Review: Uncharted 2: Among Thieves PlayStation 3

Geplaatst: 4 november 2009 18:19
-

Ik hou over het algemeen niet van de games die ultra gehyped worden. Zo ben ik blijkbaar 'n van de weinigen die Killzone 2 maar een matige shooter vind, en met het hypen van een game krijgt iedereen vaak een verknipt beeld over het product. Als er 1 game is die wel ontzettend gehyped werd en de afgelopen tijd vele game fora wist te vervuilen met pro-Sony fanboy spamming, is het wel Uncharted 2. Voldoet de game wel aan de verwachtingen en eisen, of vinden we de game allemaal zo goed of juist zo slecht omdat we denken dat we dat willen?

Voor hij die volgt

Uncharted 1 vond ik een leuk spel. Beeld en geluid waren subliem, het speelde erg goed en lekker door en het was ook nog van degelijke lengte. Toch vond ik er verder weinig speciaals aan. Eigenlijk was Uncharted 1 naar mijn mening een shooter die in een zeer dun Tomb Raider jasje was gestoken. In Uncharted 2 had ik daarom ook eigenlijk niet zoveel zin, totdat ik erachter kwam dat men het iets anders ging aanpakken met het nieuwe deel. Men zou minder actie erin stoppen en meer avonturiers werk zogezegd, dus mijn interesse was weer gewekt.

Kritische lofrede

Laat ik dit als eerste zeggen: Uncharted 2 is een absoluut topspel die heerlijk speelt en is grafisch werkelijk absurd mooi. De game is een absolute aanrader voor iedereen die thuis het grote blok graniet of lite graniettegel editie genaamd (met Spiderman-font) de Playstation 3 heeft. Toch zal je mij in deze review ook kritiek horen uiten over de game. Waarom? Omdat het terechte kritiek is en mijn mening is dat ten eerste. Ten tweede wil ik hiermee aangeven dat Uncharted 2 heus zo perfect niet is als dat velen beweren. Ten derde, en dat is misschien nog wel het meest belangrijk, zal je kunnen lezen dat ondanks al mijn kritiek de game toch ongelooflijk goed is.

Luchtige dieven

Uncharted 2: Among Thieves gaat over een nieuw avontuur van Nathan Drake waarin hij gaat samenwerken met een oude diefmaat en diens partner, een mooie donkerharige dame. Ze besluiten ergens iets te gaan jatten met zijn drieën, maar Drake wordt loyaal hard belazerd in het proces. Uiteindelijk komt het hele avontuur neer op een zoektocht naar Shambala, een verborgen paradijs waar een enorm grote smaragd te vinden moet zijn met mysterieuze krachten. Het verhaal is leuk bedacht en goed verteld, al moet je het niet te serieus nemen allemaal. Het is in de stijl van echte Hollywood films als Indiana Jones en National Treasure, dus vol van entertainment maar niet bepaald realistisch te noemen of zonder plotgaten. Het plegen van massa's moorden is voor de hoofdpersoon niet iets om over wakker te liggen en men overleeft de ene dodelijke situatie na de andere met een grapje en een lach. Dit zorgt eerder voor meer humor wat dat betreft, maar wat ik zelf toch echt een minpunt vind is dat je vrijwel niks te weten komt over de hoofdpersonages. Eigenlijk weet je vrijwel niks over, bijvoorbeeld Drake en Sully, wie ze nou echt zijn en hoe ze leven, en de nieuwe personages in dit verhaal blijven zelfs nog platter. En ondanks dat de dialogen erg goed geschreven en geacteerd zijn, blijft er voor mijn gevoel toch echt iets missen.

Klauter Ninja

Uncharted 2 heeft deze keer een stuk minder actie en veel meer Tomb Raider exploring stijl gameplay, wat echt een enorme vooruitgang is. Je hebt meer klauterwerk, meer puzzels en de geheime "treasures" liggen nu vaak ook op speciale moeilijk te bereiken plekken. Nog steeds is iets van 2/3 actie, maar het is naar mijn mening nu een stuk meer in balans en maakt de game een stuk origineler, boeiender en sfeervoller. Daarnaast heb je nu ook veel stukken waarbij je stealth acties moet uitvoeren, door vijanden sneaky dood te maken of te vermijden. Dit werkt redelijk goed, al is het net niet helemaal zonder fouten nog, want soms zagen ze mij bijvoorbeeld ook wanneer ik volledig achter een muur stond. Toch werkt het over het algemeen prima en is het een welkome afwisseling. Deze combinatie van stealth, zoeken en schieten zorgt ervoor dat Uncharted 2 echt heerlijk doorspeelt.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Dit tweede avontuur van Nathan Drake is een hele vooruitgang op de eerste, zoals wel duidelijk mag zijn, en dat is op zich al een prestatie. Betere gameplay, beter verhaal en Naughty Dog heeft Uncharted 2 ook grafisch zelfs nog mooier weten te maken dan deel 1. Er is nog steeds ruimte voor verbetering, maar dit is marginaal te noemen al is het grootste minpunt dit: "Among Thieves" heeft eigenlijk een ironische subtitel, want aan de game zelf is eigenlijk als we heel eerlijk zijn weinig origineel. Indiana Jones, Tomb Raider en iedere willekeurige shooter van niveau schieten voortdurend bij je te binnen terwijl je de game speelt, en men heeft er verder niet echt veel moeite voor gedaan om er een echt origineel verhaal met sterke personages in te stoppen, zoals ik eerder al zei. Toch is de game fantastisch, en waarom? Omdat het zo ontzettend lekker afwisselend speelt, ieder level weer een sterke unieke sfeer heeft, prachtige muziek en enorm goeie graphics. Dat het dan verder niet super origineel is en een beetje platte personages heeft, ach, dat zorgt ervoor dat de andere studio's en critici tenminste nog iets om over te klagen hebben. Heb je een PS3, doe jezelf een plezier en ontdek Uncharted 2.

    Perfect
  • Geweldige afwisselende gameplay
  • Audiovisueel genot ten top
  • Sfeervol
  • Goed gejat
  • Platte personages

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Uncharted 2: Among Thieves

Ontwikkelaar:

Naughty Dog

Uitgever:

Sony Interactive Entertainment

Release:

16 oktober 2009

PlayStation 3

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord