De beste tips om je online gaming budget te beheren

-

We reviewen hier we hier op deze site duizenden games en hoewel we ze graag allemaal zouden willen hebben, is dat voor de gemiddelde beurs natuurlijk niet haalbaar. Gelukkig zijn er talloze manieren om binnen je budget te blijven en in dit artikel zullen we bespreken hoe je met zo weinig mogelijk geld zo veel mogelijk plezier kan beleven.

Advertising Controller4

Het belangrijkste bij budgetteren, waar het ook over gaat, is het vaststellen van je budget. Hierbij gaat het niet alleen om het bedrag alleen, je moet ook alle indirecte en verborgen kosten en besparingen meenemen. Wanneer je een echte fanatieke gamer bent en verder weinig andere hobby’s hebt, kun je natuurlijk grotere aankopen rechtvaardigen. Daarbij komt dat als je kijkt naar wat gamen je per uur kost, het een van de goedkoopste vormen van entertainment is. Voor de prijs van een bioscoopkaartje, met de nodige versnaperingen, kun je al snel een spel kopen waar je vele dagen of weken plezier van hebt, veel langer dus dan de paar uur die een film duurt.

Wat jammer is, is dat je tegenwoordig niet meer zoals vroeger spellen kunt huren. De videotheken waar je niet alleen spellen maar ook spelcomputers kon huren vind je niet meer in de gemiddelde winkelstraat. Daarnaast heeft de digitalisering, het kunnen downloaden van spellen, niet alleen voordelen, maar ook veel nadelen.

Het is natuurlijk makkelijk dat je de deur niet meer uit hoeft om een spel te kopen en door even snel op internet te zoeken kan je makkelijk prijzen vergelijken en aanbiedingen vinden en daarmee tientallen euro’s besparen. En als je een echt snelle internetverbinding hebt zijn zelfs de grootste spellen van meer dan 100GB binnen een uurtje te downloaden. Tenzij je naast een winkelcentrum woont kun je dus ook nog sneller aan de bak.

Het grootste nadeel van digitale spellen is dat het nog steeds niet mogelijk is om ze door te verkopen wanneer je uitgespeeld bent. Dit ondanks de rechtszaken die hierover gevoerd worden en dat er al uitspraken zijn dat het gewoon mogelijk zou moeten zijn. Omdat het dus voorlopig nog niet mogelijk is om een deel van je aankoopbedrag terug te verdienen, moeten we kijken naar andere manieren om te bezuinigen.

PlayStation 4 Pexels
Pexels

Free-to-Play Games

Free-to-play (F2P) games zijn in theorie de ideale keuze voor gamers die op zoek zijn naar kosteloos vermaak. Hoewel het gros van deze games, met name op mobiel, speciaal ontworpen zijn om via slinkse wegen veel meer geld te kosten dan ‘normale’ spellen, kunnen we er niet omheen dat enkele van de populairste games van de afgelopen jaren gigantisch succesvol zijn.

Denk aan titels als PUBG (wat in eerste instantie wel gewoon een betaald spel was),
Fortnite, Rocket League en Trackmania. Deze spellen hebben miljoenen spelers over de hele wereld aangetrokken. Hoewel deze games gratis zijn, bieden ze in-game aankopen aan zodat de makers er toch geld mee kunnen verdienen. Op zich is hier niets mis mee, zolang het maar niet pay-to-win wordt.

Een nadeel van dit soort spellen is wel de enorme hoeveelheid (gepersonaliseerde) reclame die je voorgeschoteld krijgt. Niet alleen voor het spel zelf, maar je ziet ook steeds meer ‘echte’ reclame voor producten en diensten die niets met het spel te maken hebben. Helaas lijkt het er de laatste tijd op dat deze trend zich zelfs naar betaalde spellen verplaatst!

Wie de puur cosmetische items zoals skins en emotes de moeite waard vindt, doet er goed aan om van tevoren te bedenken hoeveel geld je er aan uit wil geven. Ga niet mee met de waan van de dag en denk er even over naar of je het echt wil. De volgende dag zijn ze ook nog gewoon beschikbaar en aanbiedingen komen ook geregeld voor. Wees je wel bewust van nep-aanbiedingen waarbij er gedaan wordt alsof een item een hoge korting heeft, maar het in werkelijkheid nooit duurder is geweest.

Fortnite15

Speel gratis demo’s en bèta-releases

Regelmatig bieden spellen voordat ze uitkomen de mogelijkheid om gratis te spelen in de vorm van gesloten of open bèta’s. Op deze manier kunnen uitgevers hun spellen uitgebreid testen voordat ze officieel worden uitgebracht. De spellen zijn dan ook nog niet helemaal af en bevatten over het algemeen talloze kleine en grotere bugs en zodra de test gesloten wordt kan je niet meer verder spelen en verlies je alles wat je verzameld of opgebouwd hebt.

Vaak kun je als tester wel bepaalde voordelen krijgen als je vervolgens het spel aanschaft, en bovendien heb je ervaring ten opzichte van nieuwe spelers, en wie wil er nou niet een eerlijk voordeeltje hebben?

Of en hoe je deel kunt nemen aan beta’s verschilt per spel en hiervoor zul je zelf op onderzoek moeten, op een wachtlijst komen en geluk moeten hebben dat je wordt geselecteerd.

Tot slot zijn er spellen die nog met echte demo’s werken. Hierbij krijg je vaak alleen toegang tot het eerste level, of je kunt, zoals bij online casino spellen, nog niets winnen. Dit is vaak de beste optie om een spel volledig uit te kunnen proberen voordat je er echt geld aan uit gaat geven. Mocht je het niets vinden, dan heeft het je niets gekost en kun je verder zoeken in het eindeloze aanbod.

Maak gebruik van Abonnementen

Afhankelijk van op welk platform je speelt zijn er verschillende aanbieders die abonnementen hebben, een soort Netflix voor games. Besef je van tevoren wel dat het aanbod niet volledig is en, net zoals bij Netflix, titels zomaar kunnen worden verwijderd!

Een dienst als Xbox Game Pass biedt talloze games, waaronder AAA-titels, maar de meeste spellen zijn wel enkele jaren oud. Deze spellen zul je lol voor enkele euro’s aan kunnen schaffen en het is dus zaak om je vooraf af te vragen hoeveel je er gebruik van zal gaan maken. Besef je ook dat als je je abonnement opzegt, je al je spellen kwijt bent, je koopt ze namelijk niet.

Een ander nadeel is dat je over het algemeen alleen de basisversie van een spel krijgt, het is uitzonderlijk dat een spel ook DLC of Season Passes bevat. Je kunt de DLC of Season Passes wel los aanschaffen, maar dan alleen via de dienst waar je van gebruik maakt. Ook hier doen aanbieders alsof je korting krijgt, maar de prijs ligt over het algemeen hoger dan wanneer je het ergens anders koopt.