De Rondvraag: Voor welke game heb jij een cheat of strategy guide moeten gebruiken?

Geplaatst: 14 november 2018 16:00

"Nondeju, wat doe ik fout?!". Iedereen heeft wel eens zo'n moment gehad waarop je het echt even niet meer wist. Hoe versla je die baas? Waar ligt dat ene item om verder te komen? Gelukkig bestaat er nog zoiets als cheats, strategy guides en walkthroughs om je uit een penibele situatie te helpen. Op de redactie lopen nogal wat oudgedienden rond, dus kun je er wel een tientje of twee op leggen dat ze stuk voor stuk ooit "gezondigd" hebben. Maar welke game was daar verantwoordelijk voor? Laat ze dat maar eens lekker zelf aan je vertellen.

Rudy met The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Man, cheats waren vroeger aan de orde van de dag. Cheaters zelf waren verschrikkelijk (Counter Strike, looking at you), maar het gros van de cheats diende als aanvulling op de game zelf. Denk aan Banjo-Kazooie met zijn eigen cheatruimte, Goldeneye met Oddjob en alle GTA-games met diens eindeloze cheatlijst. Nee, cheaten was juist voor de fun. Toch liep ik geregeld vast en had ik behoefte aan hulp. Internet was nog niet hip genoeg en al snel zat je in de bieb een uur te wachten op een ladende pagina. Gelukkig wist Nintendo uitkomst te bieden. Nintendo had namelijk een eigen tiplijn die je voor een paar gulden per minuut kon raadplegen. Urenlang heb ik met die lui aan de lijn gehangen om verder te komen in de Water- en Shadow Temple. Het heeft wat duiten mogen kosten, maar ik heb de game overwonnen, damnit!

onbekend

Devin met Crash Bandicoot

Ik heb eigenlijk nooit echt een guide moeten gebruiken en cheats ben ik, op free roamen in GTA-games na, niet groot fan van. Er is echter wel een game waarbij ik zo vast zat dat ik het internet wel in moest duiken. Ik heb het over Crash Bandicoot N. Sane Trilogy en dan gaat het om deeltje een met het bekende Bridge level. Dat level is zo bizar moeilijk dat het niet meer leuk is. Tenminste, totdat je Google erbij haalt. Ik kwam namelijk al snel terecht bij een video die mij liet zien dat je met een beetje gefrommel makkelijk op de leuning van de brug kon springen en vervolgens het complete level over deze leuning af kan lopen. Easy peasy, al zat ik een paar levels later weer vast en is de game dan ook al een aantal maanden opgeborgen in de kast!

onbekend

Timo met The Elder Scrolls IV: Oblivion en Final Fantasy VII

De twee games waarvoor ik een strategy guide heb gebruikt (netjes gekocht), waren niet geheel ontoevallig de RPG’s die gigantisch zijn. Niet alleen qua naam, maar ook qua omvang. Final Fantasy 7 was de eerste waarvoor ik een guide had gebruikt. Ribbon, Knight of the Round en de Ruby/Emerald Weapons waren voor mij de reden om te spieken. Want potdorie wat vond ik het lastig om Knights of the Round te behalen. De tips van de guide hielpen mij enorm op weg. Of ik het ooit zelf had gekund? Misschien als ik wat ouder was. Voor The Elder Scrolls IV: Oblivion had ik de guide besteld, omdat het mijn eerste keer was in deze wereld. Het was een bizar grote wereld en ik had wat sturing nodig. De guide was indrukwekkend en het leerde mij letterlijk hoe je een Elder Scrolls-game moet/kan spelen. De game heb ik aansluitend nog tweemaal uitgespeeld zonder de hulp van deze guide overigens. Het beste was overigens het feit dat het mij heel snel een dik zwaard liet bemachtigen, genaamd: Chillrend. Die was tot ver in de game erg bruikbaar kan ik je vertellen.

onbekend

Philip met Final Fantasy IX

Persoonlijk ben ik niet echt voor het gebruiken van cheats in een game. Meestal maakt het de game te makkelijk om uit te spelen. Maar in mijn jacht naar de trophies heb ik in Final Fantasy IX geheel tegen mijn eigen regels in gecheat om de jumping rope trophy te halen. Normaliter vind ik het leuk om veel moeite te doen om alle trophies te behalen door te grinden of de ultieme baas te trotseren, maar deze trophy vond ik echt stupide en ik kreeg het echt niet voor elkaar (als het jou wel gelukt is, hoor ik het graag). Door gebruik te maken van een script dat door een fan geschreven was, mijn pc en PlayStation remote play, kon ik kijken naar Vivi die zonder mijn inbreng (alleen hopen dat het werkt) duizend maal over het touwtje springt. Ik was niet trots op het behalen van de trophy, maar wel blij dat het gelukt was. En voor iemand die niet heel veel van dit soort dingen afweet, waande ik mij even een echte CPU-dude. Daarbij had ik voor Final Fantasy IX mijn platinum trophy gehaald.

onbekend

Peter met Tomb Raider 2

In de tijd dat alle oplossingen nog niet binnen tien seconden te vinden waren via de interwebs, was je afhankelijk van de laatste paar pagina's uit de Power Unlimited, je eigen vriendenkring, of de duurste optie: de strategyguide. Tomb Raider 2 was de eerste TR-game die ik speelde, en deze viel bij mij enorm in de goede smaak. Echter kwam ik ergens midden in de game vast te zitten omdat ik een bepaalde uitgang over het hoofd zag. Na drie dagen (!!!) zoeken gaf ik het op en vroeg ik extra zakcentjes aan mijn moeder of ik de guide mocht gaan halen bij Replay. Nooit spijt van gehad, want daarna zat ik nooit meer vast door dat soort onbenulligheden, en wist ik ook gelijk alle geheimen!

Wat een losers zeg! Kunnen niet eens een spelletje uitspelen zonder vals te spelen... Of heb jij je ook wel eens schuldig gemaakt aan een potje cheaten om door te kunnen? Wij zijn er reuze benieuwd naar.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord