Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Drie van die: Beste Friday the 13th films

Ja hoor, het is vrijdag de dertiende in de griezeligste maand van het jaar. Dat lijkt mij dé perfecte tijd om te kijken naar de beste/ leukste Friday the 13th-films. Al sinds 1980 jaagt Jason de mensheid de stuipen op het lijf en ook ik heb regelmatig huiveringen gekregen bij het zien van zijn kenmerkende ijshockeymasker. Ik heb met een kop thee en een deken om mij heen de twaalf verschillende films nog een keer bekeken en heb hierbij mijn top drie samengesteld.

Friday the 13th Part 2 (1981)

In Friday the 13th Part 2 krijgen wij voor het eerst Jason te zien, die de moorden van zijn moeder voortzet bij Crystal Lake. We zien Jason weliswaar zonder zijn iconische ijshockeymasker, maar dat doet niet af aan het ontzettend ongemakkelijke gevoel dat zijn jutezak met één ooggat creëert terwijl hij je daar doorheen aanstaart. De ongemakkelijke sfeer heeft ook te maken met het uitstekende camerawerk van deze film. De camera is vaak zo geplaatst dat je Jason helemaal niet ziet aankomen, ook al weet je dat hij ergens rondloopt. Zo zien wij plots een hamer in het achterhoofd van een personage of hangt de killer iemand onverwachts op met prikkeldraad. De onverwachte situaties creëren de ultieme spannende sfeer die een Friday the 13th film, naar mijn mening, moet hebben.

Friday the 13th: The Final Chapter (1984)

Terwijl men nog bezig is met het opruimen van de bloederige puinhoop die Jason heeft veroorzaakt in de twee voorgaande films, keert Jason weer terug naar Crystal Lake nadat iedereen dacht dat hij dood was. Nu Jason weer vrolijk rondloopt op het terrein kun je verwachten dat er vele doden gaan vallen. In deze film lijkt het wel alsof de ene moord de ander moet overtreffen qua gruwelijkheid en hieruit blijkt dat Jason veel bruter is dan in de voorgaande films. De voortdurende regen geeft een sfeer die rillingen over mijn rug laat lopen. In mijn optiek is de make-up en special-effects in deze film een absolute topper. Dat blijkt ook zeker uit de scene waarin Jason doodleuk een handzaag in de nek van een slachtoffer duwt.. yummy.

Friday the 13th: Jason lives (1986)

De totale belachelijkheid van deze film maakt het een genot om naar te kijken en krijgt daarom zijn welverdiende plek op deze lijst. Jason keert dit keer terug als zombie-versie (want waarom niet?) en brengt de verschillende, vaak eendimensionale, personages om in nog nooit eerder vertoonde en creatieve manieren. Het verhaal is niet het sterkste punt in deze film, maar de absurde moorden en grappen maken dit helemaal goed. De film is in mijn ogen meer bedoeld als horrorkomedie in de reeks, maar verliest daarentegen absoluut niet zijn waarde binnen deze franchise. De moorden in de paintball-scene zijn daarnaast ook zeker een favoriet van mij.

De aankomende tijd hoef ik even niet meer op vakantie naar een boshutje of te kamperen naast een meer. Ik blijf lekker thuis en ga een goed boek lezen. Vind je deze lijst nou helemaal niks en staat jouw favoriet er niet tussen? Laat het ons dat dan weten in de reacties en vertel waarom jouw geliefde Friday the 13th film er wel tussen had moeten staan. Misschien ga ik de film dan nog eens bestuderen als ik daar de ballen voor heb.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?