De Rondvraag: Wat was de allereerste videogame die je gespeeld hebt?

Videogames zijn tegenwoordig een begrip in vele huishoudens. Voor de jaren ’70 waren er geen videogames, maar werden computers alleen gebruikt voor de industrie en handel. Pong was de eerste succesvolle game die door het publiek in de arcadehallen omarmd werd. Toen de games in de arcadehallen zo populair werden, kwamen er ook bedrijven die de ervaring thuis wilden aanbieden. In het begin kwamen de eerste personal computers zoals Commodore 64 en Amiga waar je ook op kon gamen, maar later werden de consoles uitgebracht waar je alleen games op kon spelen. Zo had je Nintendo (NES), SEGA (master system) en vele concurrenten waar we tegenwoordig niks meer over horen. Nintendo en SEGA kregen in de jaren negentig een nieuwe concurrent Sony (PlayStation) en in het begin van de nieuwe eeuw kwam daar Microsoft (Xbox) bij. Door alle ontwikkelaars en uitgevers worden dus al vijftig jaar games uitgebracht. Elke gamer heeft wel een game in zijn hoofd waardoor hij of zij met de hobby begonnen is. Ik vroeg daarom aan de redactieleden wat de allereerste videogame was die ze gespeeld hebben.

Eilish kreeg geen genoeg van Tarzan

De eerste game die ik ooit echt bewust gespeeld heb, is de oude Tarzan game voor de PlayStation 1 en pc. Ik speelde deze game altijd samen met mijn vader op de computer. Eigenlijk deed ik niet bijster veel, want ik was volgens mij een jaar of zes toen we ermee begonnen. Pap deed eigenlijk alles en ik drukte alleen op het knopje om fruit naar vijanden te gooien als hij het zei. Ondanks het feit dat ik weinig deed, heb ik hier super leuke herinneringen aan en is mijn liefde voor gamen hier ook echt begonnen. Het was natuurlijk een makkelijke manier voor mij om lekker wat langer op te kunnen blijven, aangezien pap – tot grote ergernis van mam – altijd de ‘nog één level’ mentaliteit had. Maar daarnaast was het ook echt quality time met mijn vader en werd ik er ook steeds fanatieker in. We zijn er allebei nog steeds erg trots op dat we samen ooit alle levels van de game honderd procent behaald hebben, dus dat je echt alle muntjes en andere collectibles hebt gevonden. Dat heeft volgens mij zeker wel een jaar geduurd, maar toch een mooie prestatie uit mijn kindertijd.

onbekend

Nils was verslaafd aan een Teletubbies-game

Ik moet bekennen dat ik niet honderd procent zeker meer ben van mijn eerste videogame. Ik kan me echter nog wel herinneren dat ik verslaafd was aan een Teletubbies-game op een cd-rom. Welke Teletubbies-game, dat durf ik niet meer precies te zeggen. Ik heb vage herinneringen aan een minigame waarin je kauwgomresten opzuigt met Noo-Noo. Ook kan ik me nog een minigame met een dierenoptocht herinneren, waar ik geen genoeg van kon krijgen. Als we educatieve games en flashgames niet meetellen, is mijn antwoord echter Super Mario Bros. Deluxe op de Game Boy. Maar die Italiaanse loodgieter stelde niets voor vergeleken met de avonturen die ik met Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa en Po heb beleefd.

onbekend

Evelien probeerde de wereld over te nemen

Als je de Game Over podcast wel eens hebt gekeken/geluisterd of mijn preview van de nieuwe Settlers game hebt gelezen, zal mijn antwoord je niet verbazen. De eerste echte videogame die ik ooit speelde was namelijk The Settlers 2: 10th Anniversary Edition. Ik had geen idee wat ik aan het doen was en ik kende geen woord Engels. Ik deed gewoon wat mijn vader deed, want die had ik de game zien spelen. Ik ben nooit erg ver gekomen, misschien tot de derde campagne. Maar ik vond het zo leuk om deze game te spelen. Helemaal toen ik een beetje doorkreeg hoe het werkte. En dan kom je ook zonder Engels best ver. Deze game zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Onlangs heb ik de game zelfs weer gekocht en opgestart. En hoewel de frame rate veel te wensen over liet, was het ontzettend gaaf om weer in deze game te duiken. De nostalgie was sterk aanwezig en nu snapte ik ook eindelijk wat ik precies aan het doen was. Ik zal The Settlers zeker nog vaak opstarten en er waarschijnlijk nog aardig wat uren in verliezen.

onbekend

Bij Kyllian begon het allemaal bij Bas de Beer naar het Noorderlicht

Deze vraag brengt veel herinneringen naar boven. Vroeger had ik samen met mijn broertje een pc die geen internet had. Daar heb ik redelijk wat op gegamed met bijvoorbeeld de games uit de RedCat reeks. Mijn eerste game staat me nog goed bij, maar niet meer helemaal hoe ik en wanneer ik hem gekregen heb. Wel weet ik dat ik samen met mijn broertje ieder een game hadden gekregen. Hij kreeg Forestia en ik kreeg Bas de Beer naar het Noorderlicht. Beide waren point and click adventure games. In die game speelde je als Bas de Beer die naar de Noordpool gaat om daar de schurk, professor Punthoofd, te verslaan. Punthoofd wil allemaal nare dingen doen, want hij haat beren. De game bestond uit plaatjes en een soort van geanimeerde gifjes van simpele 3D-modellen van het landschap en de beren. Alles werd heel simpel weergegeven. De beren bestonden bijvoorbeeld alleen uit wat bollen en cilinders. Wel had de game een 3D-modus die ik heel gaaf vond. Daarmee kon je de game met een rood-blauwe 3D-bril spelen. Dat vond ik vroeger ontzettend gaaf. Ik heb me vroeger ontzettend veel mee vermaakt!

onbekend

Wat is de allereerste game die jij gespeeld hebt? Laat het ons weten en deel het in de comments.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?