De Rondvraag: Welke game zou je willen herbeleven?

Geplaatst: 20 februari 2019 16:00

Iedere game heeft slechts kans op één eerste impressie. Die impressie kan die desbetreffende game maken of breken. Hoe vaak heb jij wel niet gehad dat je een game opstartte om vervolgens al snel de console uit te drukken? Precies, daarom is die eerste impressie zo belangrijk. Een impressie is één ding, maar om dat eerste gevoel de gehele game vast te houden, dat is uniek. Daarom zou het zo fijn zijn om gewoon even op die resetknop te drukken en alles weer voor het eerst te beleven. Maar welke games willen wij nou herbeleven? Dat was de vraag van afgelopen week hier op de redactie.

Peter met Chrono Trigger

Ik speel graag oude games. De voornaamste reden hiervoor is nostalgie. Als ik Donkey Kong Country opstart word ik weer helemaal teruggeworpen naar de tijd dat ik net mijn SNES had. Nostalgie geeft zo'n heerlijk vertrouwd "warm dekentje over je heen met een chocolademelkje bij de open haard" gevoel dat ontzettend veel endorfines in het brein vrijmaakt. Welke game zou ik echter weer willen beleven alsof het de allereerste keer was? Killer Instinct zou ik kiezen qua herbeleving van emotie, want die game blies ons echt he-le-maal weg toen we die voor het eerst opstartten. Echter de game die ik in zijn geheel zou willen herbeleven alsof het weer de eerste keer is, is Chrono Trigger. Het epische verhaal zit zo vol prachtige twists en verrassingen, zoals heel het verhaal rondom Magus, die zou ik graag weer vergeten en opnieuw door verrast willen worden. Daarnaast is het een prachtig, prachtig spel in elke pixel en soundbite van zijn bestaan.

Timo met Donkey Kong Country 3

Om te bepalen welke game ik graag opnieuw voor het eerst zou willen beleven, zijn het toch voornamelijk de games waarmee ik groot ben geworden gedurende mijn puberteit. Dit zijn de games die mij om meerdere redenen het meest zijn bijgebleven. Als ik er dan toch één moet uitkiezen, wordt het Donkey Kong Country 3. Het is een game die mij echt met veel plezier en frustratie alle fantastische levels en puzzels liet oplossen. De felle kleuren en fabelachtige muziek zijn nog steeds erg geliefd, al zij het in mijn geheugen omdat ik de game niet meer heb. De game had ik gekregen voor het slagen van de brugklas naar de tweede en zou tevens mijn laatste SNES-game worden. Mijn beste vriendje bleef slapen en de SNES bleef ronken tot in de late uurtjes. Eervolle vermeldingen zijn er voor Goldeneye en Metroid Prime voor de GameCube.

Patrick Meurs met Final Fantasy VII

Als ik eerlijk moet zijn denk ik dat je geen enkele game zou moeten herbeleven. Die eerste playthrough - maar vooral hoe je deze beleefde - heeft de gamer van je gemaakt die je bent en je publieke mening rondom diverse series gevormd. Maar goed, als ik dan toch overstag moet, laat ik dan Final Fantasy VII zeggen. “De beste Final Fantasy ooit”, dat is deeltje zeven volgens velen en ik kan me er niet in vinden. Ik heb de game opgepikt, even gespeeld en daarna weer neergelegd om te vergeten. Heiligschennis, ik weet het, maar misschien komt het door het feit dat ik deze klassieker jaren na release eens probeerde - en de graphics dus echt niet meer om aan te gluren waren - dat ik er gewoon niet de liefde voor kon kweken die het kennelijk wel verdient. Dus als ik terug in de tijd mocht en één game weer mocht overdoen, doe dan deze cultklassieker maar. Misschien dat ik dan ook kippenvel krijg bij het horen van dingen als JENOVA en Sephiroth’s battle theme.

Joost met Kingdom Come: Deliverance

Jongens, jongens, wat een game. Voor mij was Kingdom Come: Deliverance dé game van 2018. Een episch verhaal, realistische op authentieke middeleeuwse vechtkunst gestoelde gevechten en een levende historisch correcte wereld. Wat zou ik ervoor over hebben om het avontuur van Henry opnieuw te mogen beleven. Het avontuur zit ontzettend goed in elkaar, van begin tot eind. Een van de dingen ik erg verfrissend vond was het feit dat je als een complete vijg het spel begint. Niks met de chosen one die een game begint als halfgod in wording, maar als een simpele ziel die amper weet hoe hij een zwaar vast moet houden. Je skills maken ontzettend veel uit, of het nu de combinaties van slagen zijn of de stat points die je verdient door te doen. Want je krijgt niet netjes punten per level, maar door skills te gebruiken ontwikkel je ze. Daarnaast de tot in de puntjes uitgewerkte middeleeuwse setting ook een pluim. Elke NPC die je ziet heeft zijn of haar eigen historisch correcte dagelijkse routine. En deze achtergrond is het perfecte decor voor een epische vertelling waarin henry opgroeit van de zoon van een smit tot een volwaardige ridder. En die reis zou ik zo opnieuw willen beleven!

Heb jij bovenstaande games al eens gespeeld? Nee?! Wat doe je dan nog hier. Koop die games als de wiedeweerga en start met spelen. Wellicht ben je dan volgende week klaar voordat de volgende rondvraag is aangebroken!

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord