De Rondvraag: Wat is jouw favoriete JRPG?

JRPG's zijn niet meer weg te denken uit het huidige gamelandschap. Op papier lijkt de term simpel. Een JRPG is letterlijk een Japanse RPG, wat weer staat voor role playing game. Toch zijn JRPG's zo anders en zo bijzonder, dat ze een eigen subgenre hebben ontvangen. De grootste titels behoren tot deze categorie. Xenoblade Chronicles, Pokémon, Final Fantasy en Persona zijn uitstekende voorbeelden. JRPG's hebben de focus op het narratief, kunnen turn-based zijn en hebben vaak een anime look en feel. Maar dat hoeft niet altijd. Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden, dus daarom vroeg ik aan de redactieleden wat hun favoriete JRPG is.

Claudia kan geen genoeg krijgen van Final Fantasy IV

Zeg je JRPG, dan denk je natuurlijk direct aan de Final Fantasy-serie. Daar waar Final Fantasy VII natuurlijk het meest bekende deel is, is dat echter niet de game waar ik het in deze Rondvraag over wil hebben. Mijn favoriet is namelijk niet de game met Cloud en companen die jullie allemaal kennen, maar eentje met een hele diverse cast aan personages. Ik heb het dan natuurlijk over Final Fantasy IV. Wat mij betreft is dit het sterkste deel in de serie, waarbij niet alleen het verhaal ijzersterk en meeslepend is, maar er ook een enorme groep aan verschillende speelbare personages is die stuk voor stuk een grote indruk op mij achterlieten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bijzondere character development die Cecil doormaakt, of het tragische verhaal van Palom en Porom? Ook komt mijn favoriete game-quote aller tijden uit deze game. De iconische zin “you spoony bard!” Wordt tijdens een gevecht door de magiër Tellah naar het hoofd van de Bard Edward geroepen. Doordat het een scheve vertaling is van de originele tekst, krijgt deze Engrish-zin een hilarische ondertoon, terwijl de context bloedserieus is.

Final fantasy iv1

Anita gaat voor the Legend of Heroes: Trails of Cold Steel

Deze Rondvraag doet mij weer eens realiseren hoeveel games ik nog wil spelen. Tot op heden heb ik namelijk maar één JRPG uitgespeeld. Ondertussen staan games zoals Xenoblade, Fire Emblem: Three Houses, Dragon Quest, Final Fantasy en Ni no Kuni hoog op mijn lijstje. Zo hoog dat ik ze nog steeds niet heb gekocht en gespeeld. Ik ben wel fan van de twee Dragon Quest Builders-games, maar dit zijn geen typische JRPG’s. Toch heb ik wel een antwoord klaarliggen. Een tijdje terug mocht ik aan de slag met Utomik en op die abonnementenservice stond de game The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel. Jammer genoeg kwam ik vast te zitten en wist ik het niet op tijd uit te spelen, maar sindsdien blijft die game en franchise mij roepen. Ik heb ontzettend genoten van de personages en de gameplay en ik wil eigenlijk verder met die franchise. Het enige probleem is dat er ondertussen al vier delen zijn en je flink wat uren nodig hebt om die games uit te spelen. Met mijn voorliefde voor RPG's is dat een probleem, want het duurt meestal anderhalf jaar voordat ik zo'n game weet te voltooien. De JRPG-games blijven daardoor achter.

The Legends of heroes Trails of Cold Steel II

Jolien heeft veel plezier met Persona 5

Sinds ik een PlayStation heb, ben ik begonnen met Persona 5 en vermaak mij daar heel erg mee. Het verhaal, de personages en de wereld zijn echt allemaal super interessant. Meestal begint in JRPG’s de turn-based combat mij een beetje te vervelen na een paar uur, maar bij Persona 5 stoor ik mij daar juist helemaal niet aan. De reden hiervoor is dat ik de rest zo leuk vind en daarom voelen de gevechten ook een stuk fijner aan. Ik ben voorlopig nog wel even zoet met Persona 5, maar als ik hem eenmaal heb uitgespeeld, dan ben ik zeker van plan om de andere delen uit de franchise op te pakken!

Rondvraag JRPG Jolien

Kyllian wil wel maar het is toch niets voor hem

JRPG's zouden voor mij de perfecte games moeten zijn. Ze brengen veel van wat ik leuk vind samen. Ik vind Japan gerelateerde dingen interessant. Ik heb veel anime en manga achter mijn kiezen. Ook heb ik ooit een diploma Japans gehaald. In theorie is mijn ‘weeb’-gehalte hoog genoeg. Ik speel graag verhaal gefocuste games, zoals RPG's. De meeste van mijn favoriete games vallen binnen dat genre. Je zou dus verwachten dat de subcategorie van JRPG's precies iets voor mij zou zijn. Ik heb vaker games daarvan geprobeerd, verschillende demo’s gespeeld of een paar uurtjes bij een vriend uitgeprobeerd. Op een of andere manier pakt het verhaal me niet vast zoals een anime, manga of westerse RPG dat doet. In mijn herinneringen vond ik de verhalen altijd heel traag. Daarnaast vond ik de games vaak statisch aanvoelen tijdens het spelen. Veel van de gameplay was menu’s navigeren om bijvoorbeeld de juiste actie of item te selecteren. Daarom voelde ik vaak de spanning niet en heb ik niet het geduld om door te gaan. Het geheel is natuurlijk wel iets complexer dan dat. Vrienden hebben me ook games laten spelen die spannender en actiever zouden zijn. Toch was ik vaak verveeld na een tijdje. Wie weet vind ik ooit de perfecte mix van alles in een JRPG, maar tot die tijd is het niets voor mij.

Rondvraag JRPG Kyllian

Wat is jouw favoriete JRPG of sla je dit genre liever over? Laat het ons weten in de comments.

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?