The Last of Us Remastered

 • Ontwikkelaar Naughty Dog
 • Eerste releasedatum 30 juli 2014
 • Platformen PlayStation 4
 • Genre Actie , Avonturen , Horror
 • Gameliner score

Review: The Last of Us Remastered - PlayStation 4

Vorig jaar verscheen het briljante The Last of Us voor de PlayStation 3. De game werd wereldwijd geprezen door de pers en door gamers. Nu zijn we een jaar later en brengen Sony en ontwikkelaar Naughty Dog de game opnieuw uit voor de PlayStation 4 als The Last of Us Remastered met betere graphics en extra content.

onbekend

The Last of Us

Mocht je The Last of Us vorig jaar om wat voor reden dan ook niet hebben gespeeld, dan hier het verhaal in een notendop. In de wereld van The Last of Us Remastered is het bepaald geen pretje nadat een zeer besmettelijk virus een groot deel van de bevolking heeft veranderd in gestoorde geïnfecteerde wezens. In deze wereld kruip je in huid van de smokkelaar Joel. Deze krijgt de taak om het veertienjarige meisje Ellie van de relatief veilige quarantainezone te escorteren door Amerika en haar naar een groep genaamd The Fireflies te brengen. Wat volgt is een epische en vooral emotionele reis waarin er langzaam maar zeker een zeer hechte band ontstaat tussen Joel en Ellie. Hun reis is geen gemakkelijke aangezien het gevaar constant op de loer ligt in de vorm van verschillende bendes, het leger en natuurlijk de Infected.

Remastered

Grafisch is The Last of Us Remastered er uiteraard op vooruitgegaan ten opzichte van de PlayStation 3-versie. De game draait op een resolutie van 1080p en zestig frames per seconde, waardoor deze er beter uitziet en ook een stuk soepeler draait. Er is een optie om de framerate vast te zetten op dertig FPS, wat ervoor zorgt dat de schaduwen nog gedetailleerder zijn. Voor de framerate hoef je dit echter niet te doen, aangezien de singleplayer redelijk constant blijft tussen de 55 en 60 FPS terwijl de multiplayer constant op 60 FPS zit. De schaduwen gaan er dus wel op vooruit, maar een hogere framerate lijkt mij persoonlijk wat prettiger dan wat gedetailleerdere schaduwen. Door de grafisch boost zijn ook de textures scherper, waardoor gebouwen, maar ook Joel, Ellie en andere personages er een stuk beter uitzien. Verder hebben de lichteffecten een flinke boost gekregen, wat voor nog meer sfeer zorgt. Als je je in een huis bevindt en het licht schijnt door de kieren van een raam naar binnen, ziet dit er schitterend uit. Ook donkere tunnels worden prachtig belicht door de zaklamp die Joel constant met zich meedraagt.

onbekend

Naast de grafische verbeteringen bevat The Last of Us Remastered ook nog een hele hoop extra content, waaronder Left Behind. Deze singleplayer-DLC speelt zich af voor het verhaal van de hoofdgame waarin je speelt als Ellie, die samen met het meisje Riley op pad gaat. Deze DLC is zeker het spelen waard en brengt de totale speelduur van de singleplayer op meer dan twintig uur. Alsof dit nog niet genoeg is, bevat The Last of Us Remastered een uitgebreide multiplayer, die meer is dan een verplicht nummertje en ook acht extra maps bevat die worden geleverd met het Abandoned Territories-multiplayermappack en het Reclaimed Territories-pack. Ten slotte kun je ook nog kijken hoe de ontwikkeling van The Last of Us tot stand kwam in de documentaire Grounded.

Say cheese!

Speciaal voor The Last of Us Remastered heeft Naughty Dog de Photo Mode gecreëerd. Als je deze inschakelt, kun je de game met 'n druk op de knop pauzeren, filters toevoegen en de scherpte aanpassen om er daarna een screenshot van te maken. Daarnaast is het ook mogelijk om de camera iets te verplaatsen, alhoewel deze altijd in de buurt zal bijven van Joel, dus helemaal vrij ben je niet in het nemen van een screenshot. Toch is de Photo Mode een heel leuke toevoeging waarmee spelers heel mooie plaatjes kunnen maken. Naughty Dog is in ieder geval benieuwd waar spelers met de Photo Mode toe in staat zijn, vandaar dat ze ook al gehint hebben dat er een wedstrijd zal komen.

onbekend

Ellie wat doe je nu?

Hoewel The Last of Us Remastered nog steeds een geweldige game is, helemaal met betere graphics en de vele extra content, blijft er wat mij betreft 'n minpuntje en het is jammer dat Naughty Dog dit niet heeft aangepakt. De friendly AI van Ellie en andere personages, die tijdens sommige delen van de game met je meereizen, doet namelijk bij vlagen nog steeds de opmerkelijkste dingen. Meestal zoeken ze in de nabijheid van vijanden goed dekking, maar in andere gevallen lopen ze recht voor de neus van een vijand. Dat deze hier dan totaal niet op reageren, heeft iets hilarisch, maar tegelijkertijd ook iets treurigs. De AI van de vijanden is wel van een goed niveau, waardoor de game ook vrij pittig is, zelfs op de standaard moeilijkheidsgraad. Mocht je toch nog meer uitgedaagd willen worden, dan kan je altijd nog kiezen voor de Grounded moeilijkheidsgraad, die standaard beschikbaar is bij de Remastered-versie.

onbekend

Het eindoordeel van Kees Wijnhorst

The Last of Us blijft een geweldige game door het verhaal, de personages Joel en Ellie, en de band die tussen hen ontstaat tijdens hun reis. Grafisch is de Remasterd-versie een stuk mooier en door de vele DLC en de nieuwe Photo Mode haal je met deze game behoorlijk wat content binnen. Naughty Dog heeft goed werk afgeleverd, alhoewel het jammer is dat het de friendly AI niet heeft aangepast. Ondanks dit minpuntje blijft The Last of Us Remasterd een bijzondere ervaring, die vooral voor nieuwkomers een absolute aanrader is.

 • Pluspunten
 • Het origineel blijft geweldig
 • Grafisch nog mooier
 • Veel content
 • Photo Mode
 • Minpunten
 • Friendly AI valt soms tegen
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?