De Rondvraag: Welke game was zijn tijd ver vooruit?

"Great Scott, Marty!". Er zijn van die games die bijna niet van deze tijd voelen. Terwijl je al lip bijtend van de spanning met je controller (of muis) in je knuistjes zit, vraag je jezelf toch echt af in welk jaar je je bevindt. Het zijn dan ook deze games waarvan je je beseft dat ze wel eens een benchmark voor de toekomst kunnen worden en jij, ja jij, hebt zojuist deel uitgemaakt van gamegeschiedenis in wording. Op de redactie doen sommigen niet anders dan gamen, gamen en nog eens gamen, dus zeker weten dat de heren ooit zo'n gevalletje hebben meegemaakt. Kom maar op, heren. Stap in je DeLorean en vertel maar eens welke game volgens jullie zijn tijd ver vooruit was.

Rudy met Donkey Kong Country 2

Ver je tijd vooruit zijn kan natuurlijk een vloek en een zegen tegelijkertijd zijn. Als ontwikkelaar hoop je op een succesvolle release waarbij je de centjes als vanzelfsprekend binnen ziet rollen. Helaas is het gevaar van revolutionaire games dat ze niet altijd even goed worden opgepikt. Tenminste, niet op het moment dat je dat graag wil. Cult hits krijgen veelal pas vele jaren later de erkenning die ze daadwerkelijk verdienen. Mijn gekozen game heeft dat overigens niet hoor, die kwam namelijk als een regelrechte cashcow de schappen binnen. Donkey Kong Country 2 is wellicht grafisch gezien de mooiste SNES game beschikbaar. Daarbij is de gameplay ook nog eens abnormaal goed en is het gewoon een heerlijke platformer. Het origineel was natuurlijk nog een grotere verrassing, maar deeltje twee is toch echt de shiznit. De serie is immers in al die jaren tijd niet voor niets nog redelijk hetzelfde gebleven. Veel games overleven de tand des tijds niet, maar Donkey Kong Country 2 bewijst een ware classic te zijn die vandaag de dag nog altijd veel vreugde brengt tijdens het spelen. Sterker nog, een flink aantal hedendaagse games presteren aanzienlijk minder dan deze 25 jaar oude game!

onbekend

Devin met Electronic Arts Star Wars Battlefront

Games kunnen op veel verschillende manieren hun tijd vooruit zijn en deze vraag valt dan ook met een groot aantal games te beantwoorden. Toch zoek ik het wat recenter op met EA’s reboot van Star Wars Battlefront. Ik weet nog wel dat ik de bèta voor het eerst speelde op mijn pc en letterlijk met een open mond naar het scherm zat te staren, want wat een grafische prestatie was en is die game nog steeds! Ik was al helemaal verbaasd toen ik het schijfje in mijn PlayStation 4 deed en mocht ervaren hoe de game met vrijwel geen zichtbare downgrades op mijn console draaide, bizar!

onbekend

Philip Zeldenthuis met Resident Evil

Toen ik de demo van Biohazard (It’s not just a game) zag, was ik meteen geïntrigeerd door het concept. Een groep agenten van de eenheid S.T.A.R.S die naar een verlaten herenhuis moet vluchten vanwege de vijandige omgeving. Resident Evil is niet de eerste game die je op het puntje van je stoel doet zitten, maar de manier van vertellen, de schrikmomenten en de intriges maken dit een game die een nieuwe betekenis gaf aan het survival horror genre. Het zoeken naar informatie over de gebeurtenissen rond Raccoon City bleven mij intrigeren. Het vergezochte verhaal is zeer vermakelijk en het zag er toentertijd geweldig uit. Sindsdien ben ik fan van het survival horror genre.

onbekend

Peter met Panzer Dragoon Saga

Er zijn veel games die mij te binnen schieten als de trailblazers in de digitale spelwereld. Je hebt succesvolle titels als GTA III, Super Mario Bros. en Metal Gear, maar je hebt ook tragische gevallen. Games die net iets té vernieuwend probeerden te zijn, waardoor ze niet de verdiende aandacht, publieke aandacht en liefde kregen. Eén specifiek treurig geval is Panzer Dragoon Saga, één van mijn favoriete games aller tijden. De game is vrijwel niet geperst en verkocht toen die twintig jaar geleden verscheen. Dat terwijl de makers hemel en aarde hebben verzet om deze prachtige unieke game te maken. Panzer Dragoon Saga is de eerste game waarbij vrijwel alle dialoog is gesproken en volledig real-time 3D gerenderd. En dat is niet het enige, want de gameplay, het verhaal en de setting zijn nog altijd uniek en indrukwekkend. Je vliegt en vecht op een transformerende draak door een mysterieuze wereld, waarbij je een zeer origineel en aangrijpend avontuur beleefd met hoofdpersonen Edge en Azel. Het is eigenlijk teveel om op te noemen. Heel de game is dermate ambitieus gemaakt dat het zelfs vandaag de dag nog op veel vlakken ongeëvenaard is. Jammer alleen dat bijna niemand het kan spelen.

Timo met Super Mario 64

Er zijn een aantal games die we makkelijk kunnen bestempelen als zijn tijd vooruit, maar voor mij spelen dan een drietal vereisten mee. Een game die revolutionair voldoet aan technische vooruitgang, vooruitgang in gameplay en direct een nieuwe lat weet te leggen, is in mijn optiek zijn tijd vooruit. Ik kom dan persoonlijk op twee titels, beiden op de Nintendo 64. Goldeneye en Super Mario 64. Uiteindelijk kies ik voor de laatste. Super Mario 64 was zijn tijd ver vooruit. De invloed is tot op de dag van vandaag te merken. Het is namelijk niet voor niets dat de game nog steeds als meetlat wordt gezien. Super Mario Odyssey is onmiskenbaar beïnvloed door zijn opa. Het introduceerde als eerste een echt vrije analoge besturing. Open werelden die vrij te verkennen waren, kregen dankzij deze besturing een geheel andere dimensie. Grafisch was er geen game die hier aan kon tippen. Hoewel dit een discutabel punt kan zijn, heeft de game de tand des tijds goed doorstaan. Het allereerste scherm waar je Mario's gezicht in allerlei vormen kon rekken en plooien, was juist een machtsvertoon van Nintendo om te laten zien waartoe de N64 in staat was. Sinds die tijd is er misschien alleen Super Mario Odyssey die zijn opa weet te evenaren.

onbekend

Welkom terug in het jaar 2018, trouwe lezer! Hopelijk heb je plezier beleefd aan je tijdreis. Maar zeg eens, nu we hier toch zijn: Welke game liet jou destijds in de toekomst wanen?

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?