Drie van die: Games die bestaan dankzij Twin Peaks

Geplaatst: 23 mei 2017 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Koffie. Zo zwart als middernacht op een maanloze nacht. Zet maar vast die gitzwarte koffie klaar. Met het feit dat we de komende tijd daadwerkelijk nieuwe afleveringen van Twin Peaks kunnen zien, is voor mij en daarbij veel mensen een droom realiteit geworden. Zelf raakte ik pas bekend met de serie rond het jaar 2000, toen een vriend van mij het eerste seizoen op DVD had aangeschaft. Als twee verslaafden keken we vol fascinatie naar de geniale en bizarre serie. Samen met pijnlijk oude VHS tape-opnames van het tweede seizoen keken we uiteindelijk alle afleveringen in een recordtijd uit. Tijdens het kijken van de serie merkte ik al snel hoe ongelooflijk invloedrijk Twin Peaks is geweest voor cinema en games. Echter was het in de jaren na 2000 dat er pas écht sterk op de serie gebaseerde games uitkwamen. Ik heb drie dikke aanraders uitgezocht die zwaar beïnvloed zijn door Twin Peaks, ter viering van de nieuwe afleveringen. Redrev lens raam seel!

Life is Strange

Beleef een heerlijk verhalende game die TellTale eens achter de oren zou moeten laten krabben. Deze game speelt zich grotendeels af in een zelfde soort gebied als Twin Peaks, namelijk in een afgelegen bergstadje, maar dat is niet wat de game zo vergelijkbaar maakt met de serie. In de loop van de game kom je erachter dat eigenlijk een situatie nooit zo is als dat je verwacht. Bovendien heeft iedereen geheimen, waarvan sommige hele duistere. Character-driven, onheilspellend, en een spannend verhaal vol vette plottwists. Dat maakt duidelijk dat Life Is Strange een sterk Twin Peaks-gehalte heeft. Dat de meest prominent aanwezige auto in de game ook als kenteken TWN PKS heeft, alsmede dat je op de wc van de diner de tekst 'Fire Walk With Me' vindt, geeft overduidelijk het bewijs dat de makers zich hier zelf ook zeker van bewust waren.

Nennektno tein ej nuk tad

Alan Wake

Ongetwijfeld de meest bekende, en een zeer goeie game. Dit is waarschijnlijk daarom ook de game die de meeste mensen als eerste aan de serie hangen, en dat is niet onterecht. De game speelt als een gelikte actie-game zoals we dit van Remedy kennen, wat niet bepaald in de verwachting ligt van een Twin Peaks stijl game. Maar ja, alles is in een volledig grimmige setting, er is een constante shift in realiteit en droomwereld, en het verhaal zit vol psychologisch nare rariteiten zoals we dit alleen maar kennen van Twin Peaks. Daarbij speelt Alan Wake zich ook nog eens af in de typische setting van een bergstadje gelegen aan een groot naaldbos. Mocht je nog niet overtuigd zijn om deze game te spelen, kijk dan eens de geweldige prequel mini-serie Bright Falls... Daarna wil je gelijk Twin Peaks kijken, heel raar.

Reizelp leev leeh

Deadly Premonition

Beslist niet de mooiste of meest afgewerkte game, maar toch echt de meest geniale van deze drie. Mensen die bekend zijn met Deadly Premonition zaten ongetwijfeld al te wachten tot ik erover begon, want als er één titel absoluut niet mag ontbreken bij een Twin Peaks vergelijking, is het wel de geniale horror-survival sandbox game Deadly Premonition. De game zit zo boordevol Twin Peaks referenties plus ook nog eens een zelfde soort verhaal, setting en characters (zoals de Pot Lady i.p.v. de Log Lady) dat het bijna Twin Peaks 'The Game' zou mogen heten. Ik zeg bijna, want director Swery is naast David Lynch-fan ook iemand die uit hetzelfde hout lijkt te zijn gesneden. Hij geeft de game en diens verhaal gek, en knap, genoeg nog steeds zijn eigen originele draai overal aan. Het is grafisch, qua audio en controls bepaald niet geweldig, maar dat geeft Deadly Premonition uiteindelijk vooral meer charme dan afbreuk.

Tnajlirb thce si emag ezed

Log Lady en the Log zouden hier weinig aan toe kunnen voegen. Het is wel duidelijk dat ik een groot liefhebber ben van Twin Peaks (en gitzwarte koffie), en vrijwel alles dat David Lynch heeft gemaakt. Het is uiteraard ook geen toeval dat ik al deze drie bovenstaande games heb gereviewd bij Gameliner. Kent iemand nog andere games die gebaseerd zijn op Twin Peaks, of sterk erdoor beïnvloed? Netew jim teh taal!

Lees meer