De Rondvraag: Ons allereerste gamesysteem

Hetgeen wat het ultieme gevoel van nostalgie opwekt is vaak die eerste beleving met datgene waar je fan van werd. Die eerste GI Joe of Transformer die je in je schoen vond 's ochtends, of die eerste keer dat je een controller in je handjes had. Die allereerste ervaring waarmee de liefde werd geboren voor wat het ook mag zijn, is in ons breintje vaak het goudmijntje voor traantjes van weemoed. Wat was nu onze eerste ervaring met het game-medium? Deze week met De Rondvraag laat de GL-redactie weten wat ons eerste apparaat was waar wij onze liefde voor gaming mee hebben laten opbloeien.

Rudy met de Super Nintendo

Oké, ik moet eigenlijk meteen toegeven dat de Nintendo Entertainment Systeem, de NES dus, mijn eerste console was. Deze werd al snel bijgestaan door de SEGA Genesis. Toch zijn dat niet de consoles die ik me bijster goed herinner, ik was toentertijd immers erg jong en de games wisten mij niet dermate te grijpen. Nee, het is de Super Nintendo Entertainment System, oftewel de SNES, die ik mij het beste kan heugen. Er was niets leukers dan liggen op het uiterst comfortabele hoogpolige tapijt van de jaren ’90. De Mighty Morphin Power Rangers, Teenage Mutant Ninja Turtles en natuurlijk de Street Fighters waren de dagelijkse orde van de dag. Daarbij wisten innovaties zoals F-Zero, Chrono Trigger en Castlevania IV mijn pietepeuterige breintje continu op zijn kop te zetten. Twee spelers was al feest en toen ik mijn GameBoy-games middels de Super GameBoy op de console kon spelen, was het al helemaal een dikke rave. What a time to be alive!

onbekend

Timo met de Atari 2600

Mijn allereerste console was er eigenlijk één die ik op dat moment niet kon waarderen, hoe verwend dit ook klinkt. Het was de Atari 2600. Mijn moeder had vroeger niet veel geld en toch zag zij mij vaak veel plezier hebben bij een vriendje die deze console had. Deze console was aangesloten op zo’n oude beeldbuis en neergezet in een te drukke rommelkamer. Maar jongens wat hebben wij ons uren vermaakt. Het vriendje kreeg een SNES (hij wel) en dat was het einde van de Atari. Tot mijn moeder mij verraste en de console voor een prikkie mocht hebben. Al het speelplezier had ik ineens bij mij thuis wat ik anders bij dat vriendje moest halen. Op dat moment had ik echter de SNES in mijn achterhoofd en moest ik het maar doen met die inferieure Atari. Maar, terugkijkend hierop, heb ik wel games als Pitfall, Grand Prix en uiteraard Donkey Kong met ontzettend veel plezier volledig grijs gespeeld. Totdat ik mijn eigen SNES dan.

onbekend

Devin met de Playstation 1

Mijn eerste game speelde ik ongetwijfeld op de computer. Zowel mijn opa als vader hadden beide een kneiter fancy Windows 94-computertje staan waar ik enkele gare kiddo-games op speelde. Echter heb ik dit nooit gezien als mijn eerste game-ervaring, want die kreeg ik pas toen mijn vader een gekraakte PlayStation 1 kocht. Hij kwam thuis met twee dozen vol games waarvan ik in eerste instantie niet direct van mee mocht genieten. Toen bleek dat paps niet echt zijn hobby in gaming gevonden had. De PlayStation stond al gauw bij mij op de kamer en daar was dan ook meteen de liefde voor gaming geboren.

onbekend

Peter met de MSX

Mijn allereerste gamesysteem is de MSX. Mijn pa was begin jaren '80 nog een echte computergek, en hij had deze Japanse pc als één van de weinige Nederlanders in huis toen ik nog een kleuter was. Ik werd er eens achter geparkeerd als vierjarige, en kreeg Athletic Land voor mijn ogen, een simpel platformspelletje van Konami. En zie aldaar, een gamer was geboren. Ik heb ook sindsdien nooit genoeg gekregen van het medium. Pas toen ik dertien was, kreeg ik uiteindelijk mijn eigen eerste spelapparaat: de GameBoy. En zie aldaar: een gameverzamelaar was geboren. Helaas is het MSX-apparaat en alle games in een verwoede schoonmaakbui door mijn ma op de vuilnisbelt beland. Ik denk niet dat die pijn hiervan ooit nog weggaat. Je leert ermee leven. Ik heb mij nooit verveeld met de MSX, want er waren ladingen goeie (met name Konami) games in overvloed, zoals je kunt zien in de video hieronder.

Wat was jouw eerste apparaat waarop je hebt gegamed? Welke console doet bij jou de meeste nostalgie opwellen? Laat het ons weten!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?