Drie van die: Bestverkopende gamefranchises

Geplaatst: 28 februari 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Dit keer heb ik mij verdiept in een aantal gamefranchises die bijzonder goed verkopen. Zo goed, dat ze tot de top drie van bestverkopende gamefranchises behoren. En met een gamefranchise bedoel ik elke game die onder dezelfde noemer vallen. Met als makkelijk voorbeeld de Zelda-games, elke Zelda-game valt daar onder en zelfs nog Link's Crossbow Training. Na even wat research gedaan te hebben, ben ik erin geslaagd de top drie eruit te halen. Bovendien draait het alleen om games, en niet om consoles. Altijd interessant om te weten hoe een bepaalde franchise boekt in zijn succes. Onderstaand staan de franchises in oplopende volgorde, de laatste is degene met de meeste verkopen.

Call of Duty

De laatste telg in de Call of Duty-serie is een aardig succes gebleken. Met Advanced Warfare sloeg Activision de plank niet compleet mis. Met bijna zeventien miljoen verkochte exemplaren heeft Advanced Warfare ervoor gezorgd dat de Call of Duty-franchise een succes geworden is. Al is dat een indrukwekkend aantal, deze game heeft er niet voor gezorgd dat de franchise een doorslaand succes geworden is. In 2011 beleefde Call of Duty zijn comeback met Modern Warfare 3, deze game was het populairst op de Xbox 360 met ruim veertien miljoen verkochte exemplaren. De game was extreem populair, behalve op de Nintendo DS, daar werden maar 240.000 exemplaren van verkocht. Desalniettemin mogen ze niet klagen met meer dan dertig miljoen verkochten exemplaren van Modern Warfare 3. Al met al heeft de complete franchise een aantal bereikt van 213,68 miljoen verkochte exemplaren. Best indrukwekkend.

Pokémon

Wellicht verbaast het niet en misschien ook weer wel, maar de Pokémon-franchise neemt de tweede plaats in. En ik spreek alleen over games op het moment, de ruilkaarten, series en merchandise is niet meegerekend in deze optelling. Voor mij en ook voor vele met mij begon het met Pokémon Red, Blue of Green. De eerste in zijn serie en meteen ook de succesvolste met meer dan 31 miljoen verkochte exemplaren. En vanaf 1996 is het succes van de serie niet gestopt bij die drie games. Hoewel Pokémon Yellow een ruime verbetering was op de 'oudere' versies, ging hij door verkeerde marketing of slechte timing minder dan de helft over de toonbank dan zijn voorgangers. Met veertien miljoen exemplaren stak hij een beetje af. Is natuurlijk wel van te zeggen dat de eerste games uit drie 'delen' bestond en veel gamers alle drie in het bezit hadden. Vanaf de eerste gamingjaren heeft Pokémon alleen maar succes geboekt, waarbij alleen saaie spin-offs minder dan één miljoen exemplaren verkochten. In totaal is Pokémon goed voor 241,26 miljoen verkochte exemplaren. En ik heb daar een heel, heel, heel klein aandeel aan.

Mario

Dit kan ook haast niet anders, maar Mario heeft in al zijn jaren zoveel games weten te verkopen dat aardig wat Nintendo-medewerkers er een lekker leven op na houdt. En voor alle duidelijkheid, dit bevat alleen de games met Mario in de hoofdrol, niet de minigames of andere games waar Mario in tevoorschijn komt. Wat het minst als een verassing komt is dat Super Mario Bros. voor de NES het hoogst op de lijst komt met iets meer dan veertig miljoen exemplaren. Grappig om te weten is dat deze game bijna dertig miljoen keer verkocht is in Amerika, maar in Europa nog geen vier miljoen keer verkocht is. Wij als Europeanen vonden meer heil in de racegame van Mario, Mario Kart Wii was niet de eerste uit de serie, maar wel de best verkochte. In Europa mocht Mario Kart Wii meer dan twaalf miljoen keer over de toonbank, in Amerika was dat meer dan vijftien miljoen. De twee komen opeens meer bij elkaar dan Super Mario Bros. Wat het totaal brengt op 35 miljoen verkochte games. Mario was van alle markten thuis: speelde dokter, racet in het rond, gaat skiën en nog genoeg andere dingen. Door deze diversiteit wist Mario een hoop gamers aan te spreken en ging de complete franchise 531,18 miljoen keer over de toonbank. Als dat geen succes is, weet ik het niet meer.

Toen ik de research deed voor dit artikel, viel mij op dat veel games van Nintendo als uitgever heel goed verkocht zijn. Twee van de drie in deze lijst staan al op naam van Nintendo, dat zegt een hoop over het Nintendo als bedrijf en uitgever. Petje af voor Nintendo. Bovendien verbaasde het mij wel dat Call of Duty zo'n succes had. Als je de complete franchise naast die van Pokémon of Mario zet, is dat toch een verschrikkelijk goede prestatie. Zijn jullie verbaasd over de aantallen of is het wel zoals verwacht? Laat het vooral weten in een reactie hieronder.

Lees meer