Drie van die: Memorabele Pokémon-generaties

Geplaatst: 7 maart 2016 14:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

I wanna be the very best, like no one ever was. To catch them is my real test, to train them is my cause. Zing jij ook automatisch verder? Ik wel. Vol enthousiasme! Pokémon blijft één van mijn favoriete franchises. Inmiddels ben ik verre van objectief en koop ik de volgende generatie zonder mij überhaupt in te lezen. Ik kijk al uit naar Pokémon Moon en Sun die eind dit jaar verschijnen. Gotta catch them all! Voorlopig geniet ik echter volop van Pokémon Yellow, ter ere van het twintig jarige bestaan van de geliefde franchise. Een mooi moment om eens terug te blikken.

Pokémon Red, Blue en Yellow (Deel I)

Je kunt geen lijst maken zonder de originele titels te noemen. Pokémon Red, Blue en Yellow zijn iconisch! Miljoenen kinderen (en volwassenen) reisden van Pallet Town naar Pewter City om door te trekken naar Saffron City, helemaal tot aan het Indigo Plateau. Nog altijd ontstaan er verhitte discussies over de juiste Starter Pokémon - Charmander, altijd Charmander. Ook ben je simpelweg een held (standbeeldwaardig) wanneer alle 151 Pokémon in jouw Pokédex staan geregistreerd.

Het is heerlijk om te verdrinken in de nostalgie van de pixels, aanstekelijke deuntjes en geniale uitspraken. Al zijn uitspraken zoals: Don't try anything funny in the dark! en I like feisty kids like you enigszins twijfelachtig. Ondanks enkele gebreken, zeker in vergelijking met nieuwere generaties, blijft de allereerste generatie één van de favorieten.

Pokémon Black en Pokémon White (Deel V)

Pokémon Black en Pokémon White brengen het aantal te vangen Pocket Monsters op 649 Pokémon. Afhankelijk van jouw keuze voor Snivy, Tepig of Oshawott vecht je als eerst tegen Chili, Cress of Cilan. Vervolgens beland je in één van de noemenswaardige aspecten van de vijfde generatie, het verhaal. Het verhaal van Pokémon Black en Pokémon White reikt verder dan Vang alle Pokémon, vul de Pokédex en wordt kampioen. Een morele vraag staat dit keer centraal. In hoeverre is het ethisch verantwoord om Pokémon te vangen voor jouw amusement?

Verder brengen Pokémon Black en Pokémon White tal van veranderingen met zich mee. De gevechten zijn volledig geanimeerd en perspectieven veranderen gedurende de gameplay. Er is zelfs sprake van 3D, bijvoorbeeld in Castelia en Nimbasa City. Daarnaast introduceren Black en White nieuwe vechtstijlen in de vorm van Triple- en Rotation Battles. Wat mij betreft genoeg redenen om niet van de bank af te komen.

Pokémon Gold en Pokémon Silver (Deel II)

Met Pokémon Gold en Pokémon Silver is Nintendo er in geslaagd een waardige opvolger voor de eerste generatie af te leveren. De tweede generatie barst bijna uit zijn voegen dankzij alle veranderingen en nieuwe functionaliteiten. Uiteraard zijn er esthetische veranderingen doorgevoerd en is de muziek geüpgraded van 8bit naar 16bit. Er is echter meer! Opeens kunnen Pokémon het weer beïnvloeden en objecten vasthouden voor een extra windje in de rug. Daarnaast is er een dag en nacht cyclus en zwerven er zeldzame Pokémon door de wereld.

Als kers op de taart krijg je in deze games de mogelijkheid om terug te keren naar Kanto. Hier kun je wederom alle Gym Leaders uitdagen en verslaan. Het mooiste moment is wanneer je Mt. Silver betreedt waar het moeilijkste gevecht tot dusver op je te wachten staat.

Alle generaties hebben hun hoogte- en dieptepunten, maar allen zijn verslavend. Ik ben erg benieuwd wat Pokémon Moon en Pokémon Sun, behalve een dosis nieuwe Pokémon, ons gaat brengen. Inmiddels staat de teller op 722 te vangen Pokémon, maar alleen de eerste 151 staan in mijn geheugen gegrift. Van Bulbasaur tot Mew, ik ratel ze allemaal op. Nu duik ik Pokémon Geel, met Pikachu aan mijn zijde, weer in. Van welke generatie gaat jouw hart sneller kloppen? Laat het ons weten!

Lees meer