De Rondvraag: Welke gameserie mag direct stoppen?

Geplaatst: 19 februari 2020 17:00

Regelmatig worden games onderdeel van een serie. Er verschijnt een toffe game, nog voordat je die goed en wel hebt gespeeld verschijnt er al een tweede deel van en voor je het weet ben je opeens bezig met een hele serie. Dit betekent vaak dat de franchise goed verkoopt en dat de ontwikkelaar en uitgever er lekker aan kan verdienen. Daarvoor is het natuurlijk wel noodzakelijk dat de kwaliteit hoog moet zijn, maar dat is niet altijd het geval. Daarom liep ik een rondje over de redactie om te peilen welke series wij het liefst als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

FIFA scoort niet bij Eilish

De enige game die ik ooit slechts één keer heb gespeeld en daarna nooit meer, is FIFA. Welk jaar het was? Geen flauw idee. Maar even eerlijk: wat is nou het verschil? Andere spelers, of spelers in andere teams, maar verder? Nou moet ik toegeven dat ik überhaupt geen fan ben van voetbal en dat driekwart van de namen in FIFA mij niets zeggen. Het enige dat ik doe wanneer ik toevallig op de bank beland bij mijn vader die voetbal zit te kijken, is lachen om rare achternamen en knotsgekke kapsels. Kunnen ze het niet net zo goed bij één game houden en die elke keer updaten als er een nieuwe speler bijkomt of iemand van team wisselt? Misschien iets logischer dan elke keer weer zestig euro vragen. Wellicht dat ik dan nog een nieuwe poging doe om de game te spelen.

Timo hoopt dat Need for Speed in de zesde versnelling verdwijnt

Het is best lastig om een franchise te bedenken dat eigenlijk mag stoppen. De meeste franchises hebben inmiddels hun sporen verdiend en zijn niet voor niets populair. Dus na lang wikken en wegen, kwam ik tot de conclusie dat ze wel eens mogen stoppen met Need for Speed. De serie is al lang over zijn hoogtepunt heen. Hoewel de ontwikkeling wederom terug is gegeven aan Criterion, hebben concurrenten deze serie ingehaald. Continu is de focus veranderd om wat de game in de essentie moest zijn. Arcade, semi-realistisch, tuning-scene of racing, alles kwam voorbij. Er was echter totaal geen solide basis meer, ooit gezet met Hot Pursuit/Most Wanted of Underground. Het belangrijkste verschil is dat deze games een duidelijke focus hadden waar het om draaide. Dit is EA al enige tijd kwijt en het feit dat de ontwikkeling weer terug is bij Criterion, zegt genoeg. Ze wisten het zelf ook niet meer. Stop dan zou ik zeggen en kijk of je de serie niet een paar jaar kan laten liggen.

Volgens Jolien oogst Harvest Moon geen goede games meer

Met pijn in mijn hart moet ik zeggen dat de gameserie die van mij kan stoppen Harvest Moon is. Ik heb bijna alle games van de serie gespeeld, totdat… ze echt verschrikkelijk werden. De graphics, het verhaal, alles ging zwaar achteruit. De reden hiervoor is dat ontwikkelaar Marvelous wegging bij de Westerse uitgever Natsume. De uitgever kreeg alleen de naam Harvest Moon in bezit en de “echte” games gingen verder onder de naam Story of Seasons. Natsume besloot ook games uit gaan brengen onder de originele naam en dat pakte, zoals je hierboven kunt lezen, niet zo goed uit. Ik denk dat Natsume het beste gewoon de serie kan laten varen en met andere games aan de slag kan gaan. Vooral omdat er ook naast Story of Seasons andere succesvolle farmingsimulators zijn die iets unieks in het genre brengen, zoals Stardew Valley en My Time at Portia. Ik denk dat Harvest Moon het hierdoor niet lang meer vol gaat houde

Ook Anita zet FIFA buitenspel

Ik ben weg van een aantal gameseries dus om iemands favoriete serie weg te wensen voelt een beetje raar. En toch zie ik tegenwoordig het nut van FIFA niet meer. De game krijgt nog steeds kritiek, omdat na al die jaren sommige problemen nog steeds niet zijn opgelost. Wat vooral betrekking heeft op het carrière gedeelte. Heel vernieuwend is het elk jaar ook niet echt, waardoor het vooral om de spelers gaat. Elk jaar komt er dus een nieuwe FIFA uit voor de volle prijs. Helemaal stoppen hoeft de serie voor mij niet, maar breng dan gewoon een onlinemodel uit en update dit met spelers door de jaren heen. EA kennende zal dit wel gepaard gaan met gamepassen, maar dan is er geen jaarlijkse FIFA meer en zijn we verlost van de aankondigingen. Ondertussen kunnen voetbalfans nog gewoon verder spelen. Al mag de serie ook gewoon helemaal verdwijnen.

Ja, je leest het goed. Hier op de redactie zijn de meningen duidelijk. Deze series mogen blijkbaar direct stoppen met bestaan, zo onverbiddelijk zijn we wel. Vooral FIFA valt niet echt in de smaak. Misschien ben jij het er wel helemaal niet mee eens of is er een andere serie waarvan jij hoopt dat deze heel snel stopt. Laat het ons weten.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord