De Rondvraag: Wat is de beste game in de Tweede Wereldoorlog setting?

Deze week vierden wij de bevrijding van ons prachtige pittoreske landje. De nazi's werden het land uitgezet, maar vele gezinnen bleven verscheurd achter. Digitaal hebben wij echter al meer dan ons lief is wraak genomen op de bezetters van ons land. Met 4 en 5 mei nog vers in het achterhoofd ligt de vraag dan ook vrij voor de hand. Welke Tweede Wereldoorlog-game geeft nou de meeste voldoening?

Philip gaat voor Valkyria Chronicles 4

De Tweede Wereldoorlog is een belangrijk feit uit onze geschiedenis. Natuurlijk komt dit gegeven het meest terug in een aantal shooters die deze gebeurtenis als hoofdthema gebruiken. Gelukkig heeft SEGA Valkyria Chronicles 4 gemaakt waar je in een JRPG-stijl de Tweede Wereldoorlog kunt ervaren. In de game speel je met Claude Wallace die zich bij het Federation Army heeft aangesloten om zijn geboorteland Gallia te verdedigen. De vijand wint steeds meer terrein, maar Claude en zijn team doen eigenlijk steeds het onmogelijke door de aanvallen af te slaan. Hierdoor wordt je bevorderd tot officier van het elite Ranger Corps en voer je bijzonder gevaarlijke missies uit om een kans te maken op een overwinning. Ondanks de cartoony sfeer komen verschillende thema’s uit de oorlog terug waardoor de serieuze kant van de oorlog niet onderbelicht blijft. Zo moet je rekening houden met verraad, onbegrip, haat, opoffering en verlies. En in sommige gevallen vraag je je af; is dit wel het beste idee voor een langdurige vrede? Een mooie strategische JRPG die je af en toe ook even laat nadenken over de verschrikkingen van de oorlog.

onbekend

Timo gaat voor Wolfenstein: Enemy Territory

Een game maken over een zeer belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de mensheid, leidt vaker dan niet tot een shooter. Call of Duty, Battlefield, Wolfenstein en Medal of Honor om meten maar de belangrijkste te noemen. RTS's zijn ook alom vertegenwoordigd, maar daaromheen gebeurt maar relatief weinig. Dus ben ik gaan nadenken over welke game ik het vetst vond om ooit gespeeld te hebben. Dan kom ik toch uit op Wolfenstein: Enemy Territory. Deze game was gratis en is een multiplayer-mod van Wolfenstein. Het gegeven was simpel: deathmatch tussen de geallieerden en nazi’s. Eenvoudig, maar oh zo verslavend. De game speelde ontzettend lekker en al snel was ik flink wat potjes verder. Het gegeven dat het gratis was en zo'n goede shooter opleverde, is mij het meest bijgebleven. Leuk feitje is dat de ontwikkelaars tegenwoordig hieruit een studio hebben gevormd die het echt niet meer voor noppes hoeven te doen.

onbekend

Peter wil keihard nazi's knallen in Wolfenstein

Deze hele gameserie met al zijn overdrevenheid en fictieve elementen is de shit. Er zijn bijna meer games die gaan over (of zich afspelen tijdens) WWII dan dat er slachtoffers zijn gevallen. Oké, dat is wellicht een beetje overdreven, maar overdrijven is ook precies wat je met het medium gaming zo mooi kunt doen. Waar Call of Duty allemaal "realistisch" probeert over te komen, heeft Wolfenstein van begin af aan zoiets gehad van "realisme, schmealisme!" Een gewoon Hitlertje is niet goed genoeg. Nee, hij moet in een mech pantser! Voor zover ik weet is Wolfenstein The New Order overigens ook de enige game waarin je daadwerkelijk in een concentratiekamp gaat. Op de juiste momenten, is de gamereeks dan juist confronterend.

onbekend

Kees met Medal of Honor: Frontline

Door de jaren heen heb ik tientallen Tweede Wereldoorlog games gespeeld. Hier een lievelingsgame uit kiezen is nog best een hele opgave. Zo heb ik genoten van de Wolfenstein-serie, de eerste Call of Duty-games, Company of Heroes, Brothers in Arms en ga zo maar door. Als ik toch moet kiezen komt het aan op Medal of Honor Frontline en Medal of Honor: Allied Assault, waarbij die eerste titel uit 2002 het net aan wint. Frontline was in mijn ogen de eerste shooter met een Tweede Wereldoorlog-setting die de beleving van oorlogsfilms na wist te bootsen. De opening met de strandlanding op Normandië is natuurlijk legendarisch, maar ook de missies waarbij luitenant Jimmy Patterson zich in zijn eentje achter vijandelijke linies begeeft waren zeer spannend. Mijn persoonlijke favoriete missies zijn die rond Arnhem en Nijmegen, waarbij de Nederlandse straten en fout Nederlandssprekende bewoners de show stelen. Naast de geweldige missies natuurlijk nog een vermelding voor de ijzersterke en iconische soundtrack van Michael Giacchino. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat Medal of Honor: Frontline mijn favoriete WW2-game is. De game kreeg in 2010 dan ook terrecht een HD-remake.

Duizend bommen en granaten! Dat zijn weer flink wat nazi's minder! Wat is jouw favoriete Tweede Wereldoorlog-game? Ben je net zo "origineel" als Peter en Timo en ga je voor Wolfenstein? Of is het toch een andere game?

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?