Drie van die: Redenen om met Frank West terug te keren naar Willamette

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Laatst was ik in de gelegenheid om op de PlayStation 4 Dead Rising 4: Frank's Big Package te spelen. Deze versie bevat de main game en alle reeds verschenen DLC. Dead Rising 4 is een game die goede cijfers krijgt, maar toch door velen als het minste deel in de franchise wordt gezien. Dit komt met name door het gemis aan alternatieve eindes, het verwijderen van het tijdslimiet voor de cases, de Psychopaths (nu Maniacs) worden niet geïntroduceerd met een cutscene of achtergrondverhaal, de game is redelijk makkelijk en de coöperatieve modus uit deel 3 is helaas afwezig. Peter heeft hier eerder zijn mening gegeven. Misschien genoeg redenen om de game af te schrijven als een cashgrab van Capcom, maar voor sommige fans en gamers die niet bekend zijn met de serie, zijn er toch genoeg redenen om de game te spelen. Pas wel op, dit artikel bevat een aantal spoilers.

Old School plezier

Dead Rising 4: Frank's Big Package voelt nog steeds als een Dead Rising-game. De overvloed aan zombies en de creatieve mogelijkheden om ze te vernietigen met wapens in de drie categorieën: melee, range en thrown lijkt alleen maar groter geworden. Het is altijd leuk om uit te vinden hoeveel schade je kunt aanrichten met de verschillende wapens. Daarbij hebben verschillende combinaties andere effecten op de minder levende gemeenschap. De combowapens zorgen vaak voor vermakelijke situaties en veel schade. Soms is de hoeveelheid zombies overweldigend, net zoals in eerdere delen. Verschillende zombies die je het onmogelijk maken om even rustig de omgeving te verkennen, de weg versperren of op je springen, zijn de redenen voor zinnen zoals: Laat me even met rust of Ik heb jullie toch net allemaal doodgemaakt, waar kom jij nou weer vandaan?. Dit levert het welbekende opgejaagde gevoel op. Natuurlijk zijn ook alle bespottelijke outfits die Frank zich kan aanmeten van de partij.

De extravagante power-ups

De exo-suit vind ik een leuke toevoeging aan de game. Als het soms teveel wordt, is het versterkte pak een absolute uitkomst. Met de verschillende power-ups kan je je exo-suit uitbreiden en belachelijk sterk maken. Zo is het mogelijk om enkele speciale range en melee wapens tegenkomen in Willamette, maar er zijn ook arcade kasten die je Exo-suit doen veranderen in nog sterkere versies. De auto's die je kunt creëren door de benodigde items te combineren, leveren bijzondere voertuigen op waarmee je honderden zombies kunt vernietigen. Dit is vreemd genoeg niet alleen leuk om te doen, het zorgt ook voor gigantisch veel PP-punten waardoor je levels omhoog schiet. Dit geeft ook toegang tot meer vaardigheden die je met je skill points kunt kopen.

De DLC's

Naast de vermakelijke campagne, zijn de DLC's een leuke toevoeging aan de game. Als je moe wordt van het rennen, het vluchten en het inslaan van zombiehoofden, dan kun je even relaxen op de minigolfbaan. In Super Ultra Dead Rising 4 Mini Golf kan Frank eindelijk zijn beloofde golfspel spelen. Het is natuurlijk geen professionele golfgame, maar het is een leuke afleiding en blijft in de stijl van in Dead Rising. Capcom Heroes laat je de hele main story ervaren in de kostuums van je favoriete Capcom-helden met ieder zijn eigen wapens. Je kunt kiezen uit zeventien verschillende Capcom-personages, zoals: Ryu, M. Bison, Dante, Mega Man X en Amaterasu om zombies uit te schakelen met een Hadoken, Shoryuken, Psycho Crusher en nog veel meer. In Frank Rising volg je Frank West na de gebeurtenissen uit de main story. Het heet Frank Rising dus (spoiler) de ontsnapping is niet volledig volgens plan gegaan. Frank is na zijn opoffering veranderd in een zombie, maar hij heeft misschien de mogelijkheid om onder dit ironische lot uit te komen. Alleen binnen anderhalf uur wordt heel Willamette platgebombardeerd. Het leuke van deze DLC is dat je de game in een ander perspectief ervaart. Het vechten zonder de bekende wapens en healing items, maar met het beperkte arsenaal van een evo-zombie vereist een andere manier van spelen. In tegenstelling tot de main game heeft deze DLC drie eindes.

Ik heb mij uitstekend vermaakt met Dead Rising 4, al begrijp ik de klachten. Capcom had wel iets meer werk in de main story kunnen stoppen voor een meer uitgediepte ervaring. Als je nog nooit een Dead Rising-game hebt gespeeld, dan is dit een mooie instap, want de voorgaande delen zijn wel iets pittiger. Wat vind jij van het laatste deel in de serie?

Het gebruikte beeldmateriaal in dit artikel is gecaptured tijdens onze speelsessie op de PlayStation 4.

Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Lees meer