Tech: EPOS BrainAdapt - Meer performance, minder moeite

-

Een goede audiobeleving is meer dan louter goed geluid. Bij het verwerken van geluid komt namelijk meer kijken dan de verhoudingen tussen lows, mids en highs, terwijl dat wel vaak hetgeen is waar velen de nadruk op leggen. De winkelschappen liggen ramvol headsets die allemaal beloven dat ze het beste geluid produceren die je helemaal laten opgaan in je audio experience. Maar volgens EPOS missen ze allemaal één ding: BrainAdapt.

Wie is EPOS?

Voor velen zal de naam EPOS niks zeggen. Eerlijk is braaf, mij zei het voor gamescom ook niks. Namen als Logitech, Razer, Corsair, Astro en Steelseries domineren behoorlijk de gaming headset markt en de naam EPOS was nog nooit in mijn zoekresultaten naar 'gaming headset' naar voor gekomen. De naam Sennheiser doet bij de meeste mensen wel weer een belletje ringelen en staat vooral te boek als een high-end producent die vooral in de professionele markt opereert.

EPOS is ooit ontstaan door een samenwerking tussen Sennheiser en Demant, een wereldwijd gerenommeerde producent van gehoorapparaten. De gecombineerde ervaring van beide partijen staat dan ook garant voor een audio-ervaring die gebaseerd is op een hoop onderzoek en niet direct op 'diepe bas', waar anderen soms wel de focus op lijken te leggen. Dat onderzoek heeft intussen geleid tot een technologie genaamd BrainAdapt.

Wat is BrainAdapt?

Om te begrijpen wat BrainAdapt voor je doet, moet je eerst begrijpen hoe audio verwerkt wordt. Geluid hoor je met je oren, maar het verwerken ervan doe je met je hersenen. Je hebt het over het algemeen niet altijd door, maar je hersenen moeten vaak behoorlijk wat moeite doen om het binnenkomende signaal correct te verwerken. Dat komt meestal door een onnatuurlijke geluidsweergave. Moddervette bas is bijvoorbeeld heel gaaf, maar het vraagt ook veel van je hersenen.

De filosofie achter BrainAdapt is dan ook dat de headsets van EPOS een zo natuurlijk mogelijk geluid produceren. Hoe natuurlijker het binnenkomende signaal, hoe korter je hersenen nodig hebben om het te verwerken. Dit gaat wellicht om slechts milliseconden, maar gamers weten inmiddels wel wat de impact van input lag kan betekenen. Niet alleen zorgt de tech achter BrainAdapt dat je het signaal sneller kan verwerken, het zorgt er ook nog eens voor dat je hersenen minder snel vermoeid raken omdat het je laat focussen op datgene wat op dat moment echt belangrijk is.

Hoe dan?

Bij EPOS heeft men geruime tijd onderzoek gedaan en tests gedraaid om dit allemaal te finetunen. Door diverse testpersonen tests te laten uitvoeren met een headset op heeft het onderzoeksteam bijvoorbeeld kunnen bepalen hoeveel impact audioverwerking op mentaal multitasken heeft. Zo liet men testpersonen naar een conversatie luisteren terwijl ze ook werden blootgesteld aan achtergrondgeluid. Daarna werd men gevraagd om de conversatie te herhalen

Via pupillometrie werd in de gaten gehouden hoe ver de pupillen zich openden, wat een graadmeter voor focus is. Hoe groter de pupil, hoe meer iemand zich focust op iets. Gedurende het BrainAdapt onderzoek kwam dan ook naar voren dat de pupilgrootte toenam naar mate men naar de conversatie luisterde. Aan de hand van de tests heeft EPOS diens BrainAdapt technologie weten te perfectioneren in het zakelijke veld, maar nu kan de gamer daar dus ook van gaan profiteren.

Open of gesloten?

De omgeving waarin je zit is dus ook een factor die moet worden meegenomen in dit hele verhaal. De een speelt geheel solo een game en heeft niets van doen met zijn omgeving, terwijl een ander juist meer van diens omgeving moet meekrijgen. In moderne headsets gebruiken veel fabrikanten technologie als noisecanceling en enviromental audio passthrough om dit artificieel te regelen, maar bij EPOS leunt men op beproefde methoden die sommigen nog wel van de Sennheider headsets kennen: Open Acoustics en Closed Acoustics.

Closed Acoustic headsets zijn ideaal voor de einzelgänger die zich volledig op de audio wil richten, zonder zich zorgen te hoeven maken om de zaken om hem heen. Iemand die thuis lekker in zijn eentje zit te gamen heeft hier dus het meeste aan. Open Acoustic headsets laten daarentegen toe dat omgevingsgeluid nog kan worden opgepikt, zonder dat het directe negatieve gevolgen heeft voor je audioervaring. Het is niet voor niets dat een hoop audio professionals als radio DJ's een beroep doen op deze tech. Ook voor de competitieve gamer die tijdens een toernooi op een natuurlijke manier met teamgenoten wil samenwerken is een Open Acoustic headset dus geschikter.

Wat mag dat kosten?

BrainAdapt, Open Acoustics, Closed Acoustics, het klinkt allemaal al een hoop jargon voor duur materiaal. Toch valt dat allemaal nog reuze mee. Vanaf €79 kun je al instappen bij de EPOS club. Daar krijg je dan een bedrade GSP 301 Closed Acoustic headset voor. Uiteindelijk kun je het zo gek maken als je zelf wil. Wie het neusje van de zalm wil kan voor €279 ook een volledig draadloze H3PRO Hybrid headset kopen, welke niet alleen low-latency is, maar ook de optie biedt op de magnetische boom mic van de linker oorschelp te verwijderen en deze te vervangen voor een afdekplaatje. Ideaal voor streamers die waarschijnlijk liever gebruik maken van een externe microfoon. Sowieso kunnen streamers bij EPOS ook terecht voor een stijlvolle streaming microfoon en een compacte 4K webcam.

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in EPOS en meer willen weten over hun volledige product line-up, of gewoon wat verder in het hele verhaal achter BrainAdapt willen duiken, bezoek gerust eens de EPOS website en laat je door de makers zelf overtuigen.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord