Tech: Razer BlackShark V2 Pro 2023 - Een gehaaide headset

Geplaatst: 24 december 2023 10:00
Aangepast: 2 februari 2024 17:24
-

Razer staat bij velen te boek als een fabrikant welke stijl boven inhoud verkiest en niet schroomt om daar een prijskaartje aan te hangen. Mede door de hevige nadruk op RGB - Chroma, in het geval van Razer - en een hoog plasticgehalte is Razer niet direct de fabrikant waar audiofielen bij aankloppen wanneer men in de markt is voor een high-end headset. Met de BlackShark V2 Pro ligt dat anders. De BlackShark V2 Pro heeft in het verleden al aangetoond dat het een serieuze contender is, al wist Razer niet altijd z'n tanden in de details te zetten. Met de BlackShark Pro V2 2023 lijkt Razer bloed te hebben geroken, wat resulteert in een killer van een draadloze headset.

Razer BlackShark Pro V2 review1
Gameliner.nl

Voor de draad ermee

Laat ik er maar meteen mee voor de dag komen: de Razer BlackShark Pro V2 is - recht uit de doos - misschien wel één van de beste draadloze gaming headsets die ik heb mogen testen. Mensen die de 'oude' BlackShark V2 Pro hebben ervaren, zullen misschien kunnen beamen dat ook de vorige editie helemaal niet verkeerd was, al viel er genoeg op aan te merken. Standaard tropes als matige microfoonkwaliteit en het gemis van USB-C hebben in het verleden Razers high-end headset enigszins geplaagd, maar voor de rest hadden we eigenlijk weinig te klagen. De batterijduur was eigenlijk best prima en ook qua bouwkwaliteit konden we zeggen dat Razer zich distantieerde van het verkregen plastic fantastic imago.

Met de 2023 versie van de Razer BlackShark V2 Pro leunt Razer dan ook op het welbekende "don't fix it if it ain't broke" concept. Sterker nog, een leek zal van een afstand niet eens de verschillen tussen de vorige en de 2023-editie van de BlackShark V2 Pro spotten. Dat betekent niet dat deze er niet zijn. Sterker nog, onder het vergelijkbaar ogende exterieur is best wel het één en ander gewijzigd waardoor een goede headset ineens een geweldige headset wordt.

Razer BlackShark Pro V2 review2
Gameliner.nl

Wat al goed was...

Goed, laten we maar eens beginnen met wat de BlackShark V2 Pro al goed deed en dat is uitstekend geluid produceren. Uitgerust met Razers TriForce Titanium 50 mm Drivers, pompt de over-ear headset recht uit de doos acceptabel, active noise cancelled geluid in je oorschelpen, waarvan je - door het gebruik van memory foam in de kussentjes - ook nog eens urenlang kunt genieten zonder er zweterige of pijnlijke oren aan over te houden. Het is wellicht belangrijk voor sommigen om te weten dat de BlackShark V2 Pro geen draaibare oorschelpen heeft, wat het opbergen in een tas misschien ietsjes lastiger maakt. Desalniettemin klemt de headset goed op het hoofd, zonder ergens oncomfortabel aan te voelen.

Zoals ik al aangaf levert de BlackShark V2 Pro recht uit de doos al een prima audio-ervaring, maar de headset komt het beste tot zijn recht wanneer deze naar wens wordt ingesteld middels Razers eigen software, Synapse 3.0. Hoewel third-party software niet altijd wordt geapprecieerd door iedereen - want bloatware - voegt Synapse 3.0 in dit geval functionaliteiten door die de headset behoorlijk eigen kunnen maken. Zaken als persoonlijke equalizer settings of dedicated game profielen kunnen via Synapse in de headset worden geladen, waardoor je altijd je favoriete geluidsinstellingen bij de hand hebt. Letterlijk zelfs, want met een druk op de EQ-knop - welke zich onder de rechter oorschelp begeeft - kun je wisselen tussen de 'standard EQ' en 'eSports EQ' die je via Synapse hebt ingeladen, ongeacht het apparaat waaraan je de headset hebt gekoppeld. Theoretisch gezien zou je Synapse na het instellen van je verkozen EQ settings dus weer kunnen deïnstalleren.

Razer BlackShark Pro V2 review3
Gameliner.nl

...kan nog beter

Zoals eerder gezegd zijn er ook wat zaken beter dan voorheen. Zo komt de Razer BlackShark V2 Pro tegenwoordig met een USB-C aansluiting en laat het de micro USB eindelijk achterwege, al dient deze puur voor het opladen en kan deze niet gebruikt worden voor een bedraade verbinding tussen headset en apparaat. De BlackShark Pro V2 is - in tegenstelling tot diens voorganger - namelijk volledig draadloos. Zelfs de ooit aanwezige 3.5mm headphone jack is komen te vervallen, dus een verbinding met een mobiel apparaat zal tot stand moeten worden gebracht via Bluetooth 5.2, iets waar de vorige variant van de BlackShark V2 Pro niet over beschikte. Wie niet over Bluetooth op de pc beschikt, kan de vanouds meegeleverde dongle gebruiken om een 2.4GHz draadloze verbinding tot stand te brengen.

De toevoeging van Bluetooth is voor velen een welkome stap in de huidige generatie (draadloze) headsets, maar op het gebied van microfoonkwaliteit maakt de BlackShark V2 Pro een veel grotere stap. Headset boom microfoons - of deze nou afneembaar zijn of niet - hebben van oudsher een verschrikkelijke reputatie, welke het veelal te danken heeft aan het fletse, blikkerige geluid die deze vaak produceren. Ik had dan ook geen hoge verwachtingen van de 'vernieuwde' HyperClear Super Wideband boom mic, maar mijn verwachtingen werden ruimschoots overtroffen door het bijna broadcasty timbre welke deze weet te creëren, zelfs zonder softwarematige aanpassingen. Uiteraard kan ook deze afneembare boom mic niet tippen aan een high-end condensatormicrofoon, maar voor het eerst kan ik zeggen dat een headset mic de noodzaak van een aparte condensatormicrofoon - welke soms aardig aan de prijs kunnen zijn - misschien wel overbodig maakt.

Maar de grootste slag wordt toch wel geslagen met de batterijduur van de BlackShark V2 Pro. Voorheen moest Razers headset het doen met een theoretische batterijduur van 24 uur, maar deze is nu verlengd tot een theoretische duur van zeventig uur. Nogmaals, theoretisch, want er zijn diverse factoren die daar invloed op hebben. Maar zelfs wanneer we hier een rendementsverlies van tien procent op zouden loslaten, betekent dit dat de BlackShark V2 Pro het dagenlang op een enkele lading kan volhouden, iets wat ik uit persoonlijke ervaring kan beamen. Daarnaast belooft Razer ook dat een tussentijdse laadbeurt van een kwartiertje weer zes uur aan batterijduur toevoegt.

Razer BlackShark Pro V2 review4
Gameliner.nl

De vis moet ook graat hebben

Maar goed, aan een goede visser ontsnapt ook wel eens een aal, en ook in het geval van de Razer BlackShark V2 Pro schort ook anno 2023 nog wat. Die ooit aanwezige 3.5mm jack aansluiting die men in de nieuwste versie geheel heeft laten vervallen kan voor de analoge luisteraar een tegenvaller zijn. Voor velen zal dat niet zo'n enorm drama zijn gezien vrijwel elk apparaat over Bluetooth connectiviteit beschikt, maar het betekent dus ook dat de BlackShark V2 Pro nutteloos wordt zodra de accu leeg is. Nu valt ook de ernst daarvan wel weer te betwisten door de snellaadfunctie.

Wat wellicht ietsjes vervelender kan zijn, is de compatibiliteit met de Xbox consoles, of eerder het gebrek daaraan. De Razer BlackShark V2 Pro is in combinatie met vrijwel elk denkbare apparaat te gebruiken, maar kan zich door incompatibiliteit met Xbox net geen omni-functionele headset noemen. En ja, dat is eigenlijk wel een beetje zonde te noemen, vooral voor een headset in deze €200+ prijsklasse.

Ten slotte valt er ook nog een heel klein puntje van kritiek te leveren op de bouwkwaliteit. Hoewel de BlackShark V2 Pro in grote lijnen solide aanvoelt, zakken de oorschelpen iets te gemakkelijk naar beneden zodra de headset na gebruik op een steun wordt geplaatst. Wederom, het is geen ramp, maar het kan wel gaan opvallen dat je de headset elke keer weer opnieuw op jouw hoofd moet afstellen. Ook door het gebrek aan draaibare schelpen valt de headset ook niet zo compact of 'travel ready' te maken als andere headsets, dus wie de BlackShark V2 Pro in een laptoptas wil vervoeren, doet er goed aan om een travel case voor headsets te bemachtigen.

Razer BlackShark Pro V2 review5
Gameliner.nl

Eindoordeel van Patrick Meurs

Vroeger had ik nooit zo'n hoge pet op van het schreeuwerige Razer - waarvan ik altijd veronderstelde dat je puur voor de naam betaalde - maar met de vernieuwde BlackShark V2 Pro laat de hardware gigant zien dat het zich prima in de wateren der high-end headsets kan vinden. Over de audiokwaliteit waren de bezitters van de vorige editie al prima te spreken, dus die zit ook nu wel snor, maar mede dankzij de upgrade van de microfoon en de batterijduur kan Razer het pittige prijskaartje van €229,99 (adviesprijs) al iets iets beter rechtvaardigen. De analoge luisteraar wordt helaas niet meer bediend, gezien de ooit aanwezige 3.5mm koptelefoonaansluiting is ingeruild voor Bluetooth 5.2, waardoor ook de Xbox gamer geen manier meer heeft om de headset te gebruiken. En wat Synapse 3.0 betreft, het blijft in principe bloatware. Gelukkig kan ook dat na het nodige tweaken weer gedeïnstalleerd worden, zonder dat je de zogenaamde voordelen ervan verliest.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer