JBL Tour Pro 3 - Een prijzige tour de force

-

Wie anno 2024 in de markt is voor een setje wireless earbuds, heeft honderden opties om uit te kiezen. Van spotgoedkope huismerken tot peperdure statussymbolen met of zonder noise canceling, het aanbod lijkt eindeloos. Toch komen de consumenten met een voorkeur voor premium audio vaak uit bij merken als Sony, Samsung en Apple - en voor wie geld te veel heeft - Teufel, Bose en Bang & Olufsen. JBL zweeft inmiddels een geruime tijd tussen deze audiogiganten in en heeft daar z'n sporen intussen meer dan verdiend. Toch mikt het met diens nieuwe wireless earbud vlaggenschip op de categorie waar die laatste drie in domineren. De Tour Pro 3 is met z'n prijskaartje van €299,99 namelijk verre van low budget, maar daar krijg je dan ook verdomd veel high-tech voor terug.

Tour Pro 31JBL

Zoekt binding op elke manier

De Tour Pro 3 is namelijk meer dan louter een setje wireless earbuds waaruit de vertrouwde boomy sound van JBL schalt. De Tour Pro 3 is een ervaring. Hoewel ik mezelf er direct van bewust ben dat dit als pure marketing prietpraat klinkt, blijf ik bij mij statement, en daar mag je van denken wat je wil. De Tour Pro 3 is namelijk meer dan dat setje draadloze oordopjes waar je naar op zoek bent. Het is een alleskunner. Een technologische Tour de Force. Dit setje oordopjes doet meer dan alleen geluid van je smartphone in je oren pompen met dikke beats, scherpe highs en aangename mid tones. Het verbindt je met alles waar audio uit te trekken valt.

De Tour Pro 3 gaat namelijk verder waar veel andere tech giganten ophouden. Wie de technogogische vooruitgang de afgelopen jaren heeft gevolgd, moet zijn opgevallen dat iedereen volledig zijn draadloze pijlen heeft gericht op draadloze verbindingen. De 3.5mm jack connectoren worden obsoleet geacht en zijn zo goed als uit het mobiele straatbeeld verdwenen. Het is dat men zich nog vastklampt aan USB protocollen voor het opladen van onze smart apparaten, maar het is een kwestie van tijd voordat alles snoerloos wordt. Wat dat betreft heeft JBL met de Tour Pro 3 ballen van adamantium. JBL duikt namelijk diep in het gat waar andere grote spelers met een grote boog omheen lijken te lopen. Want in plaats van afstoten, omarmt JBL met de Tour Pro 3 juist weer de analoge generatie. Naast Bluetooth connectiviteit laat deze headset zich namelijk ook middels een snoer verbinden met apparaten, of dat nou een USB-C verbinding is of een 3.5mm jack aansluiting.

Smart thinking

Nu vraag je jezelf misschien af hoe dat in z'n werk gaat. Want wat is het praktisch nut van draadloze oordopjes wanneer je weer met snoertjes in de weer bent? Allereerst, het is niet zo'n 'briljant idee' als de Strap for Apple Airpod. Het zijn namelijk niet je dopjes zelf die je met je non-Bluetooth apparaat koppelt. In plaats daarvan heeft JBL met de Tour Pro 3 ervoor gekozen om van de charging case een portable audio interface te maken. Door deze te verbinden met een externe audiobron, streamt de Smart Charging Case als het ware de audio draadloos naar je oordopjes. En dat klinkt misschien als een gimmick, maar dat is het voor bepaalde mensen absoluut niet. Zo heb ik de Tour Pro 3 aangesloten op mijn gitaarversterker zodat ik geheel draadloos versterkt kan oefenen zonder de buren daarmee lastig te vallen, zij het wel met enige latency.

Maar vooral voor mensen die veel in het vliegtuig zitten is de Tour Pro 3 een geschenk van boven. Want in plaats van die waardeloze klotedopjes van de airline, kun je de charging case op de media console inprikken en draadloos luisteren naar die ene serie die je de hele vlucht binget omdat er verder toch niks van belang op dat ding te vinden is. Maar dat valt dus ook te doen met devices die behoorlijk knullig doen met bluetooth compatibileit en die liever zien dat je licenced wireless headsets van ze koopt. Als het een 3.5mm jack heeft, maakt de JBL Tour Pro 3 het alsnog wireless voor je. En wat nog fijner is, je Smart Charging Case behoed je er ook nog eens van dat je constant je telefoon uit je broekzak moet halen om de audiosettings of volume te veranderen, want dat kan in de meeste gevallen via het ingebouwde touchscreen schermpje. Smart thinking, JBL.

Tour Pro 3 smart charging case 1
Tour Pro 3 smart charging case 2
Tour Pro 3 smart charging case 3

JBL

De ANC klinkt als muziek in de oren

Hoe fijn al die connectiviteit ook is, uiteindelijk koop je wireless earbuds voor een goede luisterervaring, en ook op dat gebied weet JBL te overtuigen met de Tour Pro 3. Straight out of the box verzorgen de hybride dubbele drivers in de dopjes een lekker punchy geluid met stevige bas en zuivere mid- en high end frequenties. Maar iedere gebruiker is uniek en de luisterervaring verschilt dus ook per persoon. Om die reden vallen de dopjes middels de JBL Headphones app naar wens te kalibreren met Personi-Fi, welke de tijd neemt om je gehoor te meten en de geluidsinstellingen op basis van die meting aan te passen. Naast Personi-Fi valt er uiteraard ook wat te tweaken met diverse equalizer settings en de Spatial Sound optie, welke een ruimtevullende akoestiek simuleert en headtracking sensoren gebruikt om deze zo natuurgetrouw te laten klinken. Ik ben daar zelf niet zo'n fan van, maar voor eenieder die zich midden in een concertzaal wil wanen terwijl je eigenlijk in lijnbus 140 van Tilburg naar Den Bosch zit, is deze optie natuurlijk perfect, alsook voor mensen die een goede surround sound willen ervaren tijdens een filmpje on the go.

Waar ik wel erg van te spreken ben is de ANC, oftewel Active Noise Canceling in de Tour Pro 3. Deze is echt awesome, no cap. Nu dempt de pasvorm van de Tour Pro 3 - die wat lomp en bulky oogt maar eigenlijk helemaal zo verkeerd nog niet is - omgevingsgeluid best prima. Maar met ANC aan blijft er zelfs van normaliter hinderlijke invloeden van buitenaf zo goed als niks meer over. Zo merkte ik zelf tijdens een vrij winderige nazomeravond totaal niets van die snijdende wind tegen je oordopjes, iets wat normaal gesproken standaard je audio overstemt. Het enige wat ik aan de ANC mis is de "zet jij even de vuilcontainer aan straat" filter. Maar goed, je kan niet alles hebben.

Tour Pro 3 buds 1
Tour Pro 3 buds 2
Tour Pro 3 buds 3

JBL

Wat me minder lekker zit

Tot zo ver is alles vrij hosanna in deze Tour Pro 3 review. Het geluid is goed, het zit ramvol dikke techniek en JBL denkt gelukkig mee met eenieder die niet volledig bluetooth-minded is. Helemaal top, zou je zeggen. En dat is ook zo. Maar er zijn een paar kleine dingetjes die schuren. Dingetjes zoals de meegeleverde foam oordopjes, die JBL heel gracieus meelevert voor de induvidu die deze liever in de oren frommelt dan de siliconen dopjes, welke standaard op je earbuds zitten. Puur uit journalistiek oogpunt heb ik de foam dopjes geprobeerd, maar deze vond ik persoonlijk voor geen meter zitten en merkte dat ze mijn oren juist erg irriteerden. Daar ben ik dus niet zo'n fan van. Maar goed, heel persoonlijk dus.

Ook is het jammer dat de Tour Pro 3 geen aptX ondersteunt, wat je misschien in dit prijssegment wel zou verwachten. De prijzige concurrenten komen immers wel met high resolution aptX Lossless ondersteuning, maar de Tour Pro 3 zal het vooralsnog met AAC moeten doen. En wie LDAC (Lossless Digital Audio Codec) wil activeren, kan dat uiteindelijk wel, maar dat gaat dan wel te koste van andere functionaliteiten, zoals Spatial Audio of Personi-Fi.

Ten slotte zul je er ook rekening mee moeten houden dat de Smart Charging Case - hoe handig deze ook is in gebruik - een stuk logger is dan je gemiddelde charging case. En dat is natuurlijk niet gek. Al die techniek achter dat touchscreen schermpje moet ergens blijven, plus de accu om je buds een paar keer op te kunnen laden wanneer deze na een uur of acht leeg beginnen te raken. Maar dat betekent wel dat deze niet echt heel subtiel in je broekzak te frommelen valt. Is dat een Tour Pro 3 Smart Charging Case of ben je gewoon heel blij om me te zien? Daarnaast is het vervangen van zo'n charging case - mocht je deze ooit kwijtraken - waarschijnlijk ook een prijzige grap. Uitgaande van de vorige Tour Pro - de Tour Pro 2 - moet je in dat geval rekening houden met een prijskaartje van €150. Nu snap je ook meteen waarom de hele set die schrikbarende €299,99 kost.

Tour Pro 3 Gameliner

Eindoordeel van Patrick Meurs

Afijn, als we alle plussen en minnen naast elkaar zetten, kan ik eigenlijk alleen maar tot de conclusie komen dat JBL met de Tour Pro 3 een dijk van een premium product op de markt zet. Ja, dat prijskaartje van bijna driehonderd ekkermannen is even schrikken, maar wanneer je even op een rijtje zet wat JBL je daarvoor biedt, dan valt die prijs te rechtvaardigen. Niet alleen krijg je er earbuds met uitstekende geluidskwaliteit voor, maar ook nog eens een slimme charging case die met bijna alles te verbinden valt, zolang het een AUX OUT of een USB-C met audio overdracht heeft. En dat maakt van de Tour Pro 3 toch wel een tour de force die de premium concurrentie enigszins het nakijken geeft. Maar goed, die bieden dan wellicht wel aptX Lossless ondersteuning, wat de Tour Pro 3 niet doet. Maar wie weet. Misschien wordt dat nog middels een firmware update aangepakt, of anders in de Tour Pro 4.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord