Check hier alle Summer Game Fest 2023 content

De Rondvraag: Wat is jouw favoriete gamesoundtrack?

Een dikke soundtrack is essentieel voor een goede game. Sluit een audiocue niet aan op een spectaculair moment, dan verliest het hele moment zijn kracht. Wat is bijvoorbeeld een horrorgame zonder soundeffects? Precies, helemaal niks. Daarom hechten wij zoveel waarde aan al die mensen die dat uitstekende geluid mogelijk maken. Maar welke game heeft nou zo'n iconisch sounddesign? Dat vroegen wij de redactie in deze rondvraag!

Kees wordt strijdlustig met de Battlefield-theme

Een goede soundtrack kan een groot effect hebben op een game. Natuurlijk moet de rest van de game op orde zijn, maar de muziek kan zorgen voor veel sfeer en je meteen een goed gevoel geven over de game in kwestie. Er zijn tientallen gamesoundtracks die ik geweldig vind, maar één die de meeste indruk heeft gemaakt en ik tot de dag van vandaag geweldig vind, is de Battlefield-theme. Ik weet nog goed dat ik de intro van Battlefield 1942 voor het eerst zag. De beelden waren al geweldig, maar het bombastische en orkestrale van het thema nummer tilde dit naar een grotere hoogte. Tijdens het spelen van de Battlefield-games maak ik me regelmatig schuldig aan het nurien van de theme, wat zijn klasse alleen maar bewijst. De theme is door de jaren subtiel aangepast met ieder nieuw deel, maar de beste blijft toch het origineel. Wil je bewijs? Check dan even onderstaande video.

Peter is funky op de Megaman X-tracks

Er zijn nogal wat supergoeie soundtracks. Op alle consoles zijn er prachtige oorstrelers, maar degenen die mij het meest bijstaan zijn toch vooral die van mijn vele games op de SNES. Donkey Kong Country is denk ik mijn favoriete trilogie hierin, waarbij elk deel zulke prachtige tunes heeft dat ik er bijna emotioneel van wordt. Echter de soundtracks van Chrono Trigger, Secret of Mana, Terranigma en Secret of Evermore kan ik ook wel dagelijks luisteren. Toch wil ik de aandacht met name leggen op een andere titel en dat is Megaman X. Deze rockt wel zo gruwelijk hard met vrijwel elke track, dat ze dit nooit meer in de delen erna hebben kunnen evenaren. Het is ook niet voor niets dat heel veel muzikanten er tracks van deze iconische Capcom titel hebben gecovered. Als favoriete track van Megaman X zou ik die van Storm Eagle Stage kiezen. Check it out, het is Megagoed, man:

Timo gaat voor drama met Shadow Man

Als je het mij vraagt, zijn Soundtracks zijn zeker net zo belangrijk als graphics. Het maakt een game en kan soms een game ook breken, doordat de plank flink misgeslagen wordt. Een vrolijk deuntje bij een grafstemming is nu niet bepaald goed doordacht. Afijn, ik kan vele games opnoemen met een formidabele soundtrack, maar er schiet er vaak één te binnen: Shadowman. Het eerste deel ging goed gepaard met zo’n sterke soundtrack dat het mij echt is bijgebleven. De openingstune, met een beetje drama en epische akkoorden. Of het eigenlijke hoogtepunt: De Mondschein Sonate van Beethoven als themanummer van Jack the Ripper. De gekozen muziek (vooral op de Nintendo 64 een unicum) alsmede de ondersteunende geluidseffecten, maken dit voor mij een no-brainer om te benoemen.

Patrick Meurs gaat voor episch met Final Fantasy

De soundtrack, het vaak ondergeschoven kindje, kan in mijn opinie een game maken of breken. Hoe tof een game ook is, als de muziek ronduit kut met peren is, dan gaat ‘ie bij mij meteen retour. Gelukkig voor mij - het tekstboek voorbeeld van een kritisch persoon - barst het van de geniale componisten waar types als Johann Sebastian Bach en Amadeus Mozart nog wel fan van zouden zijn. Er eentje van kiezen is bijna niet te doen. Neem een Hans Zimmer (persoonlijke held), Greg Edmonson (Nate’s Theme) of een Jesper Kyd (Assassin’s Creed). Maar er is een man die mij gegarandeerd tranen met tuiten kan laten janken, en dat met de eerste klanken van zijn meesterwerken. Ik heb het over Nobuo Uematsu, en dan vooral over het theme van Final Fantasy. Ik weet dat het vreemd klinkt - vooral omdat ik in de vorige Rondvraag nog aan het zeiken was over Final Fantasy VII - maar dat absolute meesterwerk laat bij mij de haren rijzen en de tranen vloeien, tezamen met Final Fantasy VIII’s Liberi Fatali, welke ook door hem is gecomponeerd. Ik zou zeggen; schroef het volume lekker op en klik hieronder even op play, dan doe ik met je mee.

Dat zijn lekkere deuntjes, boys! Wat vind jij? Ben je het eens of zijn ze gek dat ze een bepaalde game niet hebben gekozen? Laat het weten in de reacties en laat vooral weten waarom!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?