Drie van die: Redenen om De Sims te blijven spelen

Geplaatst: 16 juli 2016 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De Sims is waarschijnlijk de serie waar ik de meeste speelminuten in heb gestopt. Ik zette zelfs mijn wekker om zo lang mogelijk te kunnen spelen met de meest succesvolle families ooit (ja, dat zijn ze echt!). De serie bestaat inmiddels ruim zestien jaar en er komen nog steeds nieuwe accessoires- en uitbreidingspakketten uit. Naast de standaard reeks bestaan er meerdere spin-offs en stand-alone games. Er zijn genoeg redenen om het leven van jouw Sims weer op te pakken!

Zet de traditie voort!

Het eerste deel, De Sims, verscheen in 2000. Het zorgde toentertijd voor een ware hype. Er kwamen zelfs meerdere uitbreidingen uit zoals Hot Date en Beestenboel. Ondanks de slechte graphics is deze game nog steeds het spelen waard. Het voelt nostalgisch en deze games waren de basis voor de latere uitgaves.

Vier jaar later kwam het vervolg; De Sims 2 kwam in 2004 uit en zorgde voor nieuwe verkooprecords. De graphics waren flink verbeterd en de games voelden veel realistischer aan. De vele uitbreidingen en accessoire-pakketten zoals Huisdieren en Studentenleven maakten het spel tot een waardige opvolger.

Probeer het succes van De Sims 2 maar eens te overtreffen! Electronic Arts ging er helemaal voor met De Sims 3, die in 2009 uitkwam. Dit deel is een flinke verbetering wat betreft features. Zo is het mogelijk om door de wijk te rijden, te lopen of te fietsen. Ook kun je het werk van je Sims bezoeken en hun werkzaamheden beïnvloeden. Dit was destijds revolutionair, omdat de vorige delen voornamelijk draaiden om het huiselijke leven. Uiteraard zijn ook de uitbreidingen volop aanwezig met bijvoorbeeld Seizoenen en 'Wereldavonturen.

Tegenwoordigheid van geest in De Sims 4

Nu is het de beurt aan De Sims 4. Dit spel lijkt erg op zijn voorganger, maar er zijn tegelijkertijd veel opties bijgekomen. Het creëren van je Sims lijkt veel meer op de werkelijkheid, maar ook het bouwen van huizen en winkels draait om realiteit.

Ook voor dit nieuwste deel, dat in 2014 op de markt kwam, zijn vele uitbreidingen beschikbaar. Kort geleden is bijvoorbeeld het uitbreidingspakket Uit Eten gepubliceerd waarmee je een eigen restaurant of café kunt beheren. Het begint er sterk op te lijken dat Electronic Arts een nieuwe weg inslaat met deze DLC-pakketten. Je krijgt er niet alleen producten en kleding bij, maar je kunt een totaal nieuw leven door deze pakketten opbouwen.

Spin-off: De Sims Middeleeuwen

Naast het 'gewone' spel zijn er ook meerdere spin-offs uitgebracht. Voorbeelden zijn MySims: Racing en De Sims Dierenverhalen. De meest bekende spin-off is misschien wel De Sims Middeleeuwen. In deze game leven jouw Sims in een middeleeuwse wereld. Je kunt starten als vorst en een mooi koninkrijk opbouwen met veel handelsrelaties. Als koopman kun je vervolgens gebruikmaken van deze zakelijke vooruitgang. Daarnaast kan de magiër met gekochte kruiden van de markt nieuwe brouwsels maken.

De game draait dus volledig om een kleine gemeenschap en de keuzes die jij maakt. Of je nu de koningin bent of de jager, jouw aandeel in de samenleving is van groot belang. Ik hoop dat er binnenkort nog meer van deze stand-alone games verschijnen. Het is erg leuk om Sims te creëren in een ander tijdperk / universum. Om er vervolgens een leven op te bouwen, maakt het alleen maar interessanter.

Er zijn dus genoeg redenen te bedenken om weer aan de slag te gaan met jouw Sims. De eerdere delen zorgen voor een nostalgisch gevoel, maar het is zeker niet saai om weer te beginnen met Bob en Bettie in De Sims, of om een huis te bouwen in de wijk Droomzicht in De Sims 2. Ik vind persoonlijk het verschil tussen De Sims 3 en De Sims 4 heel erg klein. Dit komt misschien omdat ik de meeste tijd besteed heb aan het eerdere deel, maar het lijkt me zeer interessant om de nieuwe uitbreidingen van De Sims 4 eens goed uit te proberen. Vooral het creëren van Sims is veel realistischer dan de voorafgaande delen. Het enige advies wat ik jullie kan geven: Gaat heen en creëer Sims! Of laat ze verdrinken in het zwembad, dat kan ook.

Lees meer