en kleine broertjes bijgekregen. Zo verscheen in de maand september van 2016 een slim model en was daar in november 2016 de opgevoerde PlayStation Pro. Deze laatste console is krachtiger, sneller en ondersteunt 4K.
De console heeft op het moment van schrijven heel veel PS4 games. Naast de third party-ontwikkelaars, wordt er ook ontzettend veel exclusief voor het apparaat ontwikkeld. Veel van deze games hebben perfecte scores weten te behalen. Zo kan je in onze review van God of War lezen dat de game nagenoeg perfect is. Ook Uncharted keerde keihard terug met Uncharted 4: A Thief’s End. Ook onze favoriete webslinger maakt een comeback met Mavel’s Spider-Man en we krijgen er zelf een nieuwe heldin van Nederlandse bodem bij. Guerilla Games wist namelijk vriend en vijand te verrassen met Aloy in Horizon Zero Dawn. Als klapper op de vuurpijl viel er ook nog genoeg te griezelen. Zo presenteerde FromSoftware Bloodborne exclusief op de PS4 en jaagde Supermassive Games iedereen de stuipen op het lijf met Until Dawn.
PlayStation 5
In het jaar 2020 is het dan eindelijk zover. De achtste generatie spelcomputers staat voor de deur en hoewel Xbox als eerste naar buiten kwam met de aankondiging voor de nieuwe generatie, is het Sony die de lippen vooralsnog stijf op elkaar houdt. Wel weten we dat de PlayStation 5 in het najaar van 2020 moet verschijnen. We weten zelfs nog niet welke games erop gaan verschijnen. Bethesda werkt momenteel aan Starfield en ook Sony zelf zit niet stil. Zo staat het langverwachte The Last of Us: Part II nog op het programma en zitten veel gamers met smart te wachten op Ghost of Tsushima.
Afijn, vooralsnog komt het allemaal neer op giswerk. Mocht er nieuws naar buiten komen, dan zullen wij dit artikel natuurlijk netjes aanvullen.