Drie van die: Games met een virus in de hoofdrol

Verkouden? Normaliter zou je zeggen dat het de tijd van het jaar is, want de R zit in de maand. Oftewel, iedereen is aan het snotteren, blaffen en snuiten. Tenzij je onder een steen ter grootte van Jupiter hebt geleefd, heb je vast gemerkt dat er iets groters aan de hand is op dit moment. Covid19 a.k.a het Coronavirus heeft de gehele wereld in haar greep. Complete landen gaan op lockdown, er wordt geplunderd en gevochten om toiletrollen en zelfs gamesbeurzen worden geannuleerd. Dus, dit bracht één van onze redactieleden op het briljante idee om eens te kijken of er games zijn die gebaseerd zijn op een virale uitbraak, pandemie of een totale apocalyps. Nou lieve lezers, die zijn er in overvloed. Maar dat wisten jullie al, denk ik. Dus daarom zonder verdere vertraging, hierbij mijn Drie van die games met een virus in de hoofdrol. Oh, en ze zijn nog eens verrekte goed ook.

Resident Evil

Tja, deze kan niet missen, he? Umbrella Corp. is het kwaadaardige bedrijf in deze langlopende horror-serie met de titel Resident Evil (of beter, Biohazard). Het T-Virus is weliswaar kunstmatig door hen gemaakt, maar gehele steden zijn naar de pleuris geholpen. Dit komt, omdat alles waarmee het virus in aanraking komt, muteert in verschrikkelijke wezens waar zelfs je grootmoeder er nog bij uitziet als Doutzen Kroes. The Licker, Nemesis , de Baker-familie en Il Veltro zijn allemaal creaties of vijanden die niets anders willen dan dat de wereld afbrand of jouw koppie tussen hun kaken willen kraken. Capcom heeft gelukkig (meestal) kwaliteit hoog in het vaandel gehad met deze serie en al jaren krijgen wij pareltjes voorgeschoteld. Sterker nog, onlangs is ook de remake van Resident Evil 3 bevestigd. Dit, terwijl de remake van het tweede deel nog altijd in mijn backlog staat om uit te spelen. Luxe-problemen zullen we maar zeggen.

Tom Clancy's The Division

Deze kan al helemaal niet missen, vooral omdat de parallelen met de huidige situatie best bizar zijn. Beide delen spelen zich af in de moderne wereld en gebruiken New York City en Washington DC als achtergrond voor het verhaal. Het vleugje realisme dat er doorheen gegoten is, maakt dat de setting iets kan zijn waar we in de echte wereld nu aan de start van zijn beland. Een virus dat verspreid wordt via bankbiljetten door New York City. Dit wordt dan toepasselijk de Dollar-griep genoemd en zorgt voor complete chaos in de stad die normaliter nooit slaapt. Deze chaos legt de gehele stad plat en wordt onder quarantaine geplaatst. Wat na een zoektocht blijkt, is dat dit virus ook kunstmatig gemaakt is om de gehele wereldbevolking uit te roeien. Het is vooral typerend, omdat in The Division plunderingen plaatsvinden, gehele gebieden worden afgezet, noodcentra worden gebouwd en net als in China het leger wordt ingeroepen. Ubisoft had er niet dichter bij kunnen zitten, maar gelukkig zijn we van de apocalyptische chaos nog ver verwijderd. Fijn dat we de game hebben, zullen we maar zeggen.

Deus Ex

Dit is wat mij betreft de beste van deze drie: Deus Ex. De Gray Death is de ziekte die definitief arm en rijk verdeeld in de verre dystopische toekomst. Ambrosia is het geneesmiddel gemaakt door VersaLife, maar ja dit is niet voor iedereen beschikbaar. Overal breken (wederom) rellen uit, hele bevolkingen komen in opstand en diversie facties tot aan de Illuminatie aan toe hebben zo hun voordelen aan deze situatie. Mijn allereerste keer dat ik deze game doorliep, was werkelijk zo vet, want ik had nog geen enkele andere game in dit genre gespeeld. Het combineerde een redelijk vrije wereld die je kon verkennen, RPG-elementen, FPS-elementen met voor die tijd goede graphics en een sterke soundtrack. Geen enkele Deus Ex game kwam qua beleving meer in de buurt. Dit komt misschien wel door de graphics van die tijd. Doordat detail en kleuren ontbraken, was de sfeer perfect. Het tweede deel vergeten we maar even, maar vooral het laatste deel Humankind Divided was toch ouderwets heerlijk.

Nu mis ik er nog een flink aantal. Onder andere the Last of Us (zelf nooit gespeeld), het opnieuw populaire Plague Inc. en DayZ. Nu ben ik benieuwd welke game jij nog kan bedenken die een lekker virusje te pakken heeft?

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?