De Rondvraag: Welke game speelde jij op je vijftiende?

Geplaatst: 26 februari 2020 17:00
-

Dat Gameliner vijftien jaar is, is inmiddels geen geheim meer, maar dat deed ons denken: wat spookten wij uit toen we vijftien waren. Waar de één stomdronken in een discotheek tegen een pilaar aan het schuren was, was de ander bezig met het uithalen van kattenkwaad of - zoals ondergetekende, die de goedheid zelve is - gewoon aan het voetballen op pleintjes. Eén ding deden we destijds allemaal en dat is gamen. Dus in mijn wekelijkse ronde over de redactie vroeg ik naast hun sappige schoolverhalen ook naar de game die zij op die leeftijd het meest speelde. En die laatste hebben we even voor je uitgelicht. Het blijft toch een website over games, he?

Timo ging apeshit met Donkey Kong 64

Jeetje mina, met de vraag “wat speelde jij toen je vijftien was”, heb ik een waslijst van games voor dat jaar. Want het was 1999 toen ik vijftien was en de gelukkige eigenaar van een Nintendo 64. En 1999 was zonder twijfel het beste jaar qua releases. De console naderde toch wel het einde van zijn levenscyclus, dus technisch kregen we pareltjes. Games die ik in ieder geval dat jaar kocht - en daarom kapotgespeeld) zijn Super Smash Brothers, Rogue Squadron en Donkey Kong 64. Allemaal fantastische spellen. De DK-rap staat in mijn geheugen gegrift, de Battle of Hoth in Hi-Res was oogverblindend mooi (inclusief fantastische soundtrack) en Super Smash Bros gaf ongekende fun. Eervolle vermeldingen zijn er voor games die ook in mijn collectie zijn beland van dat jaar: WipeOut 64, Shadowman, Hybrid Heaven, F1 World Grand Prix II, Roadsters, Scars, Top Gear Rally 2, Command & Conquer, Star Wars Episode 1 racer, Beetle Adventure Racing, South Park. Ja jongens, mijn bijbaan gaf me genoeg geld voor een zeer uitgebreide Nintendo 64 collectie. Stuk voor stuk dikke games die ook belangrijk zijn in mijn herinnering en hoe ik toen gamede. Ok, een laatste supereervollevermelding-maar-de-game-kwam-net-te-vroeg-uit is uiteraard The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Ah, 1999 je was een goed jaar. Zelfs Prince had er een nummer over.

Claudia rockte Guitar Hero op haar vijftiende

Toen ik vijftien jaar was, speelde ik toch al een hoop verschillende games. Het grootste gedeelte van mijn tijd spendeerde ik aan World of Warcraft. De tweede uitbreiding, Wrath of the Lich King, was toen net uit en die vind ik tot nu toe nog steeds een van de beste. Elke dag na school kroop ik direct achter mijn pc om te grinden en Dungeons te doen. Naast World of Warcraft speelde ik ook nog andere games. Zo had ik toentertijd ook een PlayStation 2 waarop ik voornamelijk de Final Fantasy-games speelde. Met name Final Fantasy X en XII waren toen favoriet. Door het spelen van deze games groeide ook steeds meer en meer mijn liefde voor Japanse RPG’s. Daarnaast speelde ik elf jaar geleden ook veel Guitar Hero III en Guitar Hero World Tour op de PlayStation 3. Dat was toentertijd helemaal hip en gezien mijn ouders niet voor gitaarlessen wilden betalen (een abonnement op World of Warcraft was immers al duur genoeg, vonden ze), probeerde ik met plastic gitaartjes met gekleurde knoppen maar de rockster uit te hangen.

Rudy ging voor kwaliteit met Shadow of the Colossus

2005 was een mooi jaar in video games. Als ik het lijstje er zo even bij pak, dan valt het aantal fighters direct op. Toch zijn dat niet de games die ik het meeste heb gespeeld op mijn vijftiende. Nope, op mijn vijftiende draaide mijn leven om een jongen, zijn zwaard en een paard, genaamd Agro. Shadow of the Colossus is nog altijd één van mijn favoriete games. Het is dan ook haast ongelooflijk dat de remaster van Shadow of the Colossus in hetzelfde jaar is verschenen als ons nieuwe redesign. Alsof het zo had moeten zijn. Overigens is er wel een honorable mention voor Peter Jackson's King Kong. Die game speelde ik ooit voor het eerst op First Look en toen wist de game mij al weg te blazen. De pracht en praal die de PlayStation 2 op het scherm wist te toveren was adembenemend.

Philip gaat terug naar zijn SNES-tijd

Toen ik vijftien was, en dat is alweer een tijd geleden, was het 1993. Ik ga het hebben over games die jullie misschien niet kennen of van gehoord hebben, tenzij er een remake van gemaakt is. Een lange tijd voordat de PlayStation of Xbox uitkwam, moesten we het doen met de SNES en de Megadrive (Genesis). In die tijd is mijn liefde voor de JRPG’s ontstaan, want de SNES had er genoeg. In dat jaar kwam namelijk Secret of Mana, Breath of Fire en Lufia: Fortress of Doom uit. Secret of Mana is nog steeds één van mijn favorieten en gelukkig kun je de remaster op de PlayStation 4 spelen. Voor het platformen was er Super Mario: All Stars waar alle reguliere delen sinds de NES in zaten en waar je weken met Mario zoet was. Met Star Fox had je je eigen avontuur in de ruimte, want de nieuwe FX-chip zorgde voor de speciale effecten. Hoe was het mogelijk dat dit op een cartridge paste? Mijn grote liefde voor fighting games werd beloond met Street Fighter II die eindelijk thuis te spelen was zonder steeds een gulden in de arcadekast te moeten gooien. De combinatie van actie en platformer komt samen in Battletoads en toentertijd was het een vermakelijke game die ik vaak samen met mijn vrienden speelde. Het waren mooie tijden, want er bleven goede games uitkomen. In het begin van 1994 kwam Final Fantasy VI uit (toen was ik nog net vijftien) en sindsdien ben ik een fan van de serie.

Voor sommigen is het al een behoorlijke tijd geleden, maar onze redactie weet nog als de dag van gister welke games zij allemaal speelden. Weet jij nog welke game jij speelde toen je vijftien was?

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord