Drie van die: Dingen die me storen aan de PlayStation 4

Geplaatst: 27 april 2014 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Het is alweer zo'n vijf maanden geleden dat de PlayStation 4 is verschenen. In die tijd zijn er niet heel veel grote updates uitgekomen. De meeste van deze updates hebben alleen de stabiliteit van het systeem verbeterd. Nu hoeft het hebben van weinig updates niet gelijk een slecht iets te zijn, want als je systeem al perfect in elkaar zit, heb je ook geen updates nodig. Echter zijn er een aantal dingen waar ik me aan stoor en waar ik graag een update voor zie. In dit artikel zal ik drie daarvan behandelen.

Trophies niet kunnen sorteren

Ik ben een echte Trophy-hunter. Zodra ik aan een game begin, wil ik deze bijna altijd Platinum of 100% hebben. Dit betekent dus dat ik veel naar mijn Trophy-lijst aan het kijken ben om te zien welke Trophies ik nog moet behalen. De Trophy-lijst van de PlayStation 4 heeft echter een groot probleem waardoor ik dit niet makkelijk kan bekijken. De Trophies kunnen namelijk niet worden gesorteerd op datum van behaald. Hierdoor moet ik dus telkens door mijn hele Trophy-lijst scrollen en op zoek gaan naar nog niet behaalde Trophies. Dat terwijl je de Trophy-lijst op de PlayStation 3 en PlayStation Vita wel gewoon kan sorteren. Hierdoor synchroniseer ik regelmatig mijn Trophies op de PlayStation 4 en bekijk ik dan mijn Trophy-lijst op de PlayStation Vita. Een ander nadeel van het niet kunnen sorteren is dat je moeilijk kan zien welke Trophy je het laatst hebt behaald. Wanneer je een Trophy hebt behaald, zie je in de rechterbovenhoek de titel en afbeelding van deze trophy, maar ik ben vaak ook benieuwd wat ik dan precies heb gedaan. Nu moet ik door mijn hele lijst scrollen en op zoek gaan naar de Trophy-titel, wat ik vaak dan ook maar laat zitten. Het zou overigens nog makkelijker zijn als je bij het behalen van een Trophy op de PlayStation-knop kan drukken en gelijk naar de Trophy toe kan gaan, maar voor nu vind ik het sorteren een stuk belangrijker.

Geen mediaservermogelijkheden

Een paar weken voor de release van de PlayStation 4 had Sony al bekendgemaakt dat de console tijdens de launch geen DLNA-ondersteuning zou krijgen, wat betekent dat je geen media van je pc of mediaserver naar je PlayStation 4 kan streamen. Dit ging gepaard met veel geklaag. De PlayStation 3 kon dit immers wel en werd ook in aardig wat huishoudens gebruikt. Ik gebruikte het ook regelmatig. Mijn laptop heeft namelijk geen HDMI-output, dus was streamen in combinatie met PS3 Media Server een perfect alternatief om toch nog films en series op mijn tv te bekijken. Shuhei Yoshida, hoofd van Sony Computer Entertainment Worldwide Studios, liet snel weten dat hij er met zijn team naar zou gaan kijken. Dat is inmiddels een half jaar geleden en we weten nog steeds niet wanneer we deze mogelijkheid kunnen verwachten. Hopelijk maakt Sony hier snel meer over bekend. In de tussentijd zal ik dus nog gewoon mijn PlayStation 3 hiervoor moeten gebruiken.

Customization

We leven in een tijd waarin we operating systems volledig naar eigen smaak kunnen inrichten. Op smartphones en tablets kan je op je startschermen je eigen achtergrond gebruiken en je apps neerzetten zoals jij dat wilt. Windows 8 doet daar bijvoorbeeld ook aan mee met het nieuwe Startscherm (wat ik overigens fijner vind dan het Startmenu van Windows 7, maar dat terzijde). De PlayStation 4 blijft hier echter behoorlijk achter. Helemaal niks kan aan het interface worden aangepast. Er zijn geen thema's en andere achtergronden en zelfs de kleur kan niet worden gewijzigd. Het vervelendste vind ik dat ik mijn games niet zelf in kan delen. Ik wil bijvoorbeeld altijd mijn fysieke games gescheiden hebben van mijn digitale games. Nu wordt alles gesorteerd op datum van laatst gespeeld. Dit werkt op zich prima, maar de game-updates kunnen deze volgorde alsnog verpesten. Wanneer er automatisch een game-update wordt gedownload, zal deze game namelijk vooraan in je lijst verschijnen, alsof je het recent nog hebt gespeeld. Zo kan een game die je al maanden niet hebt gespeeld toch opeens vooraan in je gamelijst verschijnen. Erg irritant. Sony heeft dus nog een hoop te doen met de PlayStation 4 als het om customization gaat.

Dit zijn slechts drie van die dingen die me storen aan de PlayStation 4, maar ik kan er zo nog wel een paar opnoemen. Ik ben erg benieuwd of jij je in mijn stoorpunten kunt vinden en of jij ook nog andere dingen hebt die je storen aan de PlayStation 4. Laat het hieronder even weten.

Lees meer