Starship Troopers - Terran Command

 • Ontwikkelaar The Artistocrats
 • Eerste releasedatum 16 juni 2022
 • Platformen Pc
 • Genre Actie , Strategie
 • Gameliner score

Review: Starship Troopers - Terran Command - Oldschool strategisch - Pc

In 1997 verscheen de film Starship Troopers, waarin soldaten het opnemen tegen gigantische spinachtigen op de planeet Klendathu. In 2004 kreeg deze film nog een vervolg en in 2008 kwam het derde en laatste deel uit. De films zijn gebaseerd op het boek Starship Troopers van auteur Robert A. Heinlein. De game Starship Troopers - Terran Command is juist gebaseerd op de films en de bekende Arachnids komen dan ook voorbij. Hoogste tijd dus om voor het vaderland te vechten met behulp van oldschool strategie.

Starship Troopers Terran Command 1

Terugtrekken is geen optie

Niets bereid je beter voor op een oorlog met gigantische spinachtigen dan een tv-uitzending vol propaganda en muziek waardoor je per direct verandert in een patriot. Op het moment dat blijkt dat de planeet Kwalasha vol zit met deze Arachnids en zij de mijnindustrie bedreigen, is terugtrekken geen optie. Het zenden van soldaten om de mijnen en soms de mijners, veilig te stellen is de prioriteit. De missies in Starship Troopers - Terran Command zijn dan ook verschillend van elkaar. De ene keer ben je bezig met het veiligstellen van de mijnen en kun je zelf troepen aanmaken. Terwijl je in de volgende missie met een vaste groep soldaten ondergronds door de mijnen wandelt. In één van de missies moet je zelfs een voortvluchtige gevangennemen en terugbrengen naar de gevangenis, zodat hij op tijd is voor zijn executie. Ondanks de tv-uitzendingen tussen de missies door is het verhaal niet altijd even samenhangend en moet je net als de soldaten gewoon je plicht doen, zonder vragen te stellen.

Zonder enige problemen verschijnen de soldaten dan ook aan het front om vervolgens door de spinachtigen opgepeuzeld te worden. In de tien missies die ik heb mogen spelen, heb ik acht verschillende troepen gezien. Deze troepen hebben allemaal hun eigen sterke en zwakke punten, waardoor een mengeling van troepen het beste werkt. De MKII Troopers zijn bijvoorbeeld erg goed tegen de Tiger Bugs, omdat ze pantserdoorborende munitie hebben. De Rocket Troopers blazen dan weer binnen enkele tellen een Tank Bug op. Om de soldaten op je basis te krijgen moet je daar wel de specifieke gebouwen plaatsen en genoeg War Support hebben. De standaard troepen kosten niet zo veel, maar voor de speciale MKII troopers heb je drie War Support per groep nodig. De vliegtuigen die de troepen komen brengen zijn niet altijd direct beschikbaar, dus een schietgebedje is soms noodzakelijk om te overleven. Voor wat extra bescherming kunnen de Combat Engineers geschuttorens bouwen, zodat je de basis niet de hele tijd hoeft te beschermen met troepen. Naast de verschillende soorten troepen zijn er ook flink wat Arachnids. In het begin heb je voornamelijk te maken met de Warrior Bugs, maar later komen er nog grotere en sterkere soorten langs. Een nieuwe soort betekent dan ook weer een nieuwe uitdaging, vooral als ze worden vergezeld door de andere soorten.

Starship Troopers Terran Command 2

It ain't gonna be a picnic

Ik ga niet opeens in het Engels schrijven, maar de soldaten in de game hebben ook nog wat te zeggen. Waaronder dus 'It ain't gonna be a picnic'. Dat omschrijft wel een beetje de ervaring die de arme soldaten hebben. Elke missie in Starship Troopers - Terran Command is losstaand, waardoor het niet uitmaakt hoe je een missie hebt voltooid. De missies hebben duidelijke doelen die, naar mate de missie vordert, veranderen. Zo kan het zijn dat je eerst een radiostation moet veiligstellen om vervolgens de nesten van de Arachnids te vernietigen. Niet alle missies geven je de mogelijkheid om je eigen troepen te mobiliseren. Dit moet je namelijk doen bij een radiostation of basis, waardoor je ook de nodige gebouwen kunt plaatsen. Er zijn ook missies waarbij je een selectie aan soldaten krijgt en met die groep de missie moet volbrengen. Dit is vaak het geval bij de missies die onder de grond afspelen. Hier moet je dan ook redelijk tactisch zijn, omdat je niet even snel nieuwe soldaten kunt werven. Sowieso is het handig dat de soldaten overleven, want elke groep heeft zijn eigen speciale vaardigheid. En wanneer ze een bepaald level behalen, krijg je er een extra vaardigheid bij. Dit kan ontzettend handig zijn als je omringd wordt door de Arachnids. De mappen zijn niet heel interessant en bestaan voornamelijk uit locaties die je moet bereiken. Met hier en daar nog wat extra kratten met benodigdheden die je kunt verzamelen. Ze zijn trouwens ook niet erg groot, waardoor de missies niet veel tijd in beslag nemen.

In een strategiegame is het fijn als er duidelijke doelen aanwezig zijn, maar de game houdt af en toe je hand te veel vast. Er wordt dan direct aangegeven wat de perfecte plek is voor het bouwen van geschuttorens en op welke locatie je een hinderlaag moet voorbereiden. Dit soort informatie had van mij niet gehoeven. Het is juist leuk dat je als speler zelf kunt bepalen hoe je iets aanpakt en de tactiek zelf bedenkt. De meeste missies zijn dan ook niet moeilijk, omdat je vooral bezig bent met het verplaatsen van de troepen. Dat spreekt natuurlijk voor zich, maar is in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Wanneer je meerdere troepen wilt verplaatsen moet je rekening houden met hun zwakke punten. De Rocket Troopers moet je niet vooraan zetten, want dan zijn ze snel opgepeuzeld. Daarnaast kunnen ze juist de raketten over de andere troepen lanceren. De soldaten hebben namelijk te maken met een gezichtsveld. Dit betekent dat als je een groep Rifle Troopers achter een andere groep zet, de achterste groep niet kan schieten. In heetst van de strijd gebeurt het regelmatig dat troepen elkaar in de weg lopen en zie dan meer eens de juiste groep te selecteren. Een gevecht goed voorbereiden zorgt er dan weer voor dat je dit grotendeels kunt ontlopen. De game werkt dan ook zonder problemen en met een prijskaartje van vijfentwintig euro kun je aardig wat plezier beleven.

Starship Troopers Terran Command

Het eindoordeel van Anita van Beugen

Met eenentwintig missies biedt Starship Troopers - Terran Command een uitgebreide beleving van de Starship Trooper films. De propagandistische tv-uitzendingen en muziek zorgen ervoor dat je er helemaal klaar voor bent om de Arachnids te verdelgen. Dat is dan ook het enige doel, want het verhaal dat door middel van de missies wordt verteld, is niet altijd even samenhangend. De game houdt af en toe ook echt je hand teveel vast en ik had liever gezien dat dit iets minder aan de orde was. Dat de soldaten elkaar af en toe in de weg lopen zorgt voor frustratie, maar past ook wel weer bij de beleving. Vooral de Arachnids zijn goed uitgewerkt en hebben hun eigen sterke en zwakke punten. Door de verschillende missies en de oldschool strategie is Starship Troopers - Terran Command vermakelijk om te spelen, maar word je niet van je stoel geblazen.

 • Pluspunten
 • Verschillende missies
 • Oldschool strategie
 • Duidelijke doelen
 • Muziek zorgt voor sfeer
 • Arachnids goed uitgewerkt
 • Minpunten
 • Verhaal niet samenhangend
 • Soldaten lopen elkaar in de weg
 • Houd je hand teveel vast
 • Mappen klein en niet interessant
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?