Review: Master Detective Archives: RAIN CODE - Detectiveje spelen Nintendo Switch
Toen ik Master Detective Archives: RAIN CODE voor het eerst in handen kreeg, wist ik absoluut niet wat ik ervan moest verwachten. Patrick stuurde me een appje met de vraag of ik de game wilde reviewen. Het is een anime-game, dus hij dacht dat ik die wel interessant zou vinden. Ik had op dat moment een etentje waarbij gratis drank werd geschonken. In absoluut niet-nuchtere toestand stemde ik dus in met de review. Ik was echter niet voorbereid op wat ik daarna voor m'n kiezen kreeg. Mijn ervaring met Master Detective Archives: RAIN CODE was zo wild als een achtbaan.
Alleen maar dode mensen
In Master Detective Archives: RAIN CODE neem je de rol aan van Yuma Kokohead, een jongeman die aan geheugenverlies lijdt. Hij wordt ineens wakker in de gevonden voorwerpenkast van een treinstation. Hij komt erachter dat hij een Master Detective blijkt te zijn en een uitnodiging heeft gekregen om met de trein naar een speciale locatie te gaan. Hij besluit om de trein te nemen en komt er daar achter dat er met hem nog vijf andere Master Detectives naar dezelfde locatie af te reizen. Elk van deze detectives heeft een speciale bovennatuurlijke kracht die Forensic Forte wordt genoemd. Aan boord van de trein raakt Yuma echter weer buiten bewustzijn en wanneer hij bijkomt, komt hij erachter dat hij een zogenaamde Death God genaamd Shinigami bij zich heeft. Deze pratende blob vertelt hem dat ze samen een pact hebben gesloten en dat Yuma en Shinigami nu onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Daarnaast komt Yuma er ook achter dat alle andere passagiers in de trein dood zijn. Als enige overlevende wijst alles erop dat Yuma de dader is. Samen met Shinigami moet hij zijn onschuld zien te bewijzen.
Het eerste stuk van de trein fungeert als een soort van introductie en tutorial waarbij alle game mechanics van Master Detective Archives: RAIN CODE worden uitgelegd. De moorden op de andere passagiers zijn namelijk maar het begin van een bizar avontuur vol met geheimen en verrassingen. Yuma moet als Master Detective namelijk zien uit te vogelen wat er is gebeurd en wie de dader is. Dat doe je in eerste instantie door rond te lopen en alles te onderzoeken. Alles wat je onderzoekt, kan namelijk een aanwijzing zijn die je later kunt gebruiken. Deze aanwijzingen worden bewaard als zogeheten Solution Keys. Hoe grondiger je het plaats delict onderzoekt, hoe meer Solution Keys je dus verzamelt.
LSD-trips en dikke tieten
Het onderzoek doen en aanwijzingen verzamelen is slechts het begin van het werk. Het is leuk om rond te lopen en rond te neuzen tussen lijken, maar erg veel heeft dat nou ook weer niet om het lijf. Wanneer je een paar Solution Keys hebt verzameld, komt Shinigami om de hoek kijken. Zij kan namelijk iets dat een Mystery Labyrinth heet openen, een fysieke manifestatie van het mysterie dat je aan het onderzoeken bent. Ja, erg vaag allemaal. Om het nog vager te maken, is het Mystery Labyrinth iets dat eruitziet als een LSD-trip en verandert Shinigami door middel van een magical girl-animatie in een rondborstige jongedame, inclusief close-ups van voorgenoemde stuiterende ronde borsten. De physics engine werkt prima.
Hoewel het Mystery Labyrinth eruitziet als de meest geweldige plek op aarde, valt het qua gameplay nog wel mee. In het Mystery Labyrinth is het de bedoeling dat je verder onderzoek doet en probeert om de mensen die je proberen tegen te werken, onderuit te halen met de bewijzen die je hebt verzameld. Hoewel de plek Mystery Labyrinth wordt genoemd, is er weinig doolhof-achtigs aan. Je kunt alleen vooruit lopen en moet net zo lang doorlopen, totdat het gesprek tussen jou en rondborstige Shinigami voorbij is. Dat voelt erg geforceerd aan en is best traag. Daarnaast krijg je soms vijanden op je pad die je moet zien te verslaan. Deze gevechten bestaan uit het ontwijken van aanvallen en het onderuithalen van hun argumenten door middel van één van je verzamelde Solution Keys die het tegendeel bewijst. Vaak is het allemaal zo logisch, dat je dit niet kunt verpesten. Tot slot kun je soms een minigame doen waarbij rondborstige Shinigami ineens in haar bikini in een ton zit op het strand. Hierbij moet je je zwaard gooien om in de juiste volgorde letters uit te kiezen en een woord te vormen dat je een hint geeft om verder te komen. Waarom dat in de vorm van deze minigame moet en waarom rondborstige Shinigami hiervoor in een bikini moet zitten, mag Joost weten. Oh, en er zijn tussendoor Quick Time Events die je moet doen. Want dat vinden mensen leuk.
Er zit wat moois achter
Ik moet toegeven, de tijd die je buiten het Mystery Labyrinth spendeert, is qua gameplay een stuk interessanter dan de tijd die je erin spendeert. Het voelt binnen het Mystery Labyrinth gewoon aan alsof je continu hetzelfde doet, alleen maar om een stuk verhaal te zien te krijgen dat zonder al die repetitieve minigames en Quick Time Events ook prima verteld had kunnen worden. Daarnaast vind ik paarse blob Shinigami een stuk leuker dan rondborstige Shinigami. Ik begrijp dat een Death God als sidekick de vorm van een paarse Blob-geest aanneemt en dat ze die een beetje onnozel hebben gemaakt voor het komische effect. Er is geen reden om van die sidekick ineens een big tiddy anime mommy te maken. Echt niet.
Als je voorbij de repetitieve en ietwat vreemde gameplay in de Mystery Labyrinth gedeeltes en de stuiterende borsten van Shinigami kunt kijken, zit er een behoorlijk degelijke game in Master Detective Archives: RAIN CODE verscholen. De vijfdubbele moord in de trein is namelijk nog maar het begin van een groter mysterie en vanaf daar wordt alles alleen nog maar vreemder en intenser. De mysteries die je op moet lossen, zijn soms wat vergezocht, maar zuigen je wel vanaf het begin mee. De vijf mysteries zijn elk in een paar uur uit te spelen, dus de game is ook nog eens perfect om bijvoorbeeld na het werk op te pakken. Als je elke dag een mysterie oplost, heb je de game na een week uit. Tel daar prachtige anime-stijl graphics, een dikke soundtrack en interessante personages met sublieme voice acting (in het Japans) bij op en je hebt een prima game.
Het eindoordeel van Claudia Tjia
Master Detective Archives: RAIN CODE is een bijzondere game. Enerzijds sleept de game je mee in bizarre mysteries die je als Master Detective moet zien op te lossen. Brute moorden en gekke complotten zijn hier aan de orde van de dag. Anderzijds kent de game een gekke twist waarbij je in een kleurrijke alternatieve dimensie wordt gedropt door je rondborstige sidekick en moet je je onderzoek voortzetten door middel van gekke minigames en Quick Time Events. Master Detective Archives: RAIN CODE is zeker een game die de moeite waard is, maar echt alleen voor liefhebbers van gekke anime onzin en games als Danganronpa.
- Goed
- Interessante mysteries
- Kleurrijke personages
- Dikke soundtrack
- Sublieme Japanse voice-over
- Toffe anime-stijl graphics
- Paarse blob Shinigami
- Quick Time Events?!
- Mystery Labyrinth wat repetitief en saai
- Dikke tieten Shinigami
Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.
In dit artikel
Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.
Ontwikkelaar:
Too Kyo Games
Uitgever:
Spike Chunsoft
Release:
30 juni 2023
Reviewscore:
Platforms: