Drie van die: Redenen om Street Fighter V een tweede kans te geven

Geplaatst: 22 januari 2018 18:00

Wellicht hebben jullie vorig jaar mijn review van Street Fighter V gelezen, maar het kan ook zijn dat jullie genoeg hadden gezien en er vervolgens geen aandacht aan hebben gegeven. Een kleine recap, de game was niet best. De basis staat als een huis waarbij Street Fighter V wellicht de beste fighter op de markt genoemd kan worden. Toch heeft Capcom het verknald door de game als enkel een geraamte te releasen. Spelers die de volle mep hebben moeten lappen, waren een lange tijd niet blij en ik geef ze groot gelijk, ik ben immers één van die vele spelers. Street Fighter V: Arcade Edition gaf me echter een reden om de game opnieuw te installeren. Gelukkig maar, want de game is dermate beter dat hij gerust weer de beste fighting game van dit moment genoemd kan worden! Geloof je me niet? Sure u can (see what i did there)!

Eindelijk een arcade modus!

Street Fighter V heeft met de nieuwe release eindelijk een arcade modus gekregen. Deze modus is wat mij betreft een essentieel onderdeel van iedere fightinggame. Sommige spelers gebruiken het om de skills op te poetsen om die vervolgens online te gebruiken, maar andere spelers hebben helemaal geen zin in online haantjesgedrag. Die willen gewoon een laddertje vechtersbazen verslaan om vervolgens een kleine beloning te krijgen. Met games zoals Injustice 2, die arcade heel anders aanpakt, moest Capcom met een sterk concept komen. Dames en heren, dat is gelukt! Zes ladders die zes iconische games in de serie beslaan. Street Fighter, Street Fighter II, Street Fighter III, Street Fighter Alpha, Street Fighter IV en Street Fighter V hebben allen een eigen ladder die de sfeer van de desbetreffende game ademt. Zo doen alleen de strijders uit die delen mee en zijn ze voorzien van artwork en muziek uit die desbetreffende tijd. Een frisse kijk op een uitgekauwd concept. I like it!

Gratis content!

In die twee jaar dat de game reeds uit is, is er meer dan genoeg content verschenen in de vorm van seizoenen. Nieuwe personages, nieuwe levels, nieuwe outfits, een verhaalmodus, en ga zo maar door. Al die content was in principe al gratis, maar Arcade Edition voegt daar ook een arcade- en team battle modus aan toe. Daarbij krijgen alle vechters een tweede V-trigger om de boel wat op te frissen. Het mooiste hiervan is dat alles gratis is. We hoeven dus geen nieuwe game aan te schaffen om toegang tot nieuwe zooi te krijgen. Oké, je moet weer (overpriced) outfits en stages aanschaffen middels de in-game valuta, maar alle content is in principe gratis beschikbaar. Een mooi gebaar naar de trouwe spelers die de game vanaf de eerste dag in huis hebben liggen.

Blijft de beste fightinggame van dit moment

We kunnen lullen wat we willen, maar Street Fighter V is en blijft gewoon de beste fightinggame die er is. De gameplay zit al vanaf de eerste minuut uitstekend in elkaar, het probleem zat hem echter in het lege geraamte. De controls zijn knispervers en het roster is inmiddels ook flink uitgebreid. De nieuwe V-moves zijn een genot om uit te voeren en de balans is ook gewoon heel erg goed. Of je de game nou online speelt (waar wel wat problemen waren) of offline, iedereen kan een potje Street Fighter spelen. Nu de game ook daadwerkelijk compleet is, wordt dat gegeven enkel duidelijker. Het roster is gevarieerd en Capcom lijkt zowaar naar de fans te luisteren. Het is natuurlijk wachten totdat er wel een full priced Street Fighter V: Ultra Hyper Arcade Edition verschijnt, maar tot die tijd is dit een mooi gebaar richting de fanbase die zich terecht belazerd voelden.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer