Drie van die: Resident Evil-imitators van niveau

Geplaatst: 2 januari 2015 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Horror-survivalgames hebben een complete revival gehad afgelopen jaren. Infogrames heeft begin jaren 90 als pioniers der duisternis met Alone in the Dark 1,2 en 3 een pikzwarte weg naar de hel gelegd voor toekomstige horror-survivalgames. Dit genre werd echter pas een groot succes toen Resident Evil de hele gamewereld in zijn broek deed poepen. Hierna volgden veel games die erg precies Resident Evil nadeden, waarvan een aantal ook erg goed waren. Hier drie games die duidelijk dankzij Resident Evil jou als gamer het daglicht niet lieten zien.

Alone in the Dark: The New Nightmare

Eigenlijk is het zoals ik net al aangaf met Alone in the Dark andersom, maar toch is het dankzij Resident Evil dat ook deze serie een nieuwe kans kreeg. Met het vierde reboot-style-deel, Alone in the Dark: The New Nightmare, wist Darkworks een merkbaar door Resident Evil beïnvloedde toptitel de gamewereld in te werpen. Op een verlaten eiland opgescheept worden met (letterlijk) duistere monsters, occulte goden en een verknipte familie was nog nooit zo leuk. Er zou nog een nieuwe, inmiddels zesde Alone in the Dark moeten komen, maar hierover tast iedereen nog in het duister.

Cold Fear

Een redelijk bekende horror-survivalgame van dezelfde maker als bovenstaand spel, Darkworks. Het is erg sneu dat de studio inmiddels is opgedoekt, want de paar spellen die de studio heeft gemaakt zijn toch allemaal van degelijke kwaliteit. Zo ook is dit het geval met Cold Fear. s' Nachts op een groot Russisch schip te midden van een storm heb je het maar zuur als coast guard, wanneer de crew als monsters je aanvallen. De game kreeg nogal gemixte reviews, maar naar mijn mening was men in die tijd een beetje overdreven kritisch, aangezien Cold Fear toch vooral meer goed doet dan slecht. Vette setting, vette sfeer, en de gameplay is oké. Niet zeuren, en spelen.

Deep Fear

De meest obscure van de drie, die eind jaren 90 verscheen op de SEGA Saturn en was als zwaanzang de laatst uitgebrachte titel op het systeem. Qua gameplay vrijwel identiek aan Resident Evil, maar heeft ook veel origineels. De setting is op een station op de bodem van de oceaan waar een bacterie-infectie alles transformeert in monsters. Het verhaal is oprecht heel spannend en goed geschreven plus de superoriginele setting is pas weer in BioShock min of meer opnieuw voorgekomen. Een geweldige survival-horrorgame die ik altijd iedereen met klem aanraad. De voice-acting is overigens wel dikwijls abominabel, met de acteur van de hoofdpersoon als absolute winnaar. De hulpstemtelefoon klinkt nog natuurlijker. Maar afgezien daarvan is Deep Fear echt een topgame, waarvan ik vurig hoop dat SEGA deze nog een keer opnieuw uitbrengt, of een vervolg op maakt.

Ik heb er nog een heel aantal niet gemeld natuurlijk. Silent Hill, Forbidden Siren en Fatal Frame zijn goeie horror-survivalgames, maar deze staan naar mijn mening te ver van Resident Evil vandaan. Welke Resident Evil-stijl games vinden jullie aanraders? Ik hoop dat jullie mij kunnen verrassen met voor mij nog onbekende grimmige games!

Lees meer