Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Drie van die: Beste Formule 1 Games

Geplaatst: 29 februari 2020 16:00

Binnenkort mogen we weer los met een nieuw seizoen Formule 1, het toppunt van de autoracerij. De teams staan klaar om hun nieuwe bolides van dit seizoen aan te kondigen en kijken velen (waaronder de helft van de redactie) uit naar het nieuwe seizoen. Het is dan ook niet gek dat deze sport al talloze games door de jaren heen kent. De één uiteraard beter dan de ander, maar dat lag ook heel erg aan de ontwikkelaar én uitgever. EA, Paradigm, Sony en Infogrames zijn slechts een greep uit de ontwikkelaars. Als ik er dan ook over nadenk, heb ik toch wel een groot aantal games gespeeld waarin louter de Formule 1 centraal stond. Aangezien er behoorlijk wat van zijn, heb ik daarom Drie van die beste Formule 1 games op een rij gezet.

onbekend

F1 World Grand Prix N64

Dit is wat mij betreft mijn persoonlijke favoriet. F1 World Grand Prix stamt alweer uit 1998, maar het was voor mij een game om nooit te vergeten. Formule 1 op de Nintendo 64 en nog kei- en keigoed ook. Het had de licentie van het seizoen van 1996, maar dat boeide mij niet. Het was sowieso een vet seizoen en destijds de start van de onvoorziene langzame teloorgang van Williams, de rijzende ster van Schumacher en Ferrari, maar bovenal mijn favoriet, Mika Hakkinen in de McLaren. De game stuurde buitengewoon goed door het toepassen van de analoge stick. Je kon behoorlijk diep gaan met de setups en alles voor een geheel race weekend zat er in verwerkt. Ik heb mij stuk gebeten op de kwalificaties en in de races begon ik als een brokkenpiloot, maar eindigde ik als een wereldkampioen. De ontwikkelaar Paradigm die hiervoor Pilotwings 64 had gemaakt, had de klasse in huis en zij leverde ook nog eens.

Formula 1 ‘97

Dé concurrent van bovengenoemde was er één die al wel een jaar eerder was uitgekomen. Dit was Formula 1 ‘97 van Psygnosis. Eén van de vetste studio’s die we ooit hebben mogen meemaken. De game werd weliswaar grotendeels gemaakt door Bizarre Creations. Wie? Oh, slechts een studiootje dat later ook Geometry Wars en de Project Gotham Racing-games heeft gemaakt. De game had als groot voordeel dat het op cd uitkwam en er veel videocontent op kon, wat net dat beetje extra gaf. Bovendien was het geluid en het commentaar van ongekende kwaliteit, omdat het van cd kwam. De besturing was niet te vergelijken met de Nintendo 64 wegens de D-pad, maar was echt niet slecht. Over het algemeen zijn het vergelijkbare games met elk hun goede punten en verbeterpunten. Het was dan ook apart dat het vervolg op deze game helaas minder goed was.

Grand Prix 4

Zeg je Formule 1 in videogames, dan kun je de Grand Prix series niet vergeten van Geoff Crammond. Deze man had destijds een trouw gevolg dat zijn games bleef spelen. De games waren namelijk meer gebaseerd op realisme en dat sprak niet iedereen aan. Bovendien kwam de game uit op pc en waren de systeemeisen niet mild. De game werd uitgebracht door Infogrames en gemaakt door Microprose, eveneens een oudgediende in pc racegames. De games zagen er niet alleen fantastisch uit, maar de besturing was erg goed, zelfs zonder stuurtje. Hoewel dit uiteraard het beste te spelen was mét stuur. De setup mogelijkheden waren ongekend en de diehard fans konden naar hartelust allerlei zaken aanpassen. Dit deel was tevens de laatste in de reeks, voordat de licentie commercieel werd weggekocht.

Ook verdiende F1 2010 een plekje, omdat het dé terugkeer was van een goede Formule 1 game en de licentie terug in handen was van Codemasters. Wie weet belandt F1 2020 dit jaar wel in mijn collectie. Wat is jullie favoriete Formule 1 game?

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord