Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Drie van die: Redenen waarom je Shenmue 1 en 2 moet spelen

Geplaatst: 29 augustus 2018 16:00

Ik kan mij nog goed herinneren dat een vriend de pas net uitgekomen Dreamcast had geïmporteerd uit Japan, waarbij we echt allemaal met stomme verbazing keken naar de adembenemende graphics van Sega Rally en Sonic Adventure. De Dreamcast heeft ook een beetje hetzelfde als wat de Gamecube heeft: een apart soort graphics die iets uniek moois had. Ook vandaag de dag vind ik dit nog altijd te merken. Er zat toen ook een mysterieus extra discje bij de Dreamcast. Dit bleek een teaser te zijn over Shenmue. We snapten het Japans niet allemaal, maar deze game leek sowieso de shit. En dat is Shenmue ook. Waarom? Dat was en is nog vaak lastig uit te leggen. Laat mij hier daarom bij dezen weer eens een poging wagen.

onbekend

Uniek stukje gamegeschiedenis

Shenmue is een game waarin je behoorlijk vrij bent om te gaan en staan waar je wilt. Dit was in die tijd behoorlijk uniek, zeker voor een third-person game. De tijd loopt wel immer door, en er zijn veel gebeurtenissen die afhankelijk zijn van wanneer je met hoofdpersoon Ryo eens komt langszeilen. Hetgeen waar ik telkens weer voor val is de pacing van de game en de leuke, charmante sfeer. Je loopt een beetje door het Japanse bergstadje heen, vol liefde en detail gemaakt. Terwijl je dit met Ryo doet help je wat mensen, ga je wat drinken, praatjes maken (roddelen) en wat bijklussen. Ondertussen is de rode draad dat je de moordenaar van je vader probeert te vinden. In deel 2 gaat het verhaal eigenlijk gewoon weer verder, maar zit je nu met Ryo in China. Bij dit tweede deel is het wel wat anders hier en daar, maar over het algemeen is Shenmue 2 net zo’n pareltje als deel 1.

onbekend

Beiden nu speelbaar op PS4, Xbox One en pc

Het was voor mij wel een echt “in je handjes knijp moment” toen ik las dat Shenmue 1 en 2 zouden worden heruitgebracht op de huidige consoles. Kijk, dat zijn nu eens re-releases die echt de moeite waard zijn, in plaats van weer een PS3 titel herkauwd uitpoepen op de PS4. Ik bezit beide Shenmue delen al enige tijd op de oude consoles, maar het is wel fijn om deze nu opgekuist voor de moderne tv in de woonkamer te hebben. Daarnaast hebben niet veel mensen deze oude titels in huis, laat staan dat ze nog de consoles hebben staan onder de tv. Eindelijk zijn nu beide Shenmue delen makkelijk en voor een goeie prijs aan te schaffen, en heb je geen excuus meer om niet de saga van Ryo te beleven. Tenzij je het heel druk hebt, of geen smaak. Dan kun je er waarschijnlijk niks aan doen.

onbekend

Nog altijd erg goed te spelen

Het valt niet te ontkennen dat Shenmue 1 en 2 wel wat oud eruit zien en spelen. Met deze nieuwe release zijn er niet al teveel dingen veranderd, en het is ook beslist geen remake. Het zijn echt de oude games gegoten in een scherpe HD resolutie, en dit is eigenlijk de enige grote verandering. De games zijn nog altijd goed te spelen, zolang je je wel realiseert dat het gaat om games van bijna 20 jaar oud. Verwacht je een vloeiende supergelikte gameplay met dikke graphics die van je 4K tv afspatten terwijl je oren klaarkomen van de prachtige audioproductie dan zul je inderdaad teleurgesteld worden. Ben je echter niet zo’n sukkel, dan is het echt zeer goed te spelen. Het lijkt er overigens wel op dat de besturing iets vloeiender is gemaakt, plus dat de controls in zijn geheel iets beter reageren.

onbekend

Het werd dus wel tijd dat deze oude Dreamcast titels weer eens een heruitgave kregen. Welke Dreamcast titels vind jij dat er opnieuw moeten uitkomen? Laat het ons weten!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Shenmue 1 & 2

Series

-

Uitgever

SEGA

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation 4

Releasedatum

13 juni 2018

Ontwikkelaar

SEGA

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord