De Rondvraag: Wat vind jij de meest sfeervolle game?

Geplaatst: 3 juni 2020 17:00
Aangepast: 3 juni 2020 21:29

Elke game neemt je mee naar een alternatieve wereld. De ontwikkelaars proberen een bepaalde sfeer te creëren die je vervoeren naar een andere tijd of realiteit. Soms is het zo realistisch dat je je waant in een oorlogsgebied of is het zo fantasierijk dat het lijkt alsof je in een sprookje bent beland. Zo voel je ook de spanning als je zit te wachten om zo stil mogelijk een zombie of vergelijkbaar monster uit te schakelen. Zelf vind ik The Last of Us een goed voorbeeld van een game met heel veel sfeer. Gelukkig komt binnenkort het vervolg en mag ik de game reviewen, maar daar zal ik binnenkort daar verslag van doen. Nu ben ik vooral benieuwd wat onze redactieleden verstaan onder een sfeervolle game.

Celine geniet van het prachtige Ni no Kuni

Als ik denk aan sfeervol, denk ik aan factoren die je zintuigen prikkelen. Daarom heb ik gekozen voor de JRPG Ni no Kuni. Ni no Kuni is gemaakt in samenwerking met Studio Ghibli en componist Joe Hisaishi, en dat was voor mij al genoeg om de game te spelen. Zowel het eerste als het tweede deel van Ni no Kuni heb ik met plezier uitgespeeld. De game kent een sprookjesachtig verhaal met kleurrijke animaties en prachtige muziek. Deze factoren zorgen ervoor dat je helemaal meegaat in het verhaal en de avonturen van Oliver. De personages en monsters die je tegenkomt zijn uniek en fantasierijk. Ze variëren van schattige kleine spookjes tot aan een gigantische varken met geweren. Voor mij gaf dit een idee alsof je in een droom zit die je kan besturen en voldoet het dus helemaal aan het kenmerk ‘sfeervol’.

Claudia verkent de Titans in Xenoblade Chronicles

Wanneer het gaat om sfeervolle games, dan zijn er een heleboel die ik op kan noemen. Menig JRPG ziet er vandaag de dag namelijk oogverblindend uit met grote open werelden en de meest bizarre wezens. Eén van mijn favorieten wat betreft sfeer is en blijft dan ook de Xenoblade Chronicles-serie en dan met name de twee delen die nu op de Nintendo Switch te spelen zijn. Beide games spelen zich af in adembenemende werelden op de lichamen van zogenaamde Titans. De open werelden in deze games zien er zo indrukwekkend uit en de wezens die je er tegenkomt, zijn stuk voor stuk uniek en maken de wereld erg levendig. Ook de prachtige achtergrondmuziek is in beide games zo goed gedaan, dat je gewoon uren door de wereld rond kunt lopen zonder je te vervelen. Het enige dat je wel moet doen, is de audio in beide games in het Japans zetten. De tenenkrommende Britse voice-acting is in deze games dan weer niet zo sfeervol.

onbekend

Delano kiest voor The Sims 3

De meest sfeervolle game die ik ooit heb gespeeld? Haha. inkoppertje: The Sims 3 natuurlijk. Die game heb ik meer samen gespeeld dan alleen. Back in 2009 speelde ik deze game haast iedere dag met mijn nog altijd beste vriend. Dit wisten we jaren vol te houden en natuurlijk moesten alle uitbreidingen aanwezig zijn. Tja, zo creëer je wel een sfeer in je huis en op je kavel natuurlijk. Het grappige is dat de game in die tijd echt onze vriendschap symboliseerde. Dacht ik aan The Sims 3, dan dacht ik aan mijn beste vriend. En andersom natuurlijk. De game symboliseert voor mij persoonlijk overigens ook een tijd waarin alles nog rustig en vredig was. Toen kon ik mijzelf nog uren verliezen in een simulatiegame. Dat is er nu helaas niet meer bij.

Bram besluipt de straten van New Mombasa in Halo 3 ODST

Het is weer even geleden sinds ik Halo als antwoord kon geven, maar als ik moest vertellen wat de meest sfeervolle game was, dan is er maar één antwoord mogelijk. Hoewel de andere Halo-games, Dark Souls en vele anderen in de gedachtegang voorbijflitsten, stond Halo 3: ODST toch bovenaan. De game zet je in de schoenen van een ODST, Orbital Drop Shock Trooper. Wanneer jij met je gang een Covenantschip probeert te boarden, via jullie droppods, schiet het schip weg in slipspace en de gevolgen zijn catastrofaal. De hele stad New Mombasa wordt voor een groot gedeelte beschadigd en jij bent gescheiden van je team. In je eentje word je wakker, in het donker, in de lege straten van de Afrikaanse superstad. Nou ja, zo leeg zijn ze ook weer niet, want de Brutes blijven zoeken naar overlevenden. Terwijl je de stad doorspit, met de nodige conflicten die daarbij komen kijken, speelt er een zachte jazztoon op de achtergrond. Iets wat je misschien niet meteen verwacht bij een Halo-game, maar het werkt geweldig in Halo 3: ODST. Deze game is alles wat een spin-off moet zijn, maar qua sfeer springt het nog eens extra eruit. De verwoeste straten van New Mombasa waren nog nooit zo rustgevend om doorheen te spelen.

onbekend

Dit waren de favorieten van onze redactieleden. Ken jij nog een sfeervolle game die we hebben gemist? Laat het ons weten en deel het in de comments.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord