Review: Grand Theft Auto IV PlayStation 3

Geplaatst: 2 juni 2008 23:01
-

Hij lag al een tijdje op onze redactie en niemand kon er natuurlijk omheen. Misschien wel de meest gehypte game die zijn hype al bijna zeker ook dubbel en dwars waard zal zijn. Of we willen of niet, we moeten het erover hebben: Grand Theft Auto IV.

Van slecht naar" slechter

Je bent Niko Bellic, een Servische immigrant die naar Amerika reist om zo zijn criminele verleden te vergeten. In de oorlog heeft hij veel meegemaakt, maar nadat hij van zijn neef Roman hoort dat die in Liberty City een goedlopend bedrijf heeft gecreëerd, komt de hoop dat ook hij zijn leven weer op de rails kan krijgen. Niets is echter wat het lijkt. Roman heeft veel problemen met criminele bendes. Niko raakt betrokken bij allerlei criminele praktijken en het avontuur kan beginnen.


Welcome to Liberty City

Grand Theft Auto IV speelt zich net als in GTA 3 af in Liberty City. De stad is niet alleen wat opgepoetst, maar heeft een ware metamorfose ondergaan, van top tot teen. Wie wel eens in New York is geweest zal veel dingen herkennen uit het echt. Maar ook als je nooit verder bent gekomen dan plaatjes uit je aardrijkskundeboek zullen dingen je opvallen. Neem alleen al het Vrijheidsbeeld, sorry, het Statue of Happiness, geheel compleet met kopje koffie.

De humor zoals bij dit 'Vrijheidsbeeld' is 'n van de grote krachten in GTA. De game is ontzettend grappig, en zelfs de kleinste details weten je aan het lachen te brengen. Maar ook het feit dat je in GTA IV uren door kunt brengen zonder ook maar 1% opgeschoten te zijn is een grote kracht van de game. GTA was de eerste free roaming-game en is nu zeker geëvolueerd tot een pareltje. Deze game ziet er ingame geweldig uit. Alles lijkt echt, tot in de kleinste details: in verlaten steegjes vind je daklozen, winkelwagentjes, dozen tot in de details uitgewerkt. Daklozen zullen je om geld smeken, toevallige voorbijgangers zullen schrikken als je toetert en laten bijvoorbeeld hun kopje koffie vallen en zo heeft ieder persoon wel zijn eigen emoties of acties. Wat ik wel weer jammer vind, is dat er een paar leuke dingen uit San Andreas verdwenen zijn, zoals de mountainbike en het uitkiezen van je eigen slaap- of woonruimte. Toch maakt de levendige stad die puntjes wel meer dan goed.

Laten we dus vooral niet gaan mierenneuken, want de game kent bovenop de reeks' goede kanten ook veel verbeteringen ten opzichte van de vorige GTA. Zo kun je nu diverse gebouwen in en, wat wel ontzettend handig is, heb je een auto save-functie. Verder is het schietmechanisme uitgebreid met schuilen en kun je deze keer ook goed richten. Tot slot rijdt ook elke auto weer net even anders, iets wat zeker een leuk detail is.

Liberty City-beestjes

GTA IV draait op een geheel nieuwe engine die ervoor zorgt dat het er grafisch allemaal erg strak uitziet. Toch hebben ze niet kunnen voorkomen dat je soms last krijgt van een paar bugs. Ook heeft GTA IV last van zogenaamde framedrops, waardoor het beeld gaat vibreren. Dit merk je helemaal wanneer de politie achter je kont aan zit. Het is een typische next-genkwaaltje waar we helaas mee zijn opgegroeid. Ook de pop-up is af en toe behoorlijk frustrerend, wanneer er bijvoorbeeld uit het niets een boom voor me staat. Ja, helaas, mijn mooie, dure, eerlijk gestolen sportauto is dan total loss. Mocht ik dan toch proberen om nog weg te rijden, dan merk ik dat de motor niet meer wil starten. Heerlijk, die details.

Multiplayer

GTA IV heeft in tegenstelling tot vorige delen een volwaardige multiplayeroptie, die een aantal leuke momenten met zich meebrengt. Zo kun je het online in Death Match opnemen tegenover elkaar, in Team Deathmatch als teams tegen elkaar. In Cops ´n Crooks, een soort kat-en-muisspelletje, moet een team van dieven het afleggen tegen een groep agenten. Dan zijn er nog diverse races waarbij je teamgenoten achterin de auto op de ander kunnen schieten. Dan heb je onder andere nog de Maffia Work. Hierbij krijgt iedere speler dezelfde opdracht om te voltooien. Kortom, allemaal erg leuk om eens te proberen of zelfs helemaal kapot te spelen.

Het eindoordeel van Alex Zweers

GTA IV heeft eigenlijk alles wat een goede game in zich moet hebben: het maakt je aan het lachen, het daagt je uit, slokt je ongemerkt uren, dagen, zelfs weken op in het verhaal en de stad en ziet er grafisch erg goed uit. Hier en daar kom je misschien framerateprobleem, een vage bug of wat pop-up tegen, maar dat mag de pret niet drukken. Wel mis ik wat leuke elementen uit de voorgaande delen, zoals een fiets of het kopen van een eigen huis. Daarvoor in de plaatst zijn er heel wat gedetailleerd alternatieven gekomen, waardoor het niet zoveel uitmaakt. Het maakt eigenlijk ook niet veel uit wat ik nu voor beoordeling nog aan de game hang. De game kent zo zijn minpuntjes, maar daar struikelt niemand over. Iedereen weet dat we hier praten over het maximaal aantal sterren, en iedereen weet dat dit een, zo niet d' game van het jaar is.

    Perfect
  • Verslavend
  • Grafisch goed in elkaar
  • Levendige stad
  • Details
  • Af en toe pop-up/framedrops
  • Mist wat leuks uit San Andreas
Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Grand Theft Auto IV

Ontwikkelaar:

Rockstar North

Uitgever:

Rockstar Games

Release:

19 april 2008

Pc, Xbox 360, PlayStation 3

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord