NETGEAR Nighthawk RS300 vs. RS600 review

-

Snel internet is tegenwoordig een voorrecht van de moderne mens. Waar we ook zijn en wat we ook doen, als er data mee gemoeid is, moet de overdracht snel zijn. Menig provider belooft dan ook supersnel internet en lost deze belofte meestal in wanneer we het over bekabeld internet hebben, terwijl de verbinding over wifi in de meeste gevallen ver achterblijven. Gelukkig is daar NETGEAR - de redder in draadloze nood - die met diens WiFi 7 ondersteunende Nighthawk routers - waaronder de door mij geteste RS300 en RS600 - garant staat voor torenhoge bandbreedtes, zij het ook tegen torenhoge prijskaartjes.

NETGEAR Nighthawk RS600Gameliner

De RS600 en RS300 onder de loep

Laten we maar eens beginnen met het vlaggenschip van de twee testexemplaren; de NETGEAR Nighthawk RS600. Deze sjiek ogende router is op de markt gezet voor gamers/streamers met een enorme behoefte aan veel en snel. Dankzij het ondersteunde WiFi 7 protocol beweert NETGEAR dat de Nighthawk RS600 tot 18 gigabit per seconde kan verwerken, waarmee het WiFi 6 zowel in snelheid als latentie ver achter zich laat. Dankzij de gekozen vormgeving belooft men ook 360 graden dekking voor maximaal 250 m2 aan oppervlakte. Ook bedraad levert de RS600 de nodige high speed connecties dankzij de aanwezige 10G en drie 1G ethernet LAN-poorten. En mocht je bang zijn dat de RS600 die enorme lading aan gekoppelde apparaten niet meer zou kunnen trekken, NETGEAR garandeert dat de RS600 hondervijftig apparaten tegelijk kan voorzien van data.

Bij de RS300 liggen deze statistieken begrijpelijk een tikkeltje lager. Hoewel de RS300 gebruikmaakt van dezelfde WiFi 7 Tri-band technologie, moeten we in het geval van de RS300 genoegen nemen met een lagere maximum snelheid, minder dekking, lagere snelheden over de LAN-poorten en minder connectiviteit. Nu wil dat niet zeggen dat de RS300 niet de overweging waard is. Met een maximum snelheid van 9,3 gigabit per seconde kun je nog steeds spreken van vliegensvlug internet en ook de 185 m2 WiFi-dekking is nochtans behoorlijk. Dat je geen 10G ethernet LAN-poort hebt maar 'slechts' twee 2,5G en twee 1G poorten en ondersteuning voor maximaal honderd apparaten tegelijk kan aanvoelen als een enorme stap terug, maar in de praktijk zal de gemiddelde gamer daar weinig van merken. Want wie koppelt in vredesnaam honderd apparaten aan één router?

RS300 RS600
Technologie/Bands WiFi 7 Tri-band WiFi 7 Tri-band
Max. snelheid 9.3Gbps 18Gbps
WiFi-dekking 185 m2 250 m2
Gelijktijdige apparaten 100 150
Internet WAN-poort 2,5 Gigabit 10 Gigabit
Ethernet LAN-poort 2x 2.5G, 2x 1G 1x 10G, 3x 1G
Adviesprijs €349,99 €549,99

NETGEAR Nighthawk RS300 en RS600Gameliner

De RS600 en RS300 in de praktijk

Nu hebben we het tot nu toe natuurlijk over geadverteerde statistieken gehad en vrijwel elk weldenkend mens weet dat de praktijk in veel gevallen anders uitpakt. Men spreekt bewust van maximum snelheden en uitersten, in dit geval ook NETGEAR, wetende dat de consument hier meestal niet bij in de buurt kan komen. Zelfs in mijn geval is dit de realiteit, ondanks de monsterlijke internetsnelheden die mijn gekozen glasvezel abonnement me bieden. En dat is iets waar men in veel gevallen niet tot weinig rekening mee houdt. Een powerhouse van een router - of dat nu de NETGEAR Nighthawk RS300, RS600 of een andere high-end router is - kan van een lagere internetsnelheid niet miraculeus een 9.3Gbps of 18Gbps datastroom maken. Je bent dus al snel gelimiteerd door de maximale snelheid die je provider levert. In mijn geval komt dat neer op maximaal 2.5Gbps welke Delta door mijn Nokia modem pompt.

Nu kan ik al direct verklappen dat beide routers hier zonder problemen mee om wisten te gaan. Na het uitvoeren van meerdere speedtests via zowel onafhankelijke software als NETGEAR's eigen mobiele Nighthawk app, kwam ik consequent tot de conclusie dat zowel de RS300 als de RS600 verdraaid dichtbij de 2.5Gbps download speed uitkwamen, waarbij ik er sterk rekening mee houd dat het modem verantwoordelijk is voor het minimale verlies. En dat is uiteraard meer dan genoeg om te voldoen aan de huidige norm voor 4K streaming of VR streaming behoeftes. Theoretisch gezien kun je met zulke snelheden Facetimen, YouTuben en TikTokken tot je erbij neervalt, zonder dat je download speed de pret bederft. Tenminste, als je streaming device die datastroom aankan. Je moet natuurlijk niet met een aftands WiFi 5 apparaat aan komen zeulen. Die oude Samsung Galaxy S9 gaat 'm niet worden.

Geheugensteuntje: 1 Gigabit = 0,125 Gigabyte. 2.5Gbps betekent dus niet dat je met 2.5 "gig" per seconde downloadt, maar met 0.3125 GB, oftewel 312.5 MB per seconde.

NETGEAR Nighthawk RS300 en RS600 1
NETGEAR Nighthawk RS300 en RS600 2
NETGEAR Nighthawk RS300 en RS600 3
NETGEAR Nighthawk RS300 en RS600 4

De Nighthawk App, daar 'app' je wat aan

Nu bestaat de kans toch al dat je die oude smartphone achterwege moet laten vanwege de NETGEAR Nighthawk app, die het installeren van je router een stuk gebruiksvriendelijker maakt. Weg zijn de tijden van een eindeloos ogende setup waarbij je twintig keer opnieuw moet beginnen omdat je lower- en uppercase symbolen door elkaar haalde. Door simpelweg de QR-code bovenop de router te scannen, zorgt de app voor de rest van de setup, die alles bij elkaar een minuut of tien duurt wanneer je de firmware update meerekent. Men is zelfs nog zo meedenkend geweest om tijdens de setup de tip te geven om je nieuwe netwerknaam en wachtwoord te hernoemen naar de 'oude' situatie om gekoppelde apparaten niet over de zeik te helpen, iets wat mij gigantisch hielp met betrekking tot mijn enorme aantal Google Home-apparaten.

Wat dat betreft is de Nighthawk App een echte life saver, zelfs na de installatie van de router. De app toont namelijk ook hoeveel en welke apparaten zijn verbonden met je router, wat handig is wanneer je bang bent dat je te dicht in de buurt komt van het maximum aantal, of om te monitoren wanneer een onbekend apparaat zich meldt op je netwerk. Mocht je willen vermijden dat je netwerk verzadigd raakt door gasten die toegang willen tot je WiFi - omdat je zo'n fijne vriend bent en men graag bij je op de koffie komt - dan loont het ook om via de app een Guest WiFi op te zetten. Dan hoef je je wachtwoord niet te delen en blijft je netwerk vrij van mogelijke gevaren. Want met hoge WiFi 7 snelheden komen hoge risico's als we NETGEAR's Armor Plus software mogen geloven.

NETGEAR Nighthawk app

NETGEAR's upselling tactiek

Laat het nou net die Armor Plus software zijn die mijn 'immaculate' mening omtrent de RS300 en RS600 ietwat bezoedelt, al is het een upselling strategie die we helaas maar al te vaak zien in internet gebonden hardware. Men verkoopt je tegen een premium tarief een apparaat en geeft je bij de gratie gods een trial versie van beschermende software, met de boodschap dat men je tegen betaling blijft beschermen. Vroeger noemde men dat de maffia, maar nu heet dat verlenging van service. Ook Armor Plus laat je gedurende dertig dagen gratis weten dat het je netwerk voor je in de gaten houdt, dreigingen buiten de deur houdt, advertenties blokt en je VPN privileges geeft. Maar het laat ook elke dag even weten dat het na die dertig dagen wel uit is met de pret, tenzij je €149,99 per jaar betaalt (of €49,99 voor het eerste jaar, als je NETGEAR lief aankijkt).

Nu snap ik dat er geld verdiend moet worden, maar ergens schrik ik er wel van dat een bedrijf als NETGEAR nog eens een additionele honderdvijftig euro durft te vragen terwijl je ze - in het geval van de RS600 - net vijfhonderdvijftig flappen hebt overhandigd. Inderdaad, het is niet verplicht en je router werkt ook prima zonder deze software, maar ergens steekt het wel dat men zich hiertoe geroepen voelt. En ergens weet ook NETGEAR dat het hiermee een zeer fijne lijn bewandelt, wat bewezen wordt door een gratis Armor Plus lidmaatschap van een jaar bij de aanschap van de €899,99 kostende RS700S. Dat het met een minder premium versie zonder adblocker en VPN voor vijftig piek minder aanbiedt, verandert mijn mening hierin helaas niet.

NETGEAR Nighthawk Armor Plus

Welke moet ik nu kiezen: de RS300 of RS600?

In de praktijk zullen de meeste gamers uitkomen bij de RS300. Want laten we eerlijk zijn, de meeste van jullie zullen weinig to geen profijt hebben van de spec bumps die de RS600 tegenover de RS300 biedt. Er is momenteel zo goed als geen commerciële Internet Service Provider die de snelheden biedt waarvoor je de RS600 zou moeten overwegen, al heeft KPN in het verleden wel geëxperimenteerd met 10Gbps over diens glasvezel netwerk. Maar dan nog, de kans dat jij op korte termijn als consument een modem krijgt die 10Gbps over de kabel richting je WAN-poort stuurt is vooralsnog nihil. De enige reden waarom je de RS600 nu zou kunnen overwegen is de range - welke uiteraard nog steeds sterk wordt beïnvloed door andere WiFi signalen of betonnen muren - of het maximum aantal connecties van honderdvijftig apparaten. Of omdat je gewoon vast voorbereid wilt zijn op wat de toekomst ons gaat brengen qua internetsnelheden.

Maar welke van de twee je ook verkiest - zij het de RS300 of RS600 - in beide gevallen krijg je een premium router met ijzersterke WiFi performance voor je geld. En je kunt in beide gevallen ook zeggen dat je helemaal WiFi 7 ready bent en dat je zeker een maand geheel beveiligd draadloos kunt internetten zonder van doen te hebben met eindeloos bufferende video's. Want als er één ding is wat het internet me geleerd heeft, dan is het wel dat niemand daar geduld voor heeft, aldus de Ain't nobody got time for that! meme. Alhoewel, is dat nog een ding tegenwoordig of is dat zooooooo WiFi 6 era?

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord