Review: Grand Theft Auto: San Andreas PlayStation 2

Geplaatst: 1 maart 2006 19:48
Aangepast: 10 januari 2020 22:11
-

De verwachtingen voor Grand Theft Auto: San Andreas waren zo hoog, dat Rockstar besloot een jaartje extra de tijd te nemen. Alles wat de ontwikkelaars maar konden verzinnen werd in het spel gestopt. Het eindresultaat is een spel dat groter en uitgebreider is dan welke actiegame dan ook.

CJ is back

GTA: San Andreas speelt zich af in 1992. De held is Carl Johnson, oftewel CJ. Na ontdekt te hebben dat zijn moeder op brute wijze is vermoord, besluit hij terug te keren naar Los Santos. Carl was een aantal jaren weggevlucht uit Liberty City, omdat hij zich daar niet meer veilig voelde na de dood van zijn broer. Eenmaal terug ontdekt hij dat de situatie volledig veranderd is. 'The Grove Family' waar hij toe behoort, heeft de stad niet meer in handen, en daarom besluit Carl met zijn vriendengroep orde op zaken te stellen.

San Andreas

San Andreas is niet een stad, maar een volledige staat.
Het spel begint in Los Santos (Los Angeles), maar later kom je ook in de steden San Fierro (San Francisco) en Las Venturas (Las Vegas). Tussen de grote steden bevindt zich veel platteland met tientallen kleine dorpjes, wegen, tankstations, heuvels, boerderijen, rivieren en woestijnen. Elke stad is ongeveer zo groot als Vice City, en het platteland is in oppervlakte wel twee maal zo groot als de drie steden bij elkaar.
In het begin heb je toegang tot ongeveer een derde van San Andreas, de andere gebieden zijn nog afgesloten. Je kunt wel gemakkelijk die gebieden betreden door naar de overkant te zwemmen, of er overeen te vliegen, maar dan heb je wel gelijk de hele politiemacht achter je aan. Je hebt heel wat ervaring nodig om je daaruit te kunnen redden. Je kunt de gebieden normaal betreden door alle missies in het w'l toegestane gebied te voltooien.

Besturing

De besturing in San Andreas is niet veel veranderd ten opzichte van die in Vice City. Wat wel nieuw is, is dat je over muren kunt klimmen, waardoor tuinhekjes en lage gebouwen geen hindernissen meer zijn. De besturing van auto's is wat realistischer geworden, zo slip je iets sneller als je met 200 kilometer per uur de bocht in gaat. Er zijn ook een aantal voertuigen met draaiende achterwielen (bijv. de bulldozer) of draaiende voor- 'n achterwielen (bijv. de monster truck), wat erg apart aanvoelt. Een minpunt is dat de camera te traag beweegt waardoor schieten in de auto moeilijk wordt.

CJ 'onderhouden'

CJ moet eten, kleren kopen, naar de kapper en kan tatoeages nemen. Een aantal gamers maakten zich hier zorgen over. Begint dit niet een beetje te veel op The Sims te lijken? Het antwoord is simpel: nee. Al in het begin van de game krijg je de mogelijkheid CJ deze dingen te laten doen. Eten zorgt ervoor dat je gezondheid herstelt, maar zorgt er ook voor dat je dik wordt als je gezondheidsbalkje al vol is. Dit kun je er echter weer af trainen door veel te rennen en fietsen, of naar de sportschool te gaan. Alles wat je doet heeft invloed op je eigenschappen: Als je naar de sportschool gaat om te trainen, zul je harder kunnen slaan en zul je spieren ontwikkelen, wat weer een positieve invloed heeft op je sex-appeal. Sex-appeal wordt vooral bepaald door de kleding die je draagt, je kapsel en je tatoeages. Als je veel fietst, zal je na verloop van tijd harder kunnen fietsen, langer kunnen sprinten en er minder snel vanaf vallen. Dit geldt trouwens voor elk voertuig in San Andreas. Dit gaat in feite vanzelf en je hoeft er niet op te letten. Als je dik bent en altijd in auto's rijdt val je natuurlijk niet snel af, maar dik worden is niet nodig. Voordat je een aardig buikje hebt gecreëerd moet je namelijk veel eten. Dit zul je dus expres moeten doen, of je hebt het gezondheidsbalkje gewoon nog niet ontdekt.

Missies

De missies in San Andreas zijn erg gevarieerd. De dialogen, de regie en het acteerwerk in deze filmpjes zijn erg goed verzorgd. In het begin zijn de missies vrij eenvoudig en haal je nog niet al te veel ongein uit, maar naarmate je verder komt in het spel zal de moeilijkheidsgraad flink oplopen. De drive-by shootings en achtervolgingen zijn opnieuw van de partij, maar zoals altijd heeft Rockstar ook wat verrassingen. Dit keer zijn er onder andere dansmissies waarbij je op het goede moment de juiste knoppen in moet drukken. Verdere bijzondere missies verklap ik nog niet.

Minigames

Er zijn zoveel minigames, submissies en andere dingen te doen in San Andreas, dat het nauwelijks te onthouden valt. Zo kun je spelen op arcademachines, wedden bij paardenraces, overleven in een destruction arena, schietoefeningen doen, rij- en vliegles nemen, de pooier uithangen, dansen in een discotheek, meedoen aan straatraces en lowrider wedstrijden, zwemmen, inbreken in huizen, geldkoeriers onderscheppen, goederen transporteren met trein of vrachtwagen, een zo lang mogelijke tractorketting maken, basejumpen, parachutespringen, een relatie onderhouden, stunten met een BMX, poolen en daarnaast al die dingen die je al in Vice City al kon doen, zoals ambulance-, taxi- en politiemissies volgen.

Graphics

E'n van de grootste minpunten van San Andreas is dat de graphics nauwelijks verbeterd zijn ten opzichte van Vice City. Hier is een goede verklaring voor; het spel is namelijk gigantisch groot, en dit vergt veel van de Playstation 2. Tegenover de wat mindere graphics staan dus korte laadtijden in een enorme wereld, die ook nog eens geweldig is weergegeven.

Geluid

Alle voertuigen in San Andreas klinken zeer realistisch. Ook is er deze keer veel meer werk besteed aan de stemmen. Rockstar heeft een heleboel bekende (en minder bekende) acteurs ingehuurd, waaronder Ice-T, Peter Fonda en Samuel L. Jackson. Zoals gebruikelijk kun je in elk voertuig weer je favoriete radiozender op zetten, van Playback FM tot Radio Los Santos.

Replay

Dit spel is zeker een nieuwe topper in de GTA reeks en zal je zeker heel veel uren zoet houden voordat je het hebt uitgespeeld. Sommige missies kunnen frustrerend zijn als het na de 56ste keer proberen nog niet lukt, daarentegen heb je ook missies die doodsimpel zijn. Maar wat de replay betreft: dit spel zal je zeker uren speelplezier leveren.

Het eindoordeel van Alex Zweers

Rockstar heeft het weer voor elkaar gekregen een topgame neer te zetten. Er zijn maar weinig dingen die je niet kan doen in San Andreas; er is zo enorm veel vrijheid dat je na een paar uurtjes gamen de helft nóg niet hebt ontdekt. De gewone missies duren alleen al enkele tientallen uren. Dit is zeker een spel om in je collectie te hebben. Kopen dus!

    Goed
  • Enorm uitgebreide wereld
  • Zelf je eigen pad kiezen
  • Je eigen character 'pimpen'
  • Grootte spel gaat ten koste van de graphics
  • Iets t' groot
  • Meer van hetzelfde
Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Grand Theft Auto: San Andreas

Ontwikkelaar:

Rockstar North

Uitgever:

Rockstar Games

Release:

29 oktober 2004

Pc, PlayStation 2, Nintendo 3DS, Mobile

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord