Check hier alle Summer Game Fest 2023 content

De Rondvraag: Welke game heeft de leukste mods?

Mods zijn onofficiële aanpassingen aan de programmeertaal van een game. Hierdoor krijg je een versie die net even anders is dan het origineel. Het is dus geen aparte game, want je moet wel het origineel hebben. De mods worden vaak gemaakt voor first person shooters, RPG’s en strategy games. Meestal zijn het de fans die hun favoriete game willen verbeteren. Zo bieden sommige mods: nieuwe vijanden, personages, verhalen of items, maar ook verbeterde textures, muziek of levels. Er worden soms zelfs nieuwe game modi gecreëerd. Sommige ontwikkelaars zoals id Software, Valve Software, Mojang, Bethesda Softworks en Epic Games moedigen dit aan en bieden de modders uitgebreide tools en documentatie om hen op weg te helpen. De mods kunnen het succes van het origineel verlengen als deze over zijn houdbaarheidsdatum is. Ik vroeg daarom aan de redactieleden welke game volgens hen de leukste mods heeft.

Anita gaat voor Banished

De game die direct bij mij opkomt, is Banished. Dit is een city survival-builder die eigenlijk het genre heeft opgericht. Een groep verstotenen wil een nieuw leven beginnen in de ongerepte bossen. Het is aan de speler om ze in leven te houden en uiteindelijk een welvarend dorp en zelfs stad te bouwen. De bevolking heeft eten, kleding, brandhout en medicijnen nodig om te overleven. Op een later moment willen ze echter ook een kerk en een school. Door verkeerde beslissingen te nemen is het mogelijk dat iedereen sterft. Banished zelf biedt niet heel veel verschillende productiegebouwen en mappen, maar daar zijn de mods voor. Een hele lijst aan productiegebouwen, decoraties en verschillende soorten huizen worden toegevoegd. Eén van de leukste mods is degene waarbij je op het water kunt bouwen. Alles staat dan op houten palen en je krijgt onder andere de mogelijkheid om zeedieren en eenden te vangen voor voedsel. Daarnaast bieden de mods vaak nieuwe begin scenario’s. Het seizoen, de hoeveelheid grondstoffen en mensen bepalen dan de moeilijkheidsgraad. Zoals het Adam en Eva scenario, waarbij je letterlijk begint met alleen een man en een vrouw. De uitgebreidste en beste Banished ervaring krijg je dus met behulp van de mods en daardoor is de game na acht jaar nog steeds een fantastische city survival-builder.

Banished

Evelien moet voor Sims 4 gaan

Dat is nog best een lastige vraag. Er zijn namelijk twee games die hoog op mijn lijstje staan als het gaat om dit onderwerp. Maar ik moet toch bij mijn hart blijven en gaan voor De Sims 4. Zonder mods zou ik waarschijnlijk een stuk minder uren in deze game hebben. De game is namelijk absoluut niet perfect en er ontbreken veel aspecten die de game zou verbeteren. Gelukkig is de groep die mods maakt voor De Sims behoorlijk groot. Voor alles wat je kunt bedenken is er wel een mod in De Sims 4. Wil je meer realisme? Wil je visuele veranderingen? Wil je items? Wil je geweld? Allemaal mogelijk! En dan heb ik het nog niet eens over alle mods die het leven van een Sims speler een stuk makkelijker maken. Wie kan De Sims nog (op pc) spelen zonder MC Command Center? En daarnaast voegt het soms ook ontzettend leuke en onverwachte gameplay toe. Hoewel een aantal elementen uit mods ondertussen aan de game zijn toegevoegd blijven de mods voor mij onmisbaar in De Sims 4. En ja, ik noemde net geweld in de Sims 4. Mocht je wat woede kwijt moeten, je kunt bij De Sims terecht. De game is lang niet altijd zo wholesome als je zou denken.

Sims 47

Kyllian gaat voor het plezier met vrienden in Garry’s Mod

Het ligt misschien voor de hand om voor de mod der mods te gaan. Of je Garry’s Mod, ook Gmod genoemd, nu geweldig vindt, of juist een zooitje ongeregeld met bugs, Gmod is één van de puurste mod-games. Zelf is Gmod een eigenlijk ook een mod op de Source Engine van Valve en borduurde tegelijkertijd voort op alle andere Source games. Uiteindelijk werd het ook uitgegeven als een alleenstaande game die bedoeld was als een sandbox. Dit leidde tot een nog verdere uitbreiding van Gmod, dan heb je het over mods in mods. Hierdoor werd de game bekend voor verschillende modi die je er mee kan spelen zoals Prop Hunt en Murder. Dat zijn mods die nog steeds regelmatig gespeeld worden op de LAN parties met mijn vrienden. Alle mods en modi in Gmod zien er niet uit als de mooiste of geavanceerde games, maar zijn wel ontzettend leuk om te spelen met vrienden. Het is dan altijd lachen, gieren, brullen om alle grappige situaties die zich voordoen tijdens het gamen. Dat is waarom de game bij mij nog af en toe wordt opgestart.

Gmod

Claudia speelt Minecraft nooit zonder

Laat ik even voorop stellen dat ik niet van Minecraft houd. Door de jaren heen is de game wel flink verbeterd en uitgebreid, maar er is iets aan vanilla Minecraft dat ik simpelweg niet leuk vind. Om die reden speel ik dan ook altijd met mods en gelukkig heeft Minecraft er daar heel veel van. Een lange tijd heb ik dagelijks Minecraft gespeeld met mijn eigen, zelf samengestelde modpack. Mods voor Minecraft variëren van shader packs, die ervoor zorgen dat de textures of de kleuren van de game veranderd worden en de game een stukje mooier wordt, tot mods die geheel nieuwe gebieden, mods of soms zelfs gameplay features toevoegen. Eén van mijn favoriete mods is Thaumcraft. Deze voegt talloze nieuwe recepten, voorwerpen, vaardigheden en achievements toe die te maken hebben met Thaumaturgie. Daarnaast zijn de verschillende Theemal-mods erg leuk om mee rond te kloten. Deze zorgen ervoor dat je complexe machines kunt maken die brandstof verbruiken. Tot slot brengt The Twilight Forest een aantal toffe nieuwe gebieden met nieuwe mods en bosses met zich mee. Er zijn duizenden verschillende mods die elk iets anders doen, dus voor elke speelstijl is er wel iets te vinden.

Minecraft18

Ben jij ook van de mods? Welke game heeft volgens jou de leukste mods? Laat het ons weten en deel het in de comments.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?