Review: VR Worlds PlayStation 4
De eerste keer dat ik mocht kennismaken met de PlayStation VR, verplaatste mijn zicht naar dat van een duiker die in een schijnbaar veilige kooi afdaalt in de oceaan. Een magisch moment, want ik vergat vrijwel meteen dat ik eigenlijk in een demonstratiehokje stond op een gamebeurs. Ik liet mij volledig onderdompelen in de virtuele realiteit. Terwijl de kooi steeds dieper zakte, keek ik rond mij naar het onschuldige leven in de zee. Uiteindelijk werd ik aangevallen door een witte haai en nam een gevoel van machteloosheid het over. De adrenaline gierde met een noodgang door mijn lijf. Dit diepzeeavontuur krijgt nu de naam 'Ocean Descent' en verschijnt samen met nog vier andere korte en zeer uiteenlopende ervaringen onder de noemer 'VR Worlds'.
De voorbije weken heb ik datzelfde tripje naar de zeebodem vooral gebruikt om de PlayStation VR aan anderen te demonstreren. Doordat de interactie beperkt blijft tot rondkijken is dit d' titel om op een aangename manier kennis te maken met virtuele realiteit. Het is vooral grappig om te zien hoe er door de persoon met de VR-bril wordt gereageerd op de verwachte haaiaanval. Zelf heb je het na 'n keer "“ de complete duiktrip duurt pakweg tien minuten "“ allemaal wel gezien en is er nog maar weinig reden om terug te keren.
Danger Zone & VR Luge
Voor Danger Zone, dat het best omschreven kan worden als een VR-variant op de klassieker Pong, heb je eveneens geen controller nodig. Met hoofdbewegingen, die overigens goed worden opgepikt door de camera, probeer je de bal uit je eigen doel te houden en voorbij je tegenstander te kaatsen om zelf een punt te scoren. Met toernooien en verschillende tegenstanders die de bal op een speciale manier kunnen terugslaan, heeft Danger Zone op het eerste zicht voldoende inhoud om de speler wat langer bezig te houden. Toch hield ik het al snel voor bekeken: je slaat maar een balletje heen en weer tegen computertegenstanders en dat maakt van Danger Zone niet bepaald de meest interessante VR-ervaring.
VR Luge bestuur je op identieke wijze. Terwijl je al liggend op een skateboard naar beneden zoeft op steile wegen, probeer je met hoofdbewegingen het drukke verkeer en andere obstakels te vermijden. De besturing is net zo simpel en intuïtief als in Danger Zone, maar naar mijn gevoel toch iets minder accuraat. Het snelheidsgevoel geeft aanvankelijk een echte rush, maar de bijzonder lage resolutie en wazige beeldkwaliteit haalt de ervaring gedeeltelijk onderuit. Het aantal afdalingen en omgevingen is bovendien erg schaars, met als gevolg dat ook deze game al snel het achterste van zijn tong laat zien.
The London Heist & Scavenger's Odyssey
The London Heist is veruit het meest interessante spel in het aanbod en plaatst je middenin een Brits gangsterepos. Het kortverhaal dat zich voor je neus ontrafelt is best ok' en beleef je via een handvol interactieve filmpjes en een paar heftige shoot-outs. De simpele daad van een sigaar aansteken met een vuurtje met behulp van twee Move-controllers heeft terecht een hoog gimmickgehalte, maar voelt initieel erg goed aan. Fantastisch wordt het als je een wapen in je handen gestopt krijgt en je je magazijn mag leeg schieten op een hoopje slechteriken. The London Heist kent zijn oorsprong als techdemo om de pers warm te maken voor virtual reality op het PlayStation-platform. Dit verklaard ongetwijfeld de zeer korte duratie van de game. Toch biedt het half uur vermaak dat je hieruit haalt een veelbelovende vooruitblik op wat er allemaal mogelijk is binnen het VR-gebeuren.
Scavenger's Odyssey is de laatste, en tevens langste, game in het rijtje van vijf. Scavenger's Odyssey is een mech-shooter in de ruimte waarin je een looptank door de intergalactische omgeving loodst, aliens afknalt met een laserkanon en indrukwekkende sprongen maakt. Het bewegen doe je met behulp van de traditionele DualShock 4-controller, gecombineerd met de VR-bril waarmee je vrij rond kunt kijken tijdens het lopen en schieten. Wanneer je gevoelig bent voor motion sickness, vereist deze besturingsvorm flink wat gewenning. Zelf ben ik erg tolerant voor vrijwel iedere VR-implementatie en voor mij bleef de misselijkheid achterwege, maar gezien de talrijke klachten, blijkt Scavenger's Odyssey voor velen een misselijkmakende ervaring. Zo toont VR Worlds niet alleen wat je van VR mag verwachten, maar legt het "“ weliswaar onbedoeld "“ ook de potentiële gevaren bloot.
Het eindoordeel van Davy De Rauw
Hoe je het ook draait of keert, uiteindelijk is VR Worlds slechts een verzameling van korte techdemo's. Ondanks de kwalitatieve verschillen tussen de vijf titels en het feit dat de nieuwigheid er al snel vanaf is, is het al met al een prima manier om de verschillende mogelijkheden (en potentiële gevaren) van de VR-ervaring op de PlayStation 4 te demonstreren. Dat je voor deze veredelde demodisc veertig euro moet neertellen, is behoorlijk overdreven. Voor wat het is, hoort VR Worlds eigenlijk gewoon gratis bij iedere PlayStation VR geleverd te worden.
- Aardig
- Prima introductie tot PS VR...
- Breed scala van games
- " maar te hoog techdemo gehalte
- Veel te duur
- Nieuwigheid is er snel vanaf
In dit artikel
Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.
Ontwikkelaar:
SIE London Studio
Uitgever:
Sony Interactive Entertainment
Release:
13 oktober 2016
Reviewscore:
Platforms: