De Avonturen van Kuifje

 • Ontwikkelaar Ubisoft
 • Eerste releasedatum 20 oktober 2011
 • Platformen Pc , Xbox 360 , PlayStation 3 , Nintendo Wii , Nintendo 3DS
 • Gameliner score

Review: De Avonturen van Kuifje - Xbox 360

Kuifje is misschien wel het bekendste stripfiguur in de Benelux. De avonturen van deze Vlaamse reporter worden al jaren lang beschreven en zijn een groot succes. Regisseur Steven Spielberg maakte een jaar geleden zelfs een film van Kuifje en dit pakte ook alweer goed uit. Onlangs gaf uitgever Ubisoft De Avonturen van Kuifje: Het geheim van de Eenhoorn uit in de vorm van een game en de vraag is of deze net zo goed is als de film en als de stripverhalen.

Het avontuur begint

Het verhaal van het Geheim van de Eenhoorn begint op een normale middag, wanneer Kuifje samen met zijn hond Bobby door het dorp loopt. Hier komen ze een modelschip tegen, genaamd 'De Eenhoorn'. Kuifje koopt het schip en wordt abrupt verstoord door een koper die er het driedubbele voor over heeft. Kuifje blijft bij zijn besluit en neemt het schip mee naar huis. Hier komt hij er achter dat er een perkament in verstopt zit. Hij leest dat er nog twee andere perkamenten zijn en zijn zoektocht begint. Hij snapt echter dat de koper die het schip diezelfde middag ook wilde kopen net als hij achter het perkament aan zit en dat hem die boot niets kan schelen.

In het verhaal kom je natuurlijk veel meer te weten over wat de perkamenten precies betekenen en wat er allemaal achter zit. Je speelt het verhaal hoofdzakelijk als Kuifje en af en toe is Bobby aan de beurt. Dit gebeurt vooral wanneer Kuifje bijvoorbeeld iets niet kan, maar Bobby wel. Als er iets of iemand gevonden moet worden dan zet Bobby zijn uiterst goede reukvermogen in en vindt hiermee haast altijd datgene waar hij naar op zoek is.

onbekend

Klassieke platformer

De Avonturen van Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn kent een klassieke opbouw. Het is namelijk de opbouw die we vroeger al speelde bij platformers. Het is een 2D-game en je kunt in feite alle vijanden en alle sluiproutes zien. Je kunt ervoor kiezen om van bovenaf te komen en te zorgen dat alle bewakers geen idee hebben wat er gebeurt of je springt tussen de bewakers in en lost het probleem via een 'n-op-'n gevecht op. Een nadeel van de tweede optie is echter dat alle bewakers meteen gewaarschuwd zijn en op je afkomen.

Ubisoft heeft wel wat aandacht besteed aan de stealthy manier van vijanden uitschakelen. Ze hebben ieder level namelijk voorzien van een doolhof aan verschillende deuren. Deze deuren kun je openene om er doorheen te wandelen; vervolgens stapt Kuifje ergens anders op het scherm weer uit een andere deur. Bij sommige deuren heb je een sleutel nodig. Dit is dan al van te voren aangegeven en je moet dan bijvoorbeeld 'n iemand in elkaar slaan om die sleutel te pakken zien te krijgen. Naast het deuren-doolhof zijn de levels ook voorzien van attributen die je in je voordeel kunt gebruiken om stilletjes de overkant te bereiken. Zo kan Kuifje bijvoorbeeld in een soort ton gaan zitten en alle langskomende bewakers met de deksel op hun kop slaan. Niemand heeft het in de gaten, de vijand is uitgeschakeld en het belangrijkste van alles is dat het er ook nog eens heel erg grappig uitziet.

onbekend


Herkenbare stijl met veel humor

Wie weleens een stripboek van Kuifje heeft gelezen of de film al eens heeft gezien, zal de stijl van de game meteen herkennen. Bij de 3D stukken krijg je het gevoel alsof je de film aan het kijken bent en wanneer de cutscenes beginnen heb je het idee dat je een stripboek van Kuifje aan het lezen bent. Alles in de game is op 'n of andere manier herkenbaar. Hier komt een dosis humor bovenop die je hoogstwaarschijnlijk zal aanspreken mits je de boeken leuk vond.

Absoluut niet eentonig

Kuifje staat bekend om de vele reizen die hij als reporter maakt. Dit is niet anders in deze game, want onze trouwe vriend gaat samen met zijn hond vanuit België naar het Midden-Oosten en weer terug naar Bretagne. Om deze reizen af te kunnen leggen, moet Kuifje weleens ergens met de motor of met het vliegtuig heen. Dit doet de speler door middel van een soort mini-game die vaker in de game terugkomt. Je vliegt bijvoorbeeld met het vliegtuig over een eiland en je moet andere vliegtuigen uit de lucht halen. Dit soort minigames zijn een goede afwisseling van de normale levels en zorgen voor de nodige variatie in de game.

Co-op gedeelte

De game kent een co-op gedeelte dat los staat van het eigenlijke verhaal. Dit heeft Ubisoft leuk bedacht, want zo kunnen mensen die het verhaal nog niet hebben gespeeld ook al aan het co-op gedeelte beginnen. Dus ook al duurt de verhaal-modus maar vijf uur: je kunt nog steeds zonder zorgen met zijn tweeën aan een nieuw avontuur van Kuifje en Kapitein Haddock beginnen.

Het co-op gedeelte gaat over de dromen van Haddock. Hij droomt over de vreemdste dingen en hier moet jij samen met Haddock uit zien te komen. Hoe meer dromen je 'voltooid' hoe meer munten je krijgt. Met deze munten kun je nieuwe karakters en outfits kopen. Deze modus bevat ook een grote hoeveelheid humor, maar het is toch wel anders dan de hoofdgame. De dromen zijn namelijk wel h'l erg flauw en daar moet je echt van houden.

Het eindoordeel van Nathan Hersbach

Kuifje: Het Geheim van de Eenhoorn is in mijn ogen een hartstikke leuke game. Dit komt niet omdat ik een Kuifje-fan ben, maar doordat de game erg goed in elkaar zit. De levels worden afgewisseld door minigames en de sfeer zit er goed in. Het verhaal is erg leuk, maar aan de andere kant is hij wel vrij kort. Hier komt echter nog wel het co-op gedeelte bij en dit maakt veel weer goed. Na het verhaal kun je gewoon weer doorspelen en uiteindelijk kun je ook nog eens alle minigames opnieuw spelen. Verder is het een goede game vol metlstijl, humor en kenmerkende Kuifje-momenten.

 • Pluspunten
 • Geweldig avontuur
 • Herkenbare stijl
 • Dosis humor
 • Afwisselende gameplay
 • Leuke mini-games
 • Minpunten
 • Verhaal is wat aan de korte kant
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?