Drie van die: Co-opgames die ik helemaal grijs gespeeld heb

Geplaatst: 1 juli 2014 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

In de wereld van samenspel lijkt de multiplayer online te heersen. Daarentegen lijken echt goede co-opgames, met name offline splitscreen, steeds zeldzamer te worden. Echte bankzit-co-opgames zoals ik ze graag noem, die zie je steeds minder zo lijkt het. De focus ligt vaak enorm op de singleplayer of de multiplayer, of een combinatie van die twee. En dat is jammer, erg jammer. Dan krijg je weer eens vrienden op bezoek en moet je weer gedwongen naar enkele klassiekers grijpen. Aangezien het momenteel dun gezaaid is qua echt leuke co-opgames, zal ik eens terugblikken op de drie meest grijs gespeelde co-opgames.

Resistance: Fall of Man

Onbetwist de nummer één co-opgame die ik het meest gespeeld heb. Ik heb de game niet eens alleen uitgespeeld, maar meerdere keren met vrienden en familie. De heerlijk vlotte gameplay, de lekkere slagvelden en coole wapens maakten het vooral tot een feest. De interactie was ook enorm leuk. Zo kon je praktisch elke tafel, stoel of kast omver krijgen. Als je er maar lang genoeg tegen sloeg, dan viel het om. Of wat dacht je van een potje poolen door de ballen met kogels in het net te knallen? Soms slachten we eerst alle aliens af, om vervolgens te proberen zoveel mogelijk om te gooien. Hilarische situaties heb ik meegemaakt. En met een vriend of je zwager naast je was het gewoon supergezellig. Deze game heb ik zeker zes of zeven keer uitgespeeld, inclusief het hoogste niveau. Gewoon een ouderwets toffe singleplayer, speelbaar in offline splitscreen. Heerlijk.

Resident Evil 5

Het was wellicht een stapje terug qua horror, maar wat een dikke replaywaarde had deze game. Vooral het puntensysteem was super, waarmee je talloze extra's kon kopen. In splitscreen co-op was het al helemaal een feest. Dikke actie en grote monsters tot chaotische of zenuwslopende stukken. Doordat je elkaar goed diende te helpen (anders legde je al gauw het loodje), heb je echt het gevoel dat je samen vecht voor je leven. Na talloze sessies co-op hadden we beiden genoeg punten om praktisch alle wapens te voorzien van infinite ammo. En toen volgden er nog veel meer sessies, puur voor de fun of om nog meer extra's vrij te spelen. Dat je elkaar munitie, wapens en health kan geven, draagt nog alleen maar meer bij aan de sfeer samen. Een absoluut hoogtepunt in mijn geschiedenis van de co-opgame.

De TimeSplitters-franchise

Ik noem hier nadrukkelijk de gehele franchise, want elke TimeSplitters-game speelde ik grijs. Vooral het tweede en derde deel, mede dankzij de singleplayer co-op. De games stikten van de verschillende modi; je kon het zo gek niet bedenken of het zat erin. Met name de singleplayer co-op was altijd een feest. Variërende levels, humoristische en chaotische actie en de talloze wapens, de games hadden het allemaal. Was je de singleplayer zat, dan gingen we gewoon lekker knallen tegen bots. Of we bouwden zelf de meest debiele of juist serieuze levels, dankzij de ingebouwde level editor. Zo bouwden we ooit een lange gang, waarin we constant aanstormende bots afknalden. De bots hadden we geen wapens gegeven, we wilden eens kijken hoeveel kills we konden halen in een kwartier. Ook het samenstellen van je eigen vijanden was altijd lachen, van Gingerbread Man tot irritante aapjes, de meest maffe figuren kon je in je level gooien. Ja, het was overduidelijk: de TimeSplitters-franchise wist wel hoe het de bankzit-co-oppers moest bedienen: met pure fun.

Ik verlang weer terug naar de geweldige tijd die ik heb gehad met voornamelijk deze games. Ik blijf hopen op een nieuwe game die de f weer terug weet te krijgen in het woord fun. EA probeerde het dapper met de Army of Two-games, maar die waren allemaal een beetje matig. Een potje Call of Duty in offline of online splitscreen gaat gauw vervelen. Alleen Dead Nation en de Dead Island-games waren best gaaf in co-op, maar kapot vaak gespeeld? Nee, dat dan weer niet. Heb jij ook een game (of meerdere) in gedachten die je ook met vrienden grijs hebt gespeeld? Laat het gerust weten in een reactie, ik ben alvast zeer benieuwd.

Lees meer