De Rondvraag: Wat zijn jouw ervaringen met de Evil Dead-franchise?

Evil Dead is een Amerikaanse film franchise bedacht door Sam Raimi bestaande uit vier films en een televisieserie. De serie draait om de Necronomicon Ex-Mortis, een oude Sumerische tekst, die het leven van een groep vrienden verpest. In de originele trilogie volg je de protagonist Ashley Joanna "Ash" Williams (Bruce Campbell) die samen met zijn vrienden probeert te overleven. De originele trilogie bestaat uit The Evil Dead (1981), Evil Dead II (1987) en Army of Darkness (1992) die allen zijn geregisseerd door Sam Raini. In 2013 werd de franchise nieuw leven ingeblazen met Evil Dead (2013) en twee jaar later werden we verblijd met de tv-serie Ash vs Evil Dead (2015) die drie seizoenen heeft geduurd. Ook staat er nog een nieuwe film, Evil Dead Rise, op de planning die op HBO Max wordt uitgezonden. Daarnaast wordt deze week de survival horror Evil Dead: The Game uitgebracht voor pc, PlayStation en Xbox (Switch volgt nog). De game biedt coöp gameplay en PvP gevechten, en wordt hopelijk een succes. De franchise is dus in de loop der jaren aardig gegroeid met video games, comic books, een tv-serie en zelfs een musical. Daarom vroeg ik aan de redactieleden wat hun ervaringen met de Evil Dead-franchise zijn.

Eilish geniet al meer dan tien jaar

Mijn ervaring met de Evil Dead-franchise gaat al zo’n tien jaar terug. Toen pap beweerde dat het ‘één van de beste horrorfilms ooit’ was. In die tijd was ik nog niet bepaald gewend aan horror, maar echt eng is die film niet. Vermakelijk zeker wel. Het is ook niet zo gek dat de franchise na die eerste film besloot zichzelf niet meer zo serieus te nemen. Dat was meteen goed te zien in het tweede deel van de filmreeks, maar in Army of Darkness kon je er echt helemaal niet meer omheen. Ik heb die film nog ooit gekeken tijdens een date. Jep, heel romantisch, maar nee, het was niet mijn idee. Niet dat het een slecht idee was, het beetje verhaal dat erin zit, is namelijk zo onlogisch dat het niet echt uitmaakt of je oplet of niet. De Evil Dead franchise heeft terecht de cultstatus bereikt. Toen de serie van Ash vs. Evil Dead uitkwam, ben ik ook meteen gaan kijken. Ik vind het echt knap dat ze de sfeer en de manier van filmen nog ongeveer hebben kunnen nabootsen uit de eerste film uit 1981. Ik hoop van harte dat ze dit in de game ook voor elkaar krijgen.

Evil Dead The Game1

Claudia kent er een liedje over

“Raped in hatred by vines of thorn, by the evil dead to ribbons ripped and torn.” Dit is zo’n beetje mijn enige ervaring met Evil Dead. Het nummer Raped in Hatred by Vines of Thorn van de death metal band The Black Dahlia Murder gaat namelijk over een scène uit de Evil Dead-film. In deze scène wordt een meisje verkracht door een boom. De interpretatie van dit nummer is dat de vrouw die verkracht is, zwanger is. Haar baby wordt door de boom uit haar baarmoeder gerukt en opgegeten. Best wel metal, als je het mij vraagt. Verder heb ik helemaal niets met Evil Dead. Ik heb de reboot-film half gekeken, maar dat was het dan ook wel.

Evil Dead

Bram vindt de Evil Dead-franchise ontzettend groovy

Ik ben groot fan geworden van Ash Williams en zijn boomstick. Okay, dat kwam er verkeerd uit. Wat ik probeer te zeggen, is dat ik ontzettend heb genoten van Ashy Slashy en zijn kettingzaag die door vlees heen scheurt. De franchise is de koning van veel te hard gaan. Over de top zou een te zwak synoniem zijn voor wat deze gasten allemaal uitspoken. Dan heb ik het niet eens over de ingewanden en ledematen die in het rond vliegen. Ook krijg je constant de meest foute oneliners op je afgevuurd. Maar alle gekkigheid op een stokje, de Evil Dead-franchise behoort tot één van mijn favoriete series in het horrorgenre. Het heeft stijl, het is ontzettend entertainend en heeft charme. Kan natuurlijk ook bijna niet anders met Bruce Campbell in de hoofdrol. Ja, ik heb de drie klassieke films recentelijk mogen aanschouwen. Ik heb de tv-serie Ash vs Evil Dead voor de tweede keer afgekeken. Ik ben ook gewoon buitengewoon enthousiast voor Evil Dead: The Game. In een notendop ben ik gehecht geraakt aan de vele personages die de franchise kent en de verhalen die verteld zijn. Nu hopen dat de game uit hetzelfde hout gesneden is, want deze serie verdient een uitstekende game als kers op de taart. Hail to the king, baby!

Evil Dead The Game2

Davy kijk uit naar de game

Hoewel ik, in deze periode van wat minder grote releases, best uitkijk naar de Evil Dead-game, moet ik eerlijk zeggen dat mijn eerdere ervaringen met de Evil Dead-franchise beperkt zijn. Nochtans behoort het horrorgenre tot één van mijn favorieten, zowel in games als in films. Ik heb uiteraard de originele film uit 1981 gezien. Sam Raimi maakte die met een minuscuul budget en de film die zijn carrière lanceerde, verkreeg achteraf ook een cultstatus. Verder heb ik eigenlijk alleen de remake uit 2013 gezien waarin vijf vrienden zich in een afgelegen chalet bevinden en het goed fout loopt wanneer ze het Boek van de Doden ontdekken. Een niemendalletje, met heel veel gore ook, maar wel een film die je meteen na het kijken alweer grotendeels bent vergeten.

Evil Dead The Game3

Wat zijn jouw ervaringen met de Evil Dead-franchise of laat je deze maar aan je voorbijgaan? Laat het ons weten en deel het in de comments.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?