Drie van die: Goeie filmgames

Geplaatst: 21 september 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Games aan de hand van films. Het zal bij de meeste mensen die zo nu en dan graag een filmpje kijken en een game spelen gelijk zorgen voor een vieze smaak in de mond. Een paar Drie van die-artikelen geleden had Koen ook al drie slechte filmgames op een rijtje gezet, waarna ik aangaf dat het wel driehonderd van die had mogen heten. Ik zag het daarom nu ook als taak voor mezelf om eens drie goeie games aan de hand van een filmfranchise op een rijtje te zetten.

The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay

Eerst verscheen deze game op de Xbox, maar paar jaartjes later kwam deze game zwaar gepimpt en met een dikke expansion uit op de Xbox 360. Volgens de verhalen is onze grote spierbundelvriend Vin Diesel een fanatieke gamer, die samen met zijn vriend David Twohy, de The Chronicles of Riddick-regisseur/schrijver, zo slim is geweest om Starbreeze Studios te benaderen voor het maken van een Riddick-game. Resultaat: een canon-prequel first-person shooter/RPG-adventuregame van de bovenste plank, met een spannend verhaal, boeiende characters in een keiharde sci-fi-wereld. Absolute aanrader voor iedereen die smaak heeft en graag goeie games speelt.

GoldenEye 007

Rareware had de reputatie alleen maar goeie games uit te brengen, en prompt bewezen ze dit weer met GoldenEye op de Nintendo 64. Als deze in dit artikel had ontbroken, dan had ik ongetwijfeld een boos telefoontje gekregen van Ome Pierce of Ome Sean (ja, meneer Eddard, winter is coming. Stark was in die film de boef), en dit zou zwaar terecht zijn. Het is in mijn eigen heugenis de eerste echt goeie filmgame die gemaakt is, al tel ik dan alle LucasArts Indy- en Star Wars-games weer even niet mee. Singleplayer is spannend en afwisselend, maar de multiplayer was het toch echt om te doen met GoldenEye. De pret die ik en mijn vrienden hebben gehad met deze game wordt nog steeds zelden geëvenaard. Tot diep in de nacht elkaar afschieten kon ook al voordat we Call of Duty hadden, en hoe.

X-Men Origins: Wolverine

Dit is echt een movie-tie-in-game waarbij men de game heeft uitgebracht ten tijde van de gelijknamige film. En dit soort filmgames zijn vrijwel altijd abominabel, en komen helaas ook nog eens het meeste voor. Deze Wolverine-filmgame werd echter gemaakt door de zeer goeie Raven Software-studio, en deze heeft het voor elkaar gekregen de game beter te maken dan de film. Dat dit wellicht ook wat zegt over de kwaliteit van de film zal ik niet op ingaan, maar wat in ieder geval als een adamantiumpaal boven water staat, is dat de X-Men Origins: Wolverine-game een hack-n-slashgame is die heerlijk speelt en een boeiend prequelverhaal vertelt. En dan heeft Hugh Jackman ook nog zelf Wolverine ingesproken. En zijn naam klinkt als Huge Action, en dat is het met deze game zeker.

Dat waren dan drie filmgames van hoog niveau. Deze heb ik uitgezocht, omdat ik deze zelf echt veel heb gespeeld. Bij het op een rijtje zetten van goeie filmgames kwam ik erachter dat dit toch ook inmiddels al heel wat games zijn. Welke vinden jullie goed?

Lees meer