Drie van die: Redenen om de PlayStation 4 Pro wel, niet of misschien te kopen

Na drie jaar presenteert Sony zijn nieuwste paradepaardje, de PlayStation 4 PRO. Een nieuwe versie van de PlayStation 4 die krachtiger is en games in 4K kan draaien. Afgelopen woensdag ben ik aan de slag gegaan met de nieuwe console en het resultaat mag er zeker zijn. Toch ben ik niet direct vol overtuiging naar de winkel gerend. Ja, de console heeft meer kracht en draait de games net wat soepeler weg, maar echt overtuigd ben ik niet helemaal. Ik kan me voorstellen dat jij misschien wel zit te twijfelen of je het nieuwe apparaat in huis haalt. Daarom geef ik jullie een aantal redenen om de PlayStation 4 PRO wel, niet of misschien wel later te kopen.

onbekend

Pro: Sneller, mooier en lekker gelikt

De PlayStation 4 PRO beschikt over een krachtigere GPU dan de PlayStation 4. Dit resulteert in een meer stabiele framerate wat de ervaring uiteindelijk zonder twijfel ten goede komt. Momenteel worden er meer dan dertig games ondersteund door de PRO. Dit zijn zowel nieuwe als iets oudere games. Games die in het vervolg uitkomen, worden vrijwel allemaal ondersteund door de PRO. Zowel de PS4 als de PS4 PRO kunnen HDR aan, maar alleen de PRO ondersteunt 4K. Op het eerste zicht lijkt de PRO een stuk groter, en dat is ook zo. De PRO is namelijk net iets breder dan zijn oudere broertje. Veel verschil in ingenomen ruimte is er dus niet(tenzij je de Slim-versie aanschaft). Helaas beschikt de PRO, net zoals de PS4, niet over een 4K blu-ray-speler. Mocht je dus naar een mediaspeler zoeken die alles aan kan, dan is de PRO alsnog geen optie.

onbekend

Con: Maar ik heb al een PlayStation 4

Tijdens mijn speelsessie viel een ding direct op. De kleuren spatten van het scherm af. Nu kan dat natuurlijk komen door de dikke 4K-televisie die voor mijn neus stond. Als jij een PS4-eigenaar bent, is het absoluut niet nodig om de overstap naar de nieuwe versie te maken. Momenteel worden er te weinig games ondersteund en het is altijd spannend wat de toekomst gaat brengen. Wellicht zijn de uitgevers helemaal niet zo happig om ondersteuning voor de PRO te bieden. Daarbij helpt het zeker om in het bezit te zijn van een 4K-televisie. Wat heb je anders aan 4K als je televisie het niet trekt? Mocht je wel in het bezit zijn van zo'n dikke televisie, dan is de overstap zeker het overwegen waard. De console is immers honderd euro duurder en op een online veilingsite raak je de oude console vast wel kwijt.

onbekend

Pro/con: Lang leve de early adopters

Early adopters, wie kent ze niet. Deze gewillige proefkonijnen kopen het nieuwste van het nieuwste en hebben uiteindelijk vaak te kampen met kinderziektes. Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk de PlayStation VR. Deze nieuwe virtual reality-bril is compatibel met zowel de standaard PlayStation 4 als de PlayStation 4 PRO. Sony heeft echter aangegeven dat de games, in verband met motion sickness en lag, moeten draaien op 60fps. Ontwikkelaars hebben echter al aangegeven dat de PlayStation 4 hier in de knel mee kan komen. Dat extra beetje kracht van de PRO is dan ook meer dan welkom. Ben jij dus van plan om andere werelden te betreden? Dan doe je er wellicht wijs aan om te investeren in de nieuwe variant.

onbekend

De keuze ligt natuurlijk altijd nog bij jezelf. Ja, als je in het bezit bent van een dikke televisie dan is de console zeker het aanschaffen waard. De console is het helemaal waard als je nog speelt op de consoles van de vorige generatie. Als al die pracht en praal je niet zoveel kan schelen, dan zou ik nog even wachten. Je hebt immers al een PlayStation en die extra centjes kan je net zo goed in een nieuwe game steken. Ik verwacht dat de PRO echter wel een groot verschil maakt voor de PlayStation VR. Dat extra beetje kracht is van groot belang en als je al hebt geïnvesteerd in alle randapparatuur, kan je net zo goed die paar extra duiten ook nog wel neertikken. Ook gebruikers van de last-gen-consoles raad ik aan de PlayStation 4 PRO in huis te halen. Voor die paar extra euro's haal je veel moois in huis en je baalt er later niet van dat je met de oudere versie opgescheept zit. Ik laat de PlayStation 4 PRO nog even aan me voorbij gaan. Momenteel zie ik nog niet genoeg toegevoegde waarde in het apparaat. Daarbij heeft mijn oude televisie het al zwaar genoeg op het moment.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?