Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Drie van die: Dingen die me storen aan de Xbox One

In mijn voorgaande Drie van die-artikelen heb ik al drie van mijn stoorpunten van de PlayStation 4 en de Wii U besproken. Een Drie van die-artikel over dingen die me storen aan de Xbox One mag dan natuurlijk niet ontbreken. Nu moet ik wel zeggen dat de Xbox One het aardig goed voor elkaar heeft en dat het elke maand met goede updates komt die een aantal nieuwe features toevoegen, in plaats van de stabiliteitsupdates die de PlayStation 4 telkens krijgt. Desondanks zijn er toch nog een aantal dingen die me storen.

Games lastig op te starten zonder game-updates

Game-updates zijn niet meer weg te denken in de huidige game-industrie. De kans dat je een Xbox One-game vindt waarvoor er geen game-updates zijn, is zeer klein. De updates beginnen tegenwoordig wel heel erg groot te worden. Zo had Halo: The Master Chief Collection tijdens de launch een update van 15 GB vanwege de multiplayer. Nu heeft de game meer dan genoeg singleplayercontent om tijdens het downloaden van die update te doen, alleen kan je daar helemaal niet bij komen. Als je namelijk de update aan het downloaden bent, kan je niet meer de game opstarten. Voor sommige games hoef je gelukkig niet de hele update te downloaden om de game te kunnen opstarten, maar vaak wel een vrij groot gedeelte. Bij de Xbox 360 kon je game-updates nog annuleren en startte de game alsnog op, alleen werd je uitgelogd van Xbox Live. Je kan dan dus nog wel de offlinecontent bereiken. Daarnaast waren de update op de Xbox 360 vaak nog niet eens 20 MB, dus was dat binnen een paar seconden klaar. Op de Xbox One zijn games gewoon niet op te starten wanneer er een update is die je niet direct wilt installeren. De enige oplossing is dan om je Xbox One van het internet los te koppelen, wat erg omslachtig is.

Geen achievements offline en online soms vertraagd

Als je dan eenmaal je Xbox One hebt losgekoppeld van het internet en je een game zonder updates kan spelen, kom je gelijk bij mijn volgende stoorpunt: je kunt offline geen achievements verdienen. Dit heeft wel altijd bij de Xbox 360 gewerkt, maar nu kan dat niet meer. Of nou ja, je verdient ze nog wel, maar ze worden pas echt vrijgespeeld als je weer online gaat. Zoals jullie wellicht wel weten, ben ik een enorme fan van achievements en wil ik ze vaak allemaal halen. Nu heb ik in september wegens omstandigheden drie weken lang geen internet gehad, en kon ik dus niet zien welke achievements ik miste voor een bepaalde game om deze honderd procent te halen. Pas toen ik weer internet had, kreeg ik al mijn achievements, waarbij het dik vier minuten duurde voordat alle 'achievement unlocked'-meldingen voorbij waren. Toen pas kon ik eindelijk zien welke laatste achievements ik nog moest halen.

Ook online werken de achievements niet altijd even lekker. Het is me een aantal keer gebeurd dat een achievement een aantal minuten later dan zou moeten pas unlockte. Bij Minecraft probeerde ik bijvoorbeeld een aantal keer voor de achievement te gaan waarbij je een zombie villager moest genezen. Ik heb dit een paar keer geprobeerd, maar ik kreeg geen achievement. Na een aantal keer gaf ik het op en startte ik een andere game op, waarna plots toch nog de Minecraft-achievement verscheen, terwijl ik Minecraft al lang al had afgesloten.

Gebrek aan controllernotificaties

Ik vond de Guide-knop van de Xbox 360 geniaal: vier kleine groene LED-lampjes en je kon precies zien welke controller je in je handen had, wanneer een notificatie op het scherm voor jou bedoeld was, of je batterij bijna leeg was, of je aan het connecten was met je Xbox en of je aan het syncen was met een Xbox. Bij de Xbox One-controller zijn de vier LED-lampjes vervangen met een zaklamp die je werkelijk niks vertelt, alleen dat de controller aan staat. Hoe heeft deze downgrade ooit kunnen gebeuren? Waarom zou je de geniale groene ring van de Xbox 360-controller vervangen met een knop die alleen maar licht geeft (dat je overigens niet kan dimmen)? Het is voor sommigen misschien een klein dingetje, maar ik vind dit toch echt wel heel erg gek. Ik mis de notificaties van de Xbox 360-controller.

Dat waren weer mijn drie stoorpunten van deze keer de Xbox One. Ik hoop dat Microsoft mijn eerste en tweede stoorpunt kan aanpakken. Mijn derde stoorpunt gaat natuurlijk lastig worden met een enkel lampje, maar wie weet kan hier nog wat op worden verzonnen (het lampje in de controller kan bijvoorbeeld een beetje pulseren als de controller bijna leeg is). Wat vinden jullie van mijn stoorpunten? En hebben jullie nog andere dingen waar je je aan irriteert bij de Xbox One? Laat het me hieronder even weten.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?