Drie van die: Dragon Ball dingen waar een leek niks van snapt

Geplaatst: 16 januari 2018 16:00

In de wereld van de Japanse anime is Dragon Ball Z een behoorlijke jongen. Dat is niet gek. De Dragon Ball-franchise, waarin de wat apart gecoiffeerde Saiyan Goku avontuur na avontuur beleeft, draait al enkele decennia mee. Kenners van het genre hoef ik dan ook niks uit te leggen. Erg handig wanneer je het mij vraagt. Toch is de serie ook bekend bij de totale anime-leek en dan vooral om enkele onbegrijpelijke ontwikkelingen waar men geen Dragon Ball van snapt. In deze drie van die som ik de drie meest voorkomende 'ja hoe dan'-vraagstukken in random volgorde voor je op.

Iedereen lijkt oneindig klappen te kunnen incasseren

Gezien Dragon Ball Z behoorlijk in het teken staat van uiteenlopende conflictsituaties, komt het nogal eens voor dat er een robbertje geknokt wordt. Dit houdt de serie immers een beetje interessant. Goku (voor de absolute leek: dat is dus de protagonist) heeft meer dan genoeg tegenstanders die willen bewijzen dat hij echt niet de beste vechter van de planeet is. Negen van de tien keer ontaardt dit dan ook in een halve aflevering knokkels koppen, en hoe. In de tijd dat de gemiddelde kijker een blikje Fristi opentrekt, hebben de twee deelnemende vechters al iets van honderd petsen uitgedeeld en gevangen.

Nu hoor ik de kritische leek denken: gast, overdrijf je niet een beetje?. Nee, was dat maar zo. Sterker nog, na een honderdtal klappen (waarvan er gegarandeerd ook tientallen vliegend in de lucht zijn uitgedeeld) mankeert men bijna niets. Hooguit een schrammetje en een bloedlip. De enige manier waarop iemand echt het onderspit moet delven, is door middel van een dik opgeladen aanval. Dat brengt me gelijk bij het tweede puntje.

Het chargen van een aanval duurt een eeuwigheid

Wanneer een nieuwkomer aan Dragon Ball denkt, denkt deze met een beetje mazzel aan de term Kamehameha. De destructieve aanval, welke letterlijk vertaald Schildpad-Vernietigings-Straal betekent (weer wat geleerd), is namelijk een van de meest bekende van de gehele franchise. Dat deze aanvallen opgeladen moeten worden is ook een algemeen feit. Toch valt het de nuchtere newbies wel op dat het opladen soms een tikkeltje sneller zou kunnen. In de tijd dat de commerciële zender de serie uitzond, volgde na iedere lettergreep van het woord Kamehameha een reclameblok. Go figure. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Spirit Bombs. Daar deed men onderhand een half seizoen over.

Het geduld van de pechvogel die de aanval over zich heen gaat krijgen is wellicht nog merkwaardiger. Ik bedoel, wanneer ik een kerel met een frietzak-kapsel tegenover me heb staan die op zijn gemak een loeier van een energybeam staat te chargen, pak ik lekker de fiets en zeg ik houdoe. Maar nee hoor, Goku's vijanden blijven lekker kijken hoe hij zijn energie bundelt en zijn daarna ook nog eens verbijsterd wanneer hij deze in straalvorm naar de kop slingert. Misschien is het de kennis dat deze allesvernietigende aanval toch niet dodelijk is die zorgt voor deze nonchalance. Na wat pleisters en hechtingen evolueert men toch lekker door.

Het evolueren lijkt geen einde te kennen

Zelfs wanneer je een meester in je vak bent, leer je dagelijks bij. Iedere dag til je jezelf naar een nieuw level. Ook onze Goku en kornuiten levelen ieder seizoen lekker door. Vrijwel iedereen die bekend is met Goku's levensloop, weet ook dat hij het uiteindelijk voor elkaar heeft gekregen om Super Saiyan te worden. Je weet wel, dat moment waarop hij ineens dat gouden L'Oreal-haar kreeg en er een constante aura om hem heen hing. Hoewel eerder werd gedacht dat alleen Saiyans met een puur hart dit kunnen bereiken, liet de minder puurhartige knuppel van een Vegeta zien dat het ook zonder puriteit kon.

Nu is het zo dat het niet ophoudt bij Super Saiyan. No sir. Een Super Saiyan transformeert namelijk lekker door om zo in een volgende fase van het 'Super Saiyan-schap' te geraken. Na veel bloed, zweet en tranen kan een Saiyan tot Super Saiyan 4 geraken. Daarvoor moet hij wel eerst transformeren in een aap-achtig beest genaamd Oozaru (ik weet 't). Intussen zijn al deze Saiyan-levels ook nog eens opgesplitst in allerlei gradaties waarin termen als 'True Legendary' en 'Ultra-Full-Power' rondgaan. Het houdt niet op

Wanneer ik het zo zelf even teruglees, kan ik best begrijpen dat er voor de beginner geen touw aan vast te knopen valt. Gezien ik mezelf absoluut geen Dragon Ball-purist mag noemen, ziet iemand die zich dat wel durft te noemen vast dingen die ik totaal verkeerd benader. Geloof me echter wanneer ik zeg dat ik het allemaal probeer te begrijpen en de rest van de Dragon Ball NewbieZ ook. Besef je alleen dat het voor een nuchtere Brabantse vent allemaal wat lastig te volgen is. Mocht jij nu ook een nieuwkomer zijn en denken hoe zit dat eigenlijk?, leg je vraag in de comments neer. Wellicht dat een volleerd Dragon Ball-meester even de boel kan ophelderen.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer