Drie van die: PlayStation VR-games in het kort

De lancering van de PlayStation VR ging samen met een vloedgolf aan VR-games. Devin en ikzelf zijn voorlopig de enige Gameliner-redacteurs die zo'n fraaie VR-bril in huis hebben gehaald en de voorbije periode hebben we geprobeerd om de belangrijkste PlayStation VR-launchgames van een oordeel te voorzien. Dat is aardig gelukt, maar toch zijn er nog een aantal spellen door de mazen van het net geglipt. Daarom dat we deze rubriek aanwenden om Battlezone, Hustle Kings VR en Super Stardust Ultra VR alsnog van een korte bespreking te voorzien.

Battlezone

De originele Battlezone verscheen al in 1980 en is een klassieker uit de arcadehallen van destijds. De game die de release van de PlayStation VR flankeert is daar dus eigenlijk een gemoderniseerde versie van. Je zit in de cockpit van een tank en met een kanon, machinegeweer of ander geschut knal je de tegenstanders op het slagveld kapot. Zo eenvoudig is het. De bediening met de thumbsticks van de DualShock-controller in combinatie met de VR-ervaring vraagt aanvankelijk wat gewenning (mijn vizier verdween af en toe zelfs volledig uit beeld), maar binnen no-time heb je het onder de knie en beleef je oprecht veel plezier aan de intense actie. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar misselijk ben ik er niet van geworden.

Battlezone kiest voor eenvoudige en zeer kleurrijke retrofuturistische graphics die nog het meest aan Tron doen denken. De simplistische weergave zorgt voor een loepzuivere framerate en soepele gameplay. Doordat de levels willekeurig worden gegenereerd, lijkt op den duur alles wel op elkaar. Battlezone is bovendien niet noodzakelijk een solo-ervaring, want op ieder moment kunnen online spelers zich aan je zijde scharen via een handige drop in, drop out co-op functie. Het prijskaartje - de adviesprijs is zo'n zestig euro - mocht misschien een tikkeltje lager liggen, maar Battlezone behoort momenteel wel tot één van de betere titels die je op de PlayStation VR kunt vinden.

Hustle Kings VR

Hustle Kings VR is een gemakzuchtige port van de gelijknamige poolgame die in 2015 op de PlayStation 4 is verschenen. Deze PS4-versie was eigenlijk ook al een port van de toentertijd zes jaar oude PS3-editie. Veel tekens hoeven we hier dus niet aan te verspillen: het is exact dezelfde game gebleven. Op sommige locaties zie je zelfs nog dezelfde reclame voor oude games voorbijkomen! Eigenlijk voegt de nieuwe versie alleen het VR-perspectief en een irritante, maar gelukkig optionele, Move-besturing toe. Hustle Kings VR bevat desondanks genoeg speltypes (van 8-Ball over Black Ball tot snooker) en spelmodi om je een lange tijd zoet te houden, maar het is geen essentiële aankoop voor de PlayStation VR-bezitter. Prijskaartje: €20.

Super Stardust Ultra VR

Super Stardust Ultra VR is eveneens een port van een reeds bestaande PS4-game. Aan de traditionele modi van deze even spectaculaire als verslavende third-person twin-stick shooter verandert het VR-perspectief bijzonder weinig. Het grote verschil zit 'm juist in die extra modus die specifiek is toegevoegd voor een VR-ervaring. Het perspectief verplaatst zich naar dat van de cockpit van je vliegmachine en dat zorgt eigenlijk voor een compleet andere en stiekem véél minder leuke game. Met een PlayStation VR-bril op je hoofd richt je simpelweg door naar de vijanden te kijken, terwijl je de sticks van de controller gebruikt om jezelf voort te bewegen. Dat werkt naar behoren, maar het tempo en de spektakelwaarde ligt opvallend lager en er is nagenoeg geen variatie in omgevingen en vijanden. De originele game is nog steeds dik oké, maar de speciale VR-modus is een gefaald proefconceptje en z'n geld (20 euro) eigenlijk niet waard.

Battlezone is dus veruit de leukste titel van het bovenstaande trio. Wellicht omdat die game ook compleet nieuw is en ook zo aanvoelt, terwijl de andere games in het rijtje hun heruitgave proberen te rechtvaardigen door er een halfbakken VR-mogelijkheid aan toe te voegen. Dat zijn niet bepaald games waarvan de PlayStation VR sterker wordt als gameplatform.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?